Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cinema

El Centre del Carme tanca el cicle CCCCinema d’Estiu amb una comèdia ucraïnesa que es projecta per primera vegada a Espanya

28/08/2023
El Centre del Carme tanca el cicle CCCCinema d’Estiu amb una comèdia ucraïnesa que es projecta per primera vegada a Espanya
  • Durant el mes d'agost, el cicle de cinema d'estiu ha exhibit 25 comèdies europees de 13 països amb ple total en totes les projeccions 
  • Holanda, Itàlia i Ucraïna tanquen la cinquena edició del cicle les nits del 29, 30 i 31 d'agost al claustre gòtic del CCCC, amb accés gratuït

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) tanca aquesta setmana la cinquena edició del cicle de cinema d'estiu CCCCinema d’Estiu amb tres films d'Holanda, Itàlia i Ucraïna que desmunten societats el funcionament de les quals xoca amb els interessos dels protagonistes, i que es projectaran al claustre gòtic del CCCC els dies 29, 30 i 31 d'agost, en versió original subtitulada en castellà i valencià. Totes les projeccions comencen a les 22.00 hores, amb accés gratuït. 

Per cinqué any consecutiu, durant tot el mes d'agost el claustre gòtic del Centre del Carme s'ha convertit en un cinema d'estiu amb ple total en totes les projeccions, en les quals s'ha pogut gaudir d'una selecció cuidada de comèdies europees amb el títol De què riem a Europa?.

“El CCCC s'ha convertit en el gran motor de la cultura contemporània a València, i ha generat un moviment constant, també durant el mes d'agost. Cada nit centenars de persones han completat l'aforament per a gaudir de comèdies europees difícils de trobar en els circuits comercials, autèntiques joies del gènere que ens ofereixen una panoràmica interessant del cinema europeu”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“Ens vam proposar enguany contrarestar, coste el que coste, el sabor amarg de qualsevol comiat reservant per al final tres plats forts que feren inoblidable aquest cicle concret de comèdia europea. Forts per la reflexió que generen, pel seu dinamisme i brutalitat i, sobretot, per una capacitat còmica sorprenent que garantirà més d'una riallada”, ha assegurat el responsable de la programació del cicle i crític de cinema, Daniel Gascó. 

El dimarts 29 d'agost es projecta New Kids Turbo (2010), una pel·lícula antisistema basada en una sèrie de televisió, que té l'habilitat de sostindre durant 80 minuts un clímax fora de control. Aquest film de nacionalitat holandesa atempta a colp d'humor gruixut contra tots els col·lectius socials que lluiten per una causa o persegueixen algun bé. Però el propòsit de la cinta no és tant molestar o incomodar l'espectador, sinó desbordar-lo, i això l'ha convertida en un producte extrem, una autèntica cult movie que retrata un col·lectiu marginal impossible de reformar que no cabria en cap altra pel·lícula.

El dimecres 30 d'agost serà el torn de Gli anni ruggenti (1962), un film protagonitzat per Nino Manfredi que se situa per damunt de la seua dimensió històrica com una sàtira feroç que quan va ser el moment va incomodar crítics i espectadors. Basant-se lliurement en la novel·la L'inspector general (1836) de Nikolai Gogol, Luigi Zampa, amb la complicitat en el guió d'Ettore Scola i Ruggero Maccari, trasllada aquest relat rus de corrupció a la Itàlia encegada per Musolini. 

El dijous 31 d'agost tanca el cicle Luxembourg, Luxembourg (2022), segon llargmetratge d'Antonio Lukich que va competir en la secció oficial del Festival de Venècia. Aquesta comèdia ucraïnesa, que encara no s'ha vist a Espanya, ofereix un contrapunt personal i humà a tot el que les notícies han abocat sobre el país. 

Fent gala d'un humor subtil, Kolya afirma ser el xic lleig que té qualsevol família mentre llança una breu mirada sobre Vasya, el seu germà bessó. Al marge de comptar amb aquesta parella protagonista, una idea tràgica de mimesi travessa aquesta pel·lícula des del moment en què emprenen la cerca de son pare iugoslau. "Podria Ucraïna convertir-se en un altre país en vies d'extinció?", sembla suggerir aquest director. 

El cinema de Lukich destaca sempre per l'ús de la banda sonora, la composició dels plans i un ritme endiablat que frena sobtadament i inesperadament. És llavors quan extrau la màxima bellesa, quan aconsegueix una emoció extrema. I entre totes les últimes imatges possibles, Lukich ens regala la més melancòlica que mai haja tancat un cicle del CCCC dedicat a la comèdia.

Les pel·lícules de CCCCinema d’Estiu es projecten del 3 al 31 d'agost, de dimarts a diumenge a les 22.00 hores al claustre gòtic del CCCC, en versió original subtitulada en castellà i valencià. L'accés és gratuït sense necessitat de reserva prèvia fins a completar-ne l'aforament. 

Les persones que acudisquen amb antelació podran gaudir cada nit, just abans de la projecció de la pel·lícula, de dos episodis de la primera temporada de CCCC Stories, la primera sèrie de ficció produïda pel CCCC, rodada i ambientada íntegrament en un centre d'art contemporani.

Més informació: consulteu.

Galeria d'imatges