Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Energia

La Generalitat impulsarà el Pacte valencià de l'hidrogen verd, HyVAL

10/09/2023
  • El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha arribat a un acord amb la multinacional BP per a crear a la Comunitat un hub d'energies renovables
  • L'empresa BP ha confirmat a la Generalitat una inversió de més de 2.000 milions d'euros en els pròxims anys a la Comunitat Valenciana 

El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha anunciat la posada en marxa real d'una col·laboració publicoprivada dirigida a crear a la Comunitat Valenciana un hub industrial d'energies renovables. L'objectiu és liderar al sud d'Europa la transició energètica de sectors tan rellevants com el ceràmic, el químic, la mobilitat o l'aviació comercial. 

Per a això, des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, al capdavant de la qual està Nuria Montes, s'ha arribat a un acord amb l'empresa BP per a formalitzar la constitució del Pacte valencià de l'hidrogen verd, HyVAL. 

En una reunió mantinguda amb la multinacional BP, líder del sector energètic, esta li va comunicar a la Generalitat la seua decisió de triar la Comunitat Valenciana com a localització estratègica on desenvolupar la seua aposta de transformació cap a les fonts d'energia sostenibles. Per a això, té prevista una inversió de més de 2.000 milions d'euros per als pròxims anys.

Per la seua banda, el secretari autonòmic els ha instat a “iniciar el desenvolupament real d'una estratègia de l'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana -que es trobava congelada des de la presentació inicial feta pel Govern del Botànic-, i avançar de manera efectiva cap a objectius concrets”.

En este sentit, Felipe Carrasco ha proposat a BP que la Generalitat lidere la creació del Pacte valencià de l'hidrogen verd, HyVAL, que actuarà com un consorci públic privat.

Este consorci agruparà grans multinacionals, representants dels sectors valencians involucrats en la transició energètica i el sistema valencià d'innovació. A més, servirà per a dissenyar conjuntament projectes estratègics que faciliten la captació de fons europeus, així com participar en grans convocatòries de finançament estatal. 

L'objectiu final és donar un enorme impuls a la Comunitat Valenciana i convertir-la en el motor de la producció al sud d'Europa d'hidrogen verd i altres energies sostenibles com el SAF per a aviació, el bioGNL de generació renovable i altres biocombustibles d'origen no fòssil.

Galeria d'imatges