Presidència
Participació ciutadana

José Tárrega anuncia que la Generalitat canalitzarà ajudes en matèria de participació als municipis de menys de 20.000 habitants

21/09/2023
José Tárrega anuncia que la Generalitat canalitzarà ajudes en matèria de participació als municipis de menys de 20.000 habitants
  • El director general de Transparència i Participació parla de promoure la participació ciutadana i fomentar l'associacionisme en l'àmbit rural “pels seus efectes positius per a evitar el despoblament i enfortir el teixit social dels municipis d'interior”
  • José Tárrega ha intervingut a Morella en la presentació d'un estudi sobre pressupostos participatius i teixit associatiu

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha anunciat que la Generalitat “canalitzarà ajudes en matèria de participació als municipis de menys de 20.000 habitants”.

Així s'ha pronunciat el director general de Transparència i Participació durant la seua intervenció en la presentació a Morella del resultat de la investigació 'Bones pràctiques dels processos de participació ciutadana i diagnòstic del teixit associatiu valencià', un treball elaborat pel grup d'investigació de la Universitat d'Alacant en col·laboració amb la Generalitat. En la presentació ha participat també l'alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, i el responsable de l'elaboració de l'estudi, Pau Caparrós.

“Un dels objectius del nostre govern -ha explicat el director general- és executar els fons públics amb eficàcia i eficiència i per a dur-ho a terme ara promourem la participació ciutadana i fomentarem l'associacionisme en l'àmbit rural, pels seus efectes positius per a evitar el despoblament i enfortir el teixit social dels municipis d'interior”.

En la seua intervenció, José Tárrega ha manifestat que la transparència i la participació “són elements nuclears” de l'acció de govern de la Generalitat “pel seu caràcter transversal a totes les polítiques públiques desenvolupades”.

El director general de Transparència i Participació ha reivindicat “el paper dels ciutadans i ciutadanes a l'hora de participar en els assumptes públics, més enllà de les eleccions”, a la qual cosa ha afegit que la democràcia “s'ha d'exercir dia a dia a través de la participació pública”.

En este sentit, José Tárrega ha apuntat que des del Govern Valencià “estem disposats a assumir este repte que millora la qualitat de la nostra democràcia a través de la participació de la ciutadania i tenim el deure legal i ètic de fomentar-la”.

En este sentit, el director general ha assenyalat que “continuarem impulsant la xarxa municipal de participació i transparència, establint trobades i fomentant el diàleg i la col·laboració entre els seus participants; a més de potenciar la innovació a través del treball conjunt amb les universitats públiques valencianes”.

Diagnòstic de la participació municipal

L'estudi és el resultat de diverses accions amb les quals s'ha volgut realitzar un diagnòstic de l'estat de la participació ciutadana als municipis valencians, tant des del punt de vista dels tècnics i responsables municipals com des de l'opinió del moviment associatiu.

L'estudi posa el focus en el teixit associatiu de la Comunitat Valenciana i destaca la importància que ha adquirit en els últims anys la participació ciutadana en la pràctica diària del govern municipal per la seua proximitat als ciutadans i ciutadanes.

Per a la realització dels treballs s'han utilitzat tècniques quantitatives i qualitatives, amb el resultat obtingut a partir d'enquestes, entrevistes en profunditat i grups de discussió.

Galeria d'imatges