Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Natural i Animal

Medi Ambient registra un augment del 8 % d'exemplars de gavina Audouin, que niua per primera vegada al Port de Sagunt

26/08/2023
Medi Ambient registra un augment del 8 % d'exemplars de gavina Audouin, que niua per primera vegada al Port de Sagunt
  • El bon règim de conservació afavoreix les colònies del Port de Castelló i el Parc Natural de l'Albufera

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructura i Territori, a través del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, ha observat, en 2023, un augment del 8 % en el total de parelles nidificants respecte a l'any anterior i destaca l'increment a les colònies del Port de Castelló i, especialment, al Parc Natural de l'Albufera, que contraresten àmpliament els descensos observats al Port de València i al Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevieja.

La gavina Audouin, considerada en els anys 80 del segle passat com la gavina més rara del món, ha passat d'estar a la vora de l'extinció a tindre una població de més de 5.500 parelles reproductores a la Comunitat Valenciana.

Com a novetat, des que va començar l'any, la gavina protegida no ha niuat a la Reserva Natural de les Columbretes, el lloc on va començar a reproduir-se, i, no obstant això, per primera vegada se n'ha detectat la reproducció a les instal·lacions del Port de Sagunt, amb 20 parelles d'aquests exemplars.

En aquesta última dècada, s'ha registrat una mitjana de 5.997 parelles nidificants que des de 2013 no ha baixat de les 5.000. Així, la consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha explicat que des de la Conselleria “hem aconseguit traure aquesta espècie de l'extinció. Les poquíssimes gavines Audouin que hi havia només criaven als Columbrets, en illots deshabitats amb condicions estrictes de conservació. Per això, la Generalitat Valenciana va declarar en 1988 l'arxipèlag com a reserva natural”.

Els experts assenyalen que, en els anys 90, aquesta espècie va aprendre noves maneres de trobar manteniment i s'acostaven a la costa. En aquest procés adaptatiu, “els nostres equips tècnics ens indiquen que la gavina ha passat de les illes a les costes i a les zones humides, i d'ací, als ports, i cada vegada s'ha acostat més a hàbitats artificials”, hi ha afegit Pradas, que ha subratllat “que, més enllà de les joies naturals de molta bellesa paisatgística, a la Comunitat Valenciana gaudim d'una gran riquesa i diversitat de la flora i fauna”.

Colònies al Port de Castelló i al Parc Natural de l'Albufera

La gavina Audouin ha intercanviat els espais naturals pels ports i les zones industrials per a reproduir-se. A la Comunitat Valenciana, aquesta espècie protegida ha preferit el Port de Castelló i la refineria BP per a implantar-s'hi. Així, des de principi d'any, el nombre de nius censats en tota la zona del port i la refineria ha sigut de 2.661, repartits en 9 nuclis diferents, amb una grandària mitjana de posta de 2,68 ous/niu.

El Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevieja continua sent la segona ubicació preferida per la gavina Audouin, amb un total de 1.524 nius, encara que en descens des de 2020 en benefici del Parc Natural de l'Albufera, que n'ha vist triplicada la colònia en els últims anys fins a fer 762 nius.

Galeria d'imatges