Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Arts escèniques

L'òpera multimèdia 'Women at point zero' iniciarà el 45é festival Ensems a Les Arts

08/09/2023
L'òpera multimèdia 'Women at point zero' iniciarà el 45é festival Ensems a Les Arts
  • L'òpera multimèdia 'Women at point zero' té lloc gràcies a la col·laboració del festival Ensems amb Les Arts i el projecte europeu ENOA

El festival Ensems comença la 45a edició amb l'òpera multimèdia Women at point zero, fruit de la col·laboració amb el Palau de les Arts, que permetrà obrir una vegada més el festival amb una òpera de cambra del projecte europeu ENOA (European Network Opera Academies).

Woman at point zero és una òpera de Bushra El-Turk amb llibret de Stacy Hardy a partir de la novel·la homònima de Nawal El Saadawi La llibertat com a destí final, que començarà la programació del festival el 15 de setembre a les 19.30 hores en el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts. 

Ensems, la convocatòria musical dedicada a les músiques inusuals i l'experimentació sonora, se celebrarà entre el 15 i el 24 de setembre en diferents recintes i auditoris de València, Castelló i Alacant. El festival Ensems és el més antic en el seu gènere en l'Estat espanyol i se celebra ininterrompudament des de 1978, organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport mitjançant l'Institut Valencià de Cultura.

Amb el lema #acaudorella, Ensems oferirà 25 activitats de diferent format, incloent-hi actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.

La programació

Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s'interpreten per primera vegada en l'Estat, Ensems continua apostant per a oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de destacades formacions internacionals amb artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l'actualitat de la creació sonora contemporània.

En esta edició del festival, l’Institut Valencià de Cultura ha encarregat l'obra a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas. La programació de la 45a edició d'Ensems tindrà lloc en els espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i el Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València. A més, enguany es faran també activitats en el MACA (Museu d'Art Contemporani d'Alacant) i ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant), l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló.
 
Així mateix, el ja tradicional Ensems simfònic tornarà a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques de la Comunitat Valenciana. D'esta manera, la programació inclourà els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló, així com de l’Orquestra de València i l’Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.

Vocació educativa

D'altra banda, Ensems continua apostant per l'educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d'audiències i d'aproximació als més joves. Ensems rebrà enguany el col·lectiu mexicà Sono(soro)ridades, que realitzarà un projecte que partix de l'ecologia acústica dels safaretjos públics a València, com a centres de socialització i reunió de dones i xiquetes, que van propiciar un entramat de relacions aurals. 

El projecte pedagògic X-ENSEMS, que proposa una participació col·laborativa sobre la base d'eines proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i el descobriment i experimentació sonora comptarà esta vegada amb els conservatoris professionals de Música de Cullera i Dénia, junt amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer. El punt de partida és l'artista Eusebio Sempere, de qui se celebra el centenari del naixement, i les escultures “mòbils”, a més del seu entorn Fluxus, amb Actum a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per a construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat. 

Les XXXV Trobades de Composició, dirigits al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels tallers de creació amb la JOGV i Feedback Trie, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors. 

Tota la programació de la 45a edició d'Ensems es pot consultar en el web ensems.ivc.gva.es. Tots els espectacles són gratuïts, amb la descàrrega prèvia de la invitació, excepte l'òpera Woman at point zero del divendres 15 de setembre i el concert de l'Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte 23 de setembre.

El festival Ensems està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia, i compta amb la col·laboració de l'INAEM (Ministeri de Cultura), l'Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d'Alacant; Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.

Galeria d'imatges