President
Reunió

Carlos Mazón proposa a la presidenta de l’AVL recuperar l’esperit fundacional de l’Acadèmia

18/09/2023
Carlos Mazón proposa a la presidenta de l’AVL recuperar l’esperit fundacional de l’Acadèmia
  • Planteja revalencianitzar conjuntament els criteris lingüístics de la Generalitat Valenciana i per a fer-ho demana la col·laboració de l’AVL
  • No pot ser que hi haja valencianoparlants que se senten al marge de la normativa
  • El valencià és de tots i tots s’han de veure identificats al marge de si el parlen tots els dies o no
  • Proposa iniciar un procés obert i permanent perquè cap valencià se senta exclòs
  • Acorden mantindre una sessió bilateral de membres de l’AVL i de la Conselleria d’Educació, encapçalada pel conseller José Antonio Rovira, per a iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta
  • El president de la Generalitat es reunirà també amb tots els grups polítics amb representació en les Corts Valencianes per a obrir un procés que aconseguisca tot el consens possible

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat a la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, recuperar l’esperit fundacional de la institució.

Després de la reunió, Carlos Mazón ha destacat que l’objectiu és “revalencianitzar” conjuntament els criteris lingüístics de la Generalitat Valenciana i ha demanat per a fer-ho la col·laboració de l’AVL.

En este sentit, el president ha destacat que “no pot ser que hi haja valencianoparlants que se senten al marge de la normativa, el valencià és de tots i tots s’han de vore identificats, el parlen tots els dies o no”.

Ha recordat que, tal com va assenyalar la setmana passada, “s’han acabat” els temps en què des del Consell es dia si algú “és bon valencià o mal valencià o si és més valencià o menys” per parlar més a sovint valencià o no, o per parlar valencià d’una manera o d’una altra en funció del lloc de residència o del que li han ensenyat sos pares. Tots els valencians tenen “plena capacitat” per a defendre la denominació, l’Estatut i les senyes d’identitat.

Així mateix, el president Mazón ha proposat iniciar un procés obert i permanent perquè cap valencià se senta exclòs o allunyat de les institucions que el representen, ja que “el valencianisme social i polític s’ha sentit en estos últims anys massa lluny” de l’AVL, l’autoritat acadèmica i científica, la qual reconeixem tots.

Durant la reunió han acordat mantindre una sessió bilateral amb membres de l’AVL i de la Conselleria d’Educació, encapçalada pel conseller José Antonio Rovira, per a iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta.

El president de la Generalitat es reunirà també amb tots els grups polítics que tenen representació en les Corts Valencianes per a obrir un procés que obtinga tot el consens possible.

Galeria d'imatges