Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell s'alinea amb el calcer en la fira de Milà i prepara un pla per a abordar els tres grans reptes del sector: capital humà, internacionalització i sostenibilitat

17/09/2023
El Consell s'alinea amb el calcer en la fira de Milà i prepara un pla per a abordar els tres grans reptes del sector: capital humà, ...
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, acudix a la inauguració de la MICAM Milà 2023, on la meitat d'expositors són valencians
  • Les exportacions van superar els 700 milions d'euros en el primer semestre de l'any, un 2 % més que en 2022

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assistit este diumenge a la inauguració de la MICAM Milà 2023, la fira internacional del calcer de Milà que se celebra fins dimecres que ve 20 de setembre a la ciutat italiana. En el certamen participen un total de 122 expositors espanyols, 59 dels quals procedixen de la Comunitat Valenciana i el 97 % d'estos són alacantins. El sector genera més de 20.000 llocs de treball en l'autonomia. 

Montes ha explicat que el Govern Valencià que lidera Carlos Mazón considera el calcer i els seus components com una indústria "absolutament estratègica" per al desenvolupament econòmic de la regió, per la qual cosa ultima "un pla de suport en tres eixos, basats en les principals dificultats a les quals s'enfronta el sector". 

"D'una banda, està la necessitat d'abordar el problema del capital humà, i que va des de les dificultats per al relleu generacional fins als problemes per a trobar empleats qualificats, incloent-hi la creació d'un marc laboral adequat", ha indicat la consellera. 

En segon lloc tenim "l'impuls a la internacionalització, perquè és un sector eminentment exportador i que ha tingut dificultats per a vendre's fora d'Espanya en els últims anys". Les exportacions del calcer valencià i els seus components van vorejar en 2022 els 1.300 milions d'euros, quasi la meitat del total nacional de 3.000 milions. 

El tercer gran repte és "la sostenibilitat i l'economia circular", i que dependrà de "les exigències de la Unió Europea a una indústria que té una dificultat afegida per l'elevat nombre de components que s'utilitzen en el procés de fabricació". "Les empreses del sector ja estan desenvolupant plans molt ambiciosos d'economia circular per a reutilitzar el calcer vell en productes nous o matèries primeres", ha afegit Montes. 

Xifres d'exportacions

Les exportacions de calcer i components de la Comunitat Valenciana van aconseguir en el primer semestre de l'any un valor de 703 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment pròxim al 2 % respecte al mateix període de l'any anterior. 

La Comunitat Valenciana és la regió més exportadora de calcer d'Espanya, amb un 40 % del total exportat pel país.

Per tipus de producte, la major part de les exportacions (56 %) corresponen a calçat de pell (6.403) que ha incrementat el valor de les seues exportacions un 6 %, respecte al primer semestre de 2022.

França i Itàlia són els principals destins del calçat de la Comunitat, amb un 14 %, respectivament, del valor total exportat pel sector. Juntament amb Alemanya, els Estats Units i Portugal representen el 56 % de l'exportació de calcer de la regió.

El major dinamisme ha tingut lloc en els mercats de Turquia, Països Baixos, Bèlgica i la Xina, que són els que tenen les majors taxes d'augment entre les principals destinacions dels productes valencians.
 

Galeria d'imatges