Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

El Centre del Carme reactiva les seues propostes per a bebés, famílies i escolars

08/09/2023
El Centre del Carme reactiva les seues propostes per a bebés, famílies i escolars
  • 'Mus’n’babies' és una activitat pionera a Espanya que oferix una experiència sensorial per a bebés de 0 a 3 anys 
  • El CCCC estrena 'Mus’n’escola' per a escolars i reactiva els grups de joc i conversa en valencià per a famílies ‘Pissiganya’

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) s'ha convertit en una institució pionera a acostar la cultura a la primera infància. En esta línia, presenta la programació per a l'últim quadrimestre amb les activitats infantils 'Mus’n’babies' i 'Mus'n'escola', així com del grup de jocs i conversa en valencià per a famílies ‘Pissiganya’.

“El creixement i l'evolució són claus en el desenvolupament físic i emocional al llarg de la nostra vida, però especialment en la primera infància. Per això, des de fa set anys desenvolupem un acurat i innovador programa d'educació i mediació a través de l'art amb el qual atenem les necessitats dels diferents segments de població, i especialment dels bebés i el públic familiar, impulsant un nou model d'institució cultural que situa les persones en una posició central”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Una iniciativa pionera

La proposta del CCCC 'Mus'n'babies' és una activitat pionera a Espanya en l'àmbit de l'educació artística, que unix els conceptes de ‘música’, ‘museu’ i ‘bebé’. Es tracta d'una proposta per a famílies amb bebés de 0 a 3 anys que té l'objectiu d'acostar l'espai cultural a xiquetes i xiquets a través de la relació entre la mediació artística i la música, oferint una experiència multisensorial dins de la mateixa sala d'exposicions. 

Després de la versió en línia desenvolupada pel CCCC per a poder realitzar des de casa durant la pandèmia, a la primavera de 2023 es va reactivar l'activitat de manera presencial amb molt d'èxit de participació. A partir de setembre, 'Mus’n’babies' torna amb noves dates: 10 i 24 de setembre, 15 i 29 d'octubre, 12 i 26 de novembre i 17 de desembre. 

A més de 'Mus’n’babies', en l'últim quadrimestre de l'any el Centre del Carme estrena la versió per a escolars 'Mus'n'escola', pensada per a escoles d'infantil, primària i secundària. 'Mus'n'escola' és un laboratori de creativitat musical on l'experiència sonora és el punt de partida. L'activitat tracta de fomentar la creativitat i generar un espai reflexiu adaptat a les edats de l'alumnat. Es farà els dies 21 i 28 de setembre, 17, 19, 24 i 26 d'octubre, 2, 23 i 30 de novembre i 12 i 14 de desembre. 

Les dues activitats estan organitzades i produïdes pel Consorci de Museus en col·laboració amb Utem Escola de Música, i són d'accés gratuït mitjançant una inscripció prèvia en el web del Consorci de Museus. 

“En les dues propostes estudiem en profunditat els discursos de les exposicions i després d'un procés creatiu acurat, els traduïm al llenguatge musical. Les famílies i l'alumnat participen i interactuen en la composició de paisatges sonors, creats expressament per a cada exposició. El resultat és una interpretació sonora que transmet amb delicadesa un potent missatge”, assenyala Esther Borja, codirectora d'Utem. 

Transmissió lingüística

Després del gran acolliment del grup de jocs i conversa en valencià per a famílies ‘Pissiganya’ en els mesos de maig i juny, l'activitat oferix noves dates des de setembre fins a desembre. 

‘Pissiganya’ és una proposta grupal en la qual pares i mares, amb els seus fills i filles d'entre 0 i 5 anys, es reunixen en el Centre del Carme per a jugar i conversar en valencià a partir d'una proposta ludicoartística per a tota la família. 

Aquesta iniciativa, organitzada pel Consorci de Museus i el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València, s'emmarca dins del projecte ‘Creixent al caliu’, a través del qual es vol valorar, promoure i facilitar la transmissió lingüística i la presència social del valencià en la primera infància.

Les noves dates d'aquesta proposta seran el 20 i 21 de setembre; 18 i 19 d'octubre; 15 i 16 de novembre i 13 i 14 de desembre, amb accés gratuït mitjançant inscripció a través del web del Consorci de Museus. 

Propostes per a públic infantil i juvenil

A més d'aquestes propostes, el Centre del Carme compta amb una programació completa dirigida al públic infantil com el cicle de contacontes ‘CCCContes’ o les activitats desenvolupades per l'equip de mediació. En els centres educatius, el Consorci de Museus desenvolupa també una línia d'art i escola per a Educació Infantil, Primària i Secundària en la Comunitat Valenciana. 

Més informació: consulteu.

Galeria d'imatges