Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Teixit industrial

Nuria Montes anuncia als empresaris la creació d'una “finestreta única real per a les pimes” en la Generalitat

14/09/2023
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme assegura que l'objectiu de l'Administració passa per "eliminar duplicitats i simplificar tràmits"
  • Montes reafirma que l'Impost de Successions i Donacions suposarà un avanç a l'emprenedoria "perquè permetrà tindre més oportunitats"

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat este dimecres, davant de representants de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), en un esdeveniment que ha tingut lloc a Alacant, la creació d'una "finestreta única" en la Generalitat. L'objectiu és que esta finestreta permeta atendre tots els tràmits econòmics i empresarials que tinguen les pimes de manera "ràpida i eficient". També s'hi introduiran "assistents virtuals" que faciliten al ciutadà les gestions més sol·licitades".

Nuria Montes hi ha afegit que “la finalitat és abordar una 'reorganització administrativa' en la qual ens desfarem del que és superflu i de la despesa innecessària. Hem trobat dobles o triples administracions i això s'ha d'acabar. Per a fer-ho ens centrarem en la prioritat de servici empresarial i en esta vocació".  

En la mateixa línia, la responsable d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha indicat que “des de la Generalitat també s'hi abordaran els problemes reals als quals s'enfronten les empreses com el de la falta de personal, tot això amb una concepció del treball com a valor humà de progrés indiscutible". El departament té previst, a més, dur a terme "adaptacions normatives al nou escenari que permeten desenvolupaments econòmics potents i nous reptes com el canvi climàtic i les seues conseqüències".

"Som una comunitat oberta a la inversió i aspirem i treballem per a ser líders en inversió nacional i internacional", ha destacat Montes, la qual cosa implica "una rebaixa de les càrregues impositives i la pressió fiscal, com l'Impost de Successions i Donacions, que suposarà un avanç a l'emprenedoria perquè podran tindre més oportunitats".

A més, hi ha afegit que "una de les principals fites del nou Govern és ja la bonificació del 99 % sobre l'Impost de Successions i Donacions. Este gran èxit suposarà un gran avanç a l'emprenedoria, ja que els joves emprenedors podran rebre donacions sense quasi estar subjectes a tributació que els permetran posar en marxa un nou negoci o projecte empresarial".

Així mateix, Nuria Montes ha explicat que "la Direcció General d'Innovació aspira a definir i establir línies d'ajuda a l'emprenedor, així com a millorar la captació de fons europeus en favor de l'emprenedoria, amb la finalitat d'estimular l'esforç i el compromís emprenedor valencià en les fases d'inici de l'activitat, consolidació i desenvolupament de negoci". 

En l'últim trimestre de 2022, a la Comunitat Valenciana es van donar d'alta 13.640 autònoms, la quarta comunitat autònoma amb més altes, després de Catalunya, Andalusia i la Comunitat de Madrid. “Si bé estes dades són optimistes, encara ens queda molt per fer perquè siguem el bressol de l'emprenedoria", ha recordat la consellera. "Per a fer-ho, en primer lloc, implementarem un pla estratègic de l'emprenedoria, a través del qual la Generalitat lidere i coordine el panorama emprenedor, amb l'objectiu de respondre de manera completa i eficaç a les necessitats del sector".

Taxa turística i allotjament sense reglar

Quant al turisme, "una de les primeres mesures que adoptarem serà la derogació de la taxa turística, que és la màxima expressió de la falta de consens, i que pretenia implementar-se en un moment en el qual la competència en el sector turístic és intensa", hi ha agregat.

La consellera ha reiterat que la Generalitat "combatrà l'oferta d'allotjament il·legal d'economia submergida, que és un problema que ha crescut de manera alarmant en els últims anys i que té un impacte negatiu en la nostra societat, la nostra economia i la qualitat de vida dels nostres ciutadans". "Actuarem amb una voluntat de consens i de cooperació, però amb la força i fermesa necessàries perquè no es convertisca en una amenaça per al sector", ha manifestat Montes.

"Per a fer-ho, este Consell, primer actualitzarem el registre d'habitatge regularitzat tenint en compte la referència cadastral", hi ha afegit. "També hi posarem els inspectors amb els quals compta la Conselleria per a detectar este tipus d'habitatges que es comercialitzen en Internet principalment i estudiarem quins models d'intel·ligència artificial podem utilitzar perquè estiguen revisant 24 hores al dia què es comercialitza amb caràcter il·legal". 

Indústria i Comerç

En el discurs davant els empresaris, la consellera ha anunciat que el Govern Valencià "augmentarà la dotació pressupostària per a impulsar la inversió de les pimes industrials en modernització dels seus actius i capacitats productives", i que es definirà "una nova política d'impuls i creació de clústers –com el de l'hidrogen– que servisca com a ferramenta de millora de la competitivitat". 

"Des d'este Consell treballarem per a afavorir l'atracció d'inversió nacional i estrangera a la Comunitat mitjançant la creació d'un marc dinàmic facilitador que impulse projectes estratègics industrials", ha matisat. 

Montes ha recordat també que la setmana passada la Comunitat Valenciana es va adherir com a fundadora a la nova Aliança Europea de Semiconductors integrada per 27 regions de la Unió Europea. "La finalitat d'este pacte és que servisca de plataforma per a promoure el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a la nostra Comunitat i a Europa mitjançant l'intercanvi de coneixements i millors pràctiques".

Quant al comerç, la consellera ha exposat que es posarà en marxa "un pla turístic/comercial en el qual potenciem el turisme de compres, implementarem línies de suport als oficis i al relleu generacional en el comerç i l'artesania, i donarem suport als processos de modernització i digitalització".

La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a més, buscarà "el lideratge energètic en energies renovables de la nostra Comunitat mitjançant les inversions necessàries i amb el consens de tots els actors de l'ecosistema energètic".

En este sentit, ha explicat que "ja treballem a fomentar la col·laboració publicoprivada dirigida a crear un hub industrial d'energies renovables amb l'objectiu de liderar en el sud d'Europa la transició energètica de sectors tan rellevants com el ceràmic, el químic, la mobilitat o l'aviació comercial".

Sobre este tema, hi ha afegit que "evitarem els tràmits existents en l'actualitat i s'establirà el tràmit d'urgència per als expedients de desenvolupament de les energies verdes, el destinatari de les quals siga el sector industrial, i s'establirà la declaració responsable en els tràmits inherents al desenvolupament de l'energia verda per a la indústria, en procediments autonòmics amb autorització estatal".

Ciutat de la Llum

Finalment, la consellera ha fet referència als estudis de Ciutat de la Llum i ha explicat que "s'està fent un important esforç a tornar a col·locar la Ciutat de la Llum en el lloc que mereix, aprofitant l'auge de les plataformes de producció audiovisuals que requerixen cada vegada més estudis de rodatge dissenyats per la indústria cinematogràfica i d'entreteniment i per a esta". 

La idea és "atraure produccions nacionals i internacionals que donen valor a estes instal·lacions úniques i que, a més, generen teixit de la indústria auxiliar audiovisual que, sens dubte, provocaran un impacte econòmic molt important en tota la Comunitat Valenciana".

“En el pla nacional, a final d'enguany vindrà a Ciutat de la Llum la producció per a Netflix 'La mala influencia' de la mà del productor valencià i president de l'Associació de Productors Audiovisuals Valencians (PAV) dirigida per Rober Gual i que compta amb un pressupost de 5 milions d'euros i estem en negociacions amb altres produccions nacionals que, en breu, podrem anunciar", ha manifestat.

"Quant a l'àmbit internacional, tenim les negociacions molt avançades de diverses produccions que ja han visitat les instal·lacions i les troben idònies per a cobrir àmpliament les seues necessitats i que en l'actualitat es troben a l'espera que es resolga la vaga d'actors, actrius i guionistes als EUA", ha conclòs Montes.

Galeria d'imatges