Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat triplica la protecció de la posidònia mediterrània a través del Servei de Vigilància Marina en el litoral valencià

09/09/2023
La Generalitat triplica la protecció de la posidònia mediterrània a través del Servei de Vigilància Marina en el litoral valencià
  • El Servei de Vigilància Marina recorre prop 16.500 quilòmetres de costa, tres vegades més que durant el mateix període de l’any passat
  • El director general de Medi Natural i Animal destaca que la posidònia “és una espècie essencial que contribuïx a l’oxigenació de l’aigua del mar i és una barrera natural contra l’erosió de la nostra costa”

La Generalitat, a través del Servei de Vigilància Marina, ha triplicat el desplegament marítim d’embarcacions que recorren el litoral de la Comunitat Valenciana i protegixen la posidònia oceànica, una planta aquàtica endèmica del Mediterrani essencial per a la conservació de l’ecosistema marí i les platges.
Este servei té entre els seus objectius establir una xarxa de seguiment d’espècies, hàbitats i espais protegits marins a la Comunitat que abasta una superfície aproximada de 50.000 hectàrees i en la qual adquirix atenció especial la posidònia oceànica o mediterrània.
Gràcies a l’augment d’embarcacions i l’avançament del servei, en esta època de l’any s’han realitzat el doble de jornades de mar. El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha subratllat que actualment “ja s’han recorregut prop 16.500 quilòmetres, tres vegades més que durant el mateix període de l’any passat, i s’han controlat el triple d’embarcacions, fet que constata una millora de l’efectivitat del servei”.


Mitjans disponibles i mètodes de treball


La prestació d’estos treballs es prolongarà fins al 30 de setembre per a cobrir la temporada estival, que és la de més freqüència. Durant la resta de l’any estaran les embarcacions de València i Dénia.
El Servei de Vigilància compta amb un equip de professionals entre els quals destaquen dos coordinadors biòlegs marins, un patró auxiliar i dos tripulants per cadascuna de les 8 embarcacions que es distribuïxen al llarg de tota la Comunitat Valenciana. Estes embarcacions pneumàtiques, de 6 metres d’eslora i més de 100 CV de potència de motor forabord, diàriament realitzen recorreguts que voregen la costa amb l’objectiu d’informar el públic nàutic de la normativa i de les característiques del medi marí.
Així, entre les seues funcions destaca la d’informar sobre la importància ecològica de la posidònia mediterrània o si hi ha presència pròxima de cetacis, per exemple. També registren, mitjançant una aplicació mòbil, tota la informació del medi marí i de l’activitat nàutica que es desenvolupa amb la finalitat d’establir una base de dades que servisca com a ferramenta de gestió en l’àmbit marí.
“La posidònia oceànica és una espècie essencial que contribuïx a l’oxigenació de l’aigua de la mar, és una reserva natural per a peixos, mol·luscos i crustacis i és la millor barrera contra l’erosió de la nostra costa”, ha subratllat el director general.
Raúl Mérida ha afegit que “dos dels principals enemics de la posidònia són el fondeig d’embarcacions i els abocaments d’aigua. Per això, una de les tasques del Servei de Vigilància Marina de la Generalitat és la d’informar sobre la legislació en el cas de trobar una embarcació amb l’àncora fondejada sobre prades de posidònia per a evitar danys a esta espècie aquàtica, que representa un dels nostres grans tresors mediambientals”.
La Generalitat disposa de huit ports base per a les embarcacions. Dos permanents, al Perelló i a Dénia, i sis estacionals, a Alcossebre, Orpesa, Xàbia, Calp, el Campello i Torrevieja.

Galeria d'imatges