Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Indústria

El secretari autonòmic d'Indústria destaca que en la política industrial valenciana és prioritària l'aposta pels microxips

18/09/2023
  • Establida la política de la gigafabricació a la Comunitat Valenciana, el següent repte qualitatiu que presenta un grau de dificultat i sofisticació molt major és la de la nanofabricació
  • El 50 % de tot el talent nacional del sector dels microxips està concentrat a la Comunitat gràcies a l'excel·lència acadèmica de les nostres universitats 

El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha anunciat hui que en la “política industrial valenciana és prioritària l'aposta pels microxips”. I ha afegit que “la Comunitat compta amb cinc multinacionals relacionades amb el sector dels microxips i amb tres noves càtedres d'empresa generades en les universitats valencianes per a l'enfortiment de l'ecosistema de microxips i semiconductors”.

“Cal tindre en compte, -ha continuat explicant- que la Comunitat Valenciana, en el procés del PERTE-Chip, lidera els dos principals actius que es poden tindre en esta matèria. D'una banda, és líder en talent. El 50 % de tot el talent nacional està concentrat en este territori gràcies a l'excel·lència acadèmica de les nostres universitats que han permés consolidar eixe ecosistema industrial”.

“D'altra banda, som líders en la governança estratègica del projecte pel fet que ací ens hem unit tots els actors públics i privats rellevants en esta matèria i hem establit un marc de col·laboració al servei d'un projecte per a tots. Prova d'això és el conveni que vam firmar el passat 8 de setembre que documenta esta col·laboració" ha explicat el secretari autonòmic.

Per a Felipe Carrasco, “si la política de la gigafabricació ja està establida a la Comunitat, el següent repte qualitatiu que presenta un grau de dificultat i sofisticació molt major és la de la nanofabricació, és a dir, precisament, el dels microxips. Per això, en el camp de la potenciació de la política industrial valenciana, té tot el sentit apostar per ells. Màximament pel que suposa de desenvolupament d'un sistema ben contextualitzat tant a la Unió Europea com a escala global”.

Campus Internacional de Semiconductors

Amb la posada en marxa de tres noves càtedres valencianes per a la indústria europea del xip s'establixen les bases per a la creació del Campus Internacional de Semiconductors. Es tracta de tres iniciatives perfectament complementàries que compten, a més, amb el suport de la Generalitat i de l'associació industrial Valencia Silicon Clúster.

Recentment presentades, estes càtedres són la de Disseny Microelectrònic i la de Xips Fotònics de la Universitat Politècnica de València i la de Materials Avançats per al Sector de Microxips i Semiconductors de la Universitat de València. 

Les càtedres s'inscriuen en la convocatòria llançada el juliol passat per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions, dins de les previsions del PERTE-Chip, per a invertir 80 milions d'euros en iniciatives de col·laboració indústria-acadèmia en projectes d'investigació, formació i transferència en el sector microxips. 

Respecte al Campus Internacional de Semiconductors, este convertirà la Comunitat Valenciana en la regió de referència a escala nacional i una de les principals referències internacionals en formació i investigació per al sector industrial de microelectrònica, fotònica i materials semiconductors.

Microxips valencians per a Europa

La setmana passada el secretari autonòmic d'Indústria de la Generalitat va viatjar a Brussel·les per a firmar l'acord fundacional de l'European Semiconductor Regional Alliance (ESRA). Este acord permetrà a la Comunitat Valenciana participar proactivament en l'agenda de treball de les regions més avançades d'Europa en la indústria de microxips, considerada per la Comissió Europea el sector tecnològic més estratègic i de major valor afegit de tota l'economia de la UE.