Detalle nota de prensa - Comunica GVA
José Antonio Rovira defensa una educació “que siga sinònim de llibertat” i afirma que “s’ha acabat el temps de les imposicions des de l’Administració”

- El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació anuncia que la Conselleria treballa en una nova llei de plurilingüisme i que ja s’inclourà una modificació puntual de la norma a través de la llei d’acompanyament d’enguany
- Reitera el seu compromís per a abordar, dissenyar i aprovar un pla pluriennal de finançament per a les universitats públiques valencianes
- Labora farà un estudi, junt amb les patronals dels diversos sectors productius de la Comunitat, sobre les necessitats de personal de cadascun d’estos sectors per a dissenyar el Mapa de l’ocupació
El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha defensat hui un model d’educació “que siga sinònim de llibertat” i ha afirmat que “s’ha acabat el temps de les imposicions des de l’Administració”.
Rovira s’ha pronunciat així en les Corts, on ha comparegut per a explicar les principals línies de treball de la Conselleria. El conseller ha defensat la “llibertat ideològica” i la llibertat perquè les famílies trien el model educatiu que volen per als seus fills. Sobre este tema, ha explicat que la Conselleria “treballa ja en el disseny i la implantació del districte únic escolar, amb la previsió que puga entrar en vigor el pròxim curs”.
Així mateix, ha indicat que la llibertat “implica també triar la llengua en què es vol educar els fills” i ha anunciat que es treballa ja en una nova llei de plurilingüisme “que garantisca l’estudi i el coneixement del valencià, però que deixe arrere la imposició”.
“Des d’esta Conselleria volem que s’aprenga valencià, clar que sí, i que l’aprenguen tots els xiquets d’esta Comunitat. Que es conega, es parle, es valore i s’estime com a element enriquidor i senyal d’identitat pròpia”, ha manifestat. El conseller ha assenyalat que “no s’ha d’oblidar que la riquesa d’esta Comunitat implica també reconéixer la particularitat de zones castellanoparlants i valencianoparlants, regulades en la Llei d’ús i ensenyament del valencià de 1983”, i ha subratllat que totes “han de ser tractades en les mateixes condicions”.
Sobre este tema, ha qualificat de “contrasentit” que un alumne que viu en una zona castellanoparlant estiga exempt d’examinar-se de valencià “i, en canvi, es veja obligat a rebre alguna matèria troncal, com ara Matemàtiques o Història, en valencià”. “No és lògic i això cal corregir-ho des de ja. Per això inclourem una modificació puntual de la llei de plurilingüisme a través de la llei d’acompanyament d’enguany per a corregir esta anomalia”, ha anunciat.
“Enfront d’un model d’imposició proposem que s’incentive l’alumnat que estudia valencià, certificant de manera automàtica que té el nivell corresponent quan finalitze els estudis. Eixe certificat els servirà en el futur com a mèrit si volen accedir a treballs en l’Administració valenciana”, ha manifestat.
El conseller ha anunciat, així mateix, la recuperació de l’assignatura de Música en l’Educació Secundària Obligatòria, “que per derivació de la Llei Celáa s’ha desprestigiat”. “Estudiarem un nou decret de currículum per a reintroduir-hi la matèria, que mai s’havia d’haver eliminat d’una Comunitat com la valenciana, en la qual la música té un ampli arrelament tradicional i és un element característic en l’àmbit social i cultural”, ha explicat.
Rovira ha avançat també “la proposta ferma d’este Govern i del seu president per a garantir que l’educació de zero a tres anys, íntegrament, siga gratuïta per al pròxim curs”. “Una proposta de gratuïtat a través del Bo Infantil, que anirà acompanyada de la llibertat d’elecció de centre escolar junt amb la reducció de tràmits administratius”, ha assenyalat. Una altra de les novetats que ha explicat és la intenció de recuperar la qualificació numèrica de les notes en l’ESO, que el Ministeri d’Educació del Govern de Sánchez va eliminar en 2022 per a deixar-les en un abstracte Insuficient, Suficient, Bé, Notable o Excel·lent. “Plantegem sumar-nos a altres CA en les quals la qualificació numèrica és una realitat, de manera que les famílies tinguen tota la informació possible sobre els resultats dels seus fills i en què, a més, es reconega i es premie l’esforç. No és el mateix un 1 que un 4, ni un 9 que un 10”, ha remarcat.
Durant la seua intervenció, José Antonio Rovira s’ha referit també al procés d’adjudicació de plantilles docents d’este estiu. El conseller ha recordat que la Constitució recull que l’Administració pública “servix amb objectivitat els interessos generals”. “I això és el que ha faltat en l’actuació del Govern del Botànic, que ha fet prevaldre els seus interessos personals per damunt de l’interés general”.
Així, el titular d’Educació, Universitats i Ocupació ha recordat que el procés d’adjudicació no va poder començar fins al 2 d’agost. “Generalment, el procés d’adjudicació de vacants està conclòs entre el 31 de juliol i els primers dies d’agost. Curiosament, enguany, el Govern del Botànic va programar entre el 27 i el 31 de juliol el lliurament dels llistats dels opositors que havien aprovat. D’altra banda, el Ministeri va remetre el llistat del procés d’estabilització extraordinari l’1 d’agost. Era, per tant, materialment impossible començar el procés abans”, ha insistit.
“A més, ens trobem una situació veritablement anòmala, ja que la consellera sortint, Raquel Tamarit, signava el 10 de juliol el cessament d’una sèrie de funcionaris públics implicats directament en el procés d’adjudicació de places, cessaments que en alguns casos es van fer efectius el 21 de juliol i uns altres, el dia 31, el mateix dia en què van arribar les notes de les oposicions”.
Rovira ha relatat que després de les eleccions del 28M, per part de l’anterior executiu, es van cessar a petició pròpia 66 caps de servei, directors territorials i subdirectors generals, 27 dels quals van ser en la Conselleria d’Educació —3 directors territorials a Alacant, Castelló i València; 15 caps de servei, i 9 subdireccions generals de les 13 existents—. “Tots ells amb responsabilitat en major o menor mesura en els processos on s’han produït els problemes. Només com a mostra de la manera diferent d’entendre el servei públic entre el meu partit i l’anterior executiu, cal dir que en el mateix període transitori de canvi de govern, l’any 2015, el Govern sortint només va cessar 9 alts funcionaris, i cap pertanyia a la Conselleria d’Educació, ja que es va anteposar el dret a l’educació a l’interés partidista”, ha indicat.
A més, el conseller s’ha referit també als problemes detectats en el sistema informàtic, que no admetia dades de nous processos d’enguany, com ara el canvi de cos dels professors tècnics d’FP, en possessió de grau, a Secundària. Rovira ha explicat que en anys anteriors ja s’havia alertat de la necessitat d’actualitzar el sistema informàtic “i no es va fer res”.
El conseller s’ha referit també als problemes en algunes línies de transport escolar, i ha recordat que la Conselleria ha obert un expedient sancionador a l’empresa incomplidora per totes les incidències ocorregudes. “Deixar un xiquet esperant el bus és inacceptable. Molt menys si es tracta d’un menor amb diversitat funcional”, ha manifestat. Així, ha explicat que la Conselleria “està en contacte permanent amb els centres afectats, amb la Direcció General de Transports i l’Entitat Metropolitana de Transports per a possibles solucions si continuaren els problemes, que cada vegada són menys”.
Finalment, Rovira s’ha referit al Pla de salut mental als centres escolars com “al repte més gran d’esta Conselleria”, davant del qual està unit tot el Govern Valencià per a abordar-lo de manera àmplia i transversal. “Este pla comptarà amb la presència d’experts sanitaris als centres escolars”, ha assenyalat.
Universitats
Pel que fa a Universitats, José Antonio Rovira ha ratificat el compromís de dissenyar i aplicar un pla pluriennal de finançament per a les universitats públiques valencianes. “Un pla llargament demanat i que és necessari perquè els centres puguen comptar amb la necessària estabilitat i la certitud financera que requerixen”. Així mateix, ha indicat que el Consell “blindarà en els anys successius l’actual nivell de finançament ordinari, consolidant el que ja està aprovat per a l’exercici 2023 i actualitzant-lo en la mateixa proporció en les retribucions dels empleats públics”.
“A més, exigirem al Govern d’Espanya l’aportació proporcional que corresponga a la Comunitat Valenciana dels recursos addicionals que suposa el compliment de l’objectiu de finançament, fins a aconseguir l’1 % del PIB des del 0,76 % actual, compromés per la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) que entra en vigor este curs”, ha explicat.
El conseller ha recordat que s’ha aplicat la congelació de taxes universitàries per a este curs i ha anunciat l’actualització dels actuals programes d’ajudes i beques “introduint millores que permeten una distribució més equitativa dels recursos públics i que s’amplie el nombre de beneficiaris”.
A més, ha destacat la importància d’incentivar la investigació a les universitats; dissenyar un pla de ciència i tecnologia en el qual s’integren les universitats, el CSIC i la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, i ha anunciat un conveni que permeta el reconeixement de crèdits entre els títols de grau universitari i els de tècnic superior d’FP i d’Arts Plàstiques i Disseny.
Ocupació
El conseller ha assenyalat, pel que fa a l’àrea d’Ocupació, que “urgix que els valencians compten amb un Servei Valencià d’Ocupació i Formació modern, àgil, preparat per a l’actual context i per a les necessitats, principalment, de les persones desocupades, que són el nostre principal objectiu”.
Rovira ha anunciat que des de Labora es dissenyarà el Pla d’infraestructures 2024-2028 “per a la construcció, la millora i la renovació dels Espai Labora i els Labora Formació”. Així mateix, ha indicat la seua intenció de potenciar la Xarxa Orientadors per a aconseguir els 280 orientadors (ara n’hi ha 185) que oferisquen tallers presencials i en línia per a ajudar les persones desocupades a millorar les seues oportunitats laborals.
Rovira s’ha referit també als sectors productius. “Lamentablement, el context actual està generant tensions en sectors productius de la nostra Comunitat, com ara el sector citrícola, el tauleller o el sector turístic, i este Consell no els deixarà de costat. Per eixa raó, Labora està dissenyant i implementant una estratègia de xoc per a afrontar situacions de crisis d’ocupació, sectorials, territorials o d’empresa, mitjançant una sèrie d’ajudes que ens permetran secundar, de manera àgil i a través d’incentius econòmics, els sectors valencians que per circumstàncies del mercat es vegen obligats a realitzar ajustos de personal”, ha explicat.
El conseller ha assenyalat també que una de les primeres decisions que s’ha pres en la Conselleria és que Labora “duga a terme un estudi, junt amb les patronals dels diversos sectors productius de la nostra Comunitat, de les necessitats de personal de cadascun dels sectors. Dissenyarem el Mapa de l’ocupació”.
Finalment, s’ha referit també als jóvens: “La Comunitat Valenciana té talent i potencial en la seua joventut. No obstant això, el Govern del Botànic ens ha deixat en herència una taxa d’atur juvenil del 31,7 %, més de tres punts per damunt de la mitjana nacional (de menys de 25 anys, dades EPA segon trimestre)”. Ha indicat que, “per això, el Consell posarà en marxa un pla d’ocupació juvenil que afavorisca que els jóvens valencians puguen desenvolupar el seu potencial a la Comunitat Valenciana i facilite el seu retorn”.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Declaracions del conseller d'Educació, José Antonio Rovira