Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
La Comunitat Valenciana s'integra com a regió fundadora en la nova Aliança Europea dels Semiconductors
- El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha signat el document d'adhesió a Brussel·les en representació de la Generalitat
- Més de la meitat dels treballadors i treballadores especialitzats del sector existents a Espanya es concentra a la Comunitat Valenciana
El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, en representació de la Generalitat, ha signat el document d'adhesió per a la fundació de l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA).
D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana s'ha integrat com a fundadora d'aquesta xarxa d'intercanvi de coneixement en camp dels semiconductors que, a més, pretén agrupar els interessos comuns de la indústria perquè estiguen representats eficaçment davant de les institucions de la Unió Europea. En total són 27 les regions europees que formen part de l'aliança com a membres fundadors, quatre d'aquestes, espanyoles.
Es tracta d'un acord estratègic per a la Comunitat Valenciana, atés que més de la meitat dels treballadors i treballadores especialitzats que hi ha actualment del sector a Espanya es concentra en l'autonomia.
En l'acte fundacional, Felipe Carrasco ha assenyalat “la rellevància de l'adhesió a aquest acord en el marc de les polítiques de promoció de la indústria del sector dels semiconductors marcades per l'àrea d'Innovació, Indústria, Economia i Turisme, que dirigeix la consellera Nuria Montes”.
La finalitat és que aquest pacte servisca de plataforma per a "posar en contacte empreses internacionals i nacionals, universitats, organismes governamentals, institucions d'investigació i consorcis d'investigació publicoprivats, i per a promoure l'establiment d'associacions internacionals en matèria de semiconductors amb països d'idees afins", segons indica el text de l'acord.
L'aliança ha sigut promoguda per l'Estat Lliure de Saxònia, el ministre de Desenvolupament Regional del qual és també ponent del Comité Europeu de les Regions sobre la Llei de xips de la UE.
L'objectiu principal de l'aliança serà "promoure el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a les regions i a Europa mitjançant l'intercanvi de coneixements i millors pràctiques, el foment de la col·laboració i la innovació, el suport al desenvolupament de cadenes de valor fortes, integrades i resistents, i la reducció de les dependències externes, especialment en el cas de les matèries primeres crítiques".
En aquest sentit, l'aliança "es considera una plataforma regional i un soci de la Comissió Europea en l'aplicació de la Llei europea del xip", i "vol contribuir activament a reforçar Europa com a emplaçament de semiconductors en la competència mundial".
Llei de xips
La Comissió Europea va proposar el 8 de febrer de 2022 un ampli paquet de mesures per a reforçar l'ecosistema de semiconductors de la UE: la Llei europea de xips (ECA). L'objectiu de la Comissió és augmentar la quota de mercat d'Europa en la fabricació mundial de xips del 10 % actual a un 20 % en 2030.
Per a aconseguir-ho, la Comissió pretén mobilitzar una inversió pública i privada de fins a 43.000 milions d'euros. Aquesta norma pretén fomentar la producció de microxips a la UE i fer-la, així, menys dependent d'altres mercats com Àsia o els Estats Units. La Llei europea de xips encara ha de ser aprovada pels estats membres abans d'entrar en vigor.
Segons la Fundació per a la Tecnologia de la Informació i la Innovació (ITIF), cada segment de la cadena de valor mundial dels semiconductors inclou una mitjana de 25 països implicats en la cadena de subministrament directe. L'extracció i adquisició de matèries primeres és global i està subjecta a múltiples influències.
L'aliança considera que, perquè la UE mantinga la posició en el mercat dels semiconductors, els països socis han de col·laborar més estretament i explorar les possibilitats de cooperació. Per a fer-ho, és necessària la cooperació entre científics, investigadors i enginyers dels clústers dels respectius països, un dels objectius fixats per l'acord signat aquest dijous a Brussel·les.