Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L'IVAM convoca la segona edició del programa d'investigació i producció per a jóvens creadors
- Els artistes seleccionats en Art i Context 23-25 són Bella Báguena, Pablo Bolumar, Marco Henri, Gema Quiles, Sandra Mar i Juan de Dios Morenilla
- Els treballs produïts durant el programa formaran part d'una exposició final en l'IVAM
L'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) convoca la segona edició del programa Art i Context, amb l'objectiu de posar en valor la producció artística jove del context valencià a través d'una selecció d'artistes i un equip curatorial. Durant dos anys compartiran el procés creatiu en forma d'activitats i obertures públiques que culminarà amb una exposició final en l'IVAM.
Els artistes participants són Bella Báguena, Pablo Bolumar, Marco Henri, Gema Quiles, Sandra Mar i Juan de Dios Morenilla. Igual que en la primera edició, també s'ha seleccionat un equip curatorial -format per Julia Castelló, Bartolomé Limón, Ali A Maderuelo i Elena Sanmartín- que oferirà una panoràmica interdisciplinària de l'estat de la qüestió de les arts en relació amb perspectives i problemàtiques internacionals.
“L'objectiu d'Art i Context és generar un espai d'intercanvi, d'escolta i acció en una generació amb referents molt precisos que es mou, sobretot, fora de les institucions”, destaca la directora del Museu, Nuria Enguita. “En l'IVAM entenem la cultura com un bé comú imprescindible, i treballem intensament a reforçar el vincle amb el context local, per a fer de la nostra institució un espai obert al diàleg, viscut i habitable”.
Esta segona edició d'Art i Context posa el focus d'atenció a qüestionar la definició d'‘art’, els límits i les connotacions que té; posant en relació creadores provinents de camps que tradicionalment formen part de les belles arts, com la pintura o l'escultura, amb unes altres que transiten camins com el disseny industrial, el sonor o la performance.
Artistes seleccionats
Bella Báguena (València, 1994) és una artista trans femenina que treballa amb diferents disciplines com la música, la performance o la joieria. La seua producció es genera utilitzant la seua veu, el seu moviment corporal, així com objectes, espais i tècniques, per a crear peces en les quals l'expressió emocional i de pensament són clau. Báguena va ser seleccionada com a artista SHAPE 2023 i ha presentat els seus espectacles en institucions com La Casa Encendida (Madrid), CCCB (Barcelona) i Palais de Tokyo (París).
Pablo Bolumar Plata (l'Horta Nord, 1996) és enginyer de disseny i investigador especialitzat en la transformació de materials. En els seus projectes estudia l'ecologia dels materials i els seus fluxos, i desgrana les narratives i els processos del món físic a través dels artefactes materials que medien les relacions humanes amb l'entorn. El seu treball està íntimament lligat al sector primari i a l'extracció de matèries primeres, com la mineria o l'apicultura. La seua obra ha sigut exposada en galeries d'art com Carlota Oyarzun (Copenhaguen), Lugar Usual (Mèxic) o en institucions com ara Acció Cultural Espanyola.
Juan de Dios Morenilla (Caravaca de la Cruz, 1992) és un artista pictòric el treball del qual assumix diferents línies estètiques i referències a la història de l'art i a la cultura pop, principalment al còmic i al cartoon. Ha participat en diverses residències artístiques a Espanya, com la de la Fundació Antonio Gala per a jóvens creadors a Còrdova, i ha exposat en col·lectives en The Hole (Nova York), Tuesday to Friday (València) o Christie’s (Londres), i, recentment, en individuals en Galería Punto (València) o Galería Veta (Madrid).
Marc Henri (Metz, 1998) és un productor musical i dissenyador de so que desenvolupa projectes artístics conduïts pel soroll, la visceralitat emocional i la postironia. El seu treball es materialitza en la presentació de peces sonores en directe, publicació de música, sessions conceptuals de DJ i so per a campanyes de publicitat. Ha format part de projectes com el col·lectiu de música Club Rally o el grup de música pop Ultralágrima. En l'àmbit comercial, ha treballat per a marques com Balmain, Adidas o Jean Paul Gaultier.
Sandra Mar (València, 1995), una artista que entén el fang com un llenç. Este material acaba convertint-se en un suport més per als seus dibuixos i escrits. L'element central de l'obra és la poesia, especialment la que es pregunta sobre l'amor, el desig i els afectes. El seu treball s'ha mostrat en exposicions col·lectives com Hard Counter Club (Zape, Alboraia, 2021) o Panorama #6 (Galeria Fran Reus, Mallorca, 2023). "La sangre, los ojos o el ramillete" (Galeria Rosa Sants, València, 2023) és la primera exposició individual que ha fet.
Gema Quiles (Vila-real, 1994). El seu treball, centrat en pintura i escultura, reflexiona sobre la reinterpretació de la realitat i la creació d'espais propis a manera de refugi. Quiles recorre a un imaginari basat en elements característics de la naturalesa per a crear este espai d'evasió que tant l'artista com l'espectador transiten i habiten. Ha exposat els seus projectes en Volta Art Gallery (València), Tuesday to Friday (València), La Causa Galeria (Madrid) i We Collect (Madrid).
Primera edició d'Art i Context
La primera edició d'Art i Context, que va culminar amb l'exposició que fins al pròxim 22 d'octubre acull l'IVAM, "[DOSMILVINT-I-U] [DOSMILVINT-I-TRES] = 1 trobada", va comptar amb la participació de cinc artistes del territori valencià: Diego Navarro i Darío Alva (València, 1991 i Talavera de la Reina, 1993), Claudia Dyboski (València, 1997), Marina González Guerreiro (A Guarda, 1992), Álvaro Porras (Ciudad Real, 1992) i M Reme Silvestre (Monòver, 1992).
El programa Art i Context va nàixer l'any 2021 amb la idea de fer de la institució un lloc privilegiat de pensament i producció artística. Es tracta d'un projecte que va més enllà d'una exposició col·lectiva d'artistes jóvens en l'IVAM. Des del Museu es conviden curadors jóvens perquè programen accions, tallers, conferències, performances, mediacions o col·laboracions, dissenyats des de les seues pràctiques pròpies i des d'un context connectat.