Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Indústria

La Generalitat impulsa la figura de responsable de la seguretat industrial per a augmentar la competitivitat de les empreses

19/09/2023
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha inaugurat a Riba-roja de Túria la jornada ‘Eines i recursos per a la seguretat industrial’
  • Es potenciarà el Pla d’acció per a la promoció de la seguretat industrial de manera coordinada amb tots els agents implicats

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha inaugurat este dimarts, a Riba-roja, la jornada divulgativa ‘Eines i recursos per a la seguretat industrial’. A este esdeveniment han assistit professionals de l’Entitat de Gestió i Modernització del Parc Logístic de València (EGM-PLV) i de l’Associació Empresarial Polígons Riba-roja de Túria A3.

La jornada s’ha centrat, entre altres aspectes, en la difusió de la figura de la persona responsable de la seguretat industrial, la importància que té en la gestió i les eines de les quals disposa per a facilitar el compliment reglamentari en seguretat industrial (SI-Check, formació SI, Portal Indústria). Felipe Carrasco ha anunciat que “des de la Generalitat s’impulsarà la figura de la persona responsable de seguretat industrial com a mesura per a augmentar la competitivitat de les empreses”.

Per al secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, “la incorporació en les empreses de la figura de la persona responsable de la seguretat industrial és necessària com a garant del compliment de la normativa en matèria de seguretat industrial i com a agent responsable del seguiment, el funcionament i el manteniment de les instal·lacions”.

“Des de la Generalitat —ha continuat exposant— estem treballant des de diversos departaments per a aconseguir objectius concrets i poder desenvolupar accions encaminades a la consolidació d’esta figura. Un d’estos punts és, sense anar més lluny, la inclusió en la formació reglada i ocupacional de la persona responsable de la seguretat industrial i els cursos de formació en línia destinats a donar valor a la tasca que exercís esta persona en les empreses”.

El secretari autonòmic també ha assegurat que “el foment i la promoció de la seguretat industrial és una de les mesures estratègiques que implantarà la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, com a responsable de la política industrial del Govern Valencià”. Per a fer-ho, hi ha afegit, “es potenciarà el Pla d’acció per a la promoció de la seguretat industrial, de manera coordinada amb tots els agents implicats”.

Felipe Carrasco ha agraït la labor que realitzen en benefici de la seguretat industrial a la Comunitat Valenciana les diverses associacions i els organismes, com ara l’Associació Valenciana d’Entitats d’Inspecció (Aseival), el Consell de Col·legis Oficials d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de la Comunitat Valenciana (Cogiticova), el Col·legi d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (Coiicv), la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval) i la Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant (Fempa).

Diagnòstics de seguretat industrial

El secretari autonòmic també ha anunciat que des del seu departament s’impulsaran iniciatives encaminades a millorar la sensibilització i la informació sobre els avantatges del compliment normatiu adequat de les instal·lacions industrials. A més, s’està potenciant la realització de diagnòstics de seguretat industrial en les diverses classes d’establiments.

“Cal tindre en compte —ha matisat Carrasco— que el diagnòstic d’instal·lacions pretén avançar actuacions que haurien de fer les empreses per a millorar la seguretat industrial. Com a exemple, es farà una campanya oferint la realització d’auditories gratuïtes d’instal·lacions a les residències de persones majors i en centres de persones amb diversitat funcional. La finalitat d’esta acció és divulgativa, de promoció de la seguretat industrial en positiu, per a prosperar i millorar”.

En este marc de promoció i augment de la notorietat de la seguretat industrial se seguiran organitzant jornades presencials de divulgació per a diversos sectors productius, com ho són l’automoció, el marbre i la ceràmica, i les jornades corresponents a les cinc universitats públiques valencianes.