Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Indústria

El Govern Valencià reprendrà l’Avantprojecte de llei de mineria sostenible de la Comunitat Valenciana

22/09/2023
Felipe Carrasco en la Inauguración de la 46ª Asamblea de Arival
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum inaugura la 46a Assemblea General de l’Associació d’Empreses d’Àrids de la Comunitat Valenciana (ARIVAL)
  • Felipe Carrasco ha puntualitzat que “tot projecte normatiu emanat del nou equip de govern ha d’estar orientat a generar valor, ocupació i a simplificar i agilitzar els procediments”

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha inaugurat este divendres a Torreblanca la 46a Assemblea General de l’Associació d’Empreses d’Àrids de la Comunitat Valenciana (ARIVAL), on ha avançat que el Govern Valencià reprendrà l’Avantprojecte de llei de mineria sostenible de la Comunitat Valenciana.

Felipe Carrasco, en la seua intervenció, ha fet saber als professionals del sector que per als responsables del Govern Valencià “la mineria és un pilar bàsic de la indústria que, a més, permet lluitar contra la deslocalització al mateix temps que sosté el sistema productiu”.

Ara bé, el secretari autonòmic considera que “potser hui s’ha de reconsiderar i reorientar l’activitat minera si volem transformar l’actual model econòmic, i sobretot reindustrialitzar i incrementar, no es tracta només de recuperar, el teixit productiu primari i transformador que genera beneficis a la societat a través de l’ocupació”.

“Dins d’esta reorientació —ha matisat— potser el repte de la transició energètica és hui un dels més representatius, ja que necessita nous usos de materials metàl·lics que sempre han estat ací, davall dels nostres peus, per als models de centrals elèctriques que s’estan imposant. Els àrids són vitals per a garantir un desenvolupament sostenible de la nostra societat. Emmagatzemar energia verda gràcies als àrids és possible i cal impulsar que siga cada vegada més viable”.

D’altra banda, la recent crisi de recursos i matèries primeres, i els efectes sistèmics que tenen en l’economia (inflació elevada), a causa de la Guerra d’Ucraïna, entre altres coses, ha posat de manifest la necessitat de disminuir el grau de dependència externa. “Per això és important aprofitar els recursos miners autòctons que tenim en el nostre territori i fer-ho de manera òptima, racional i sostenible”, ha indicat.

Pel que fa a un tema clau en el sector dels àrids com ho és el dels “mercats de compensació voluntària i de generació d’energia renovable com a activitat compatible i complementària amb les obligacions derivades del Pla de restauració”, Felipe Carrasco ha apuntat que “dins de la política de competitivitat i reducció de costos, en particular els energètics, sens dubte, cal treballar en totes les solucions que aporten valor per a abaixar els costos energètics empresarials i complir amb les exigències internacionals i comunitàries de neutralitat climàtica”.

“Una d’estes solucions —hi ha afegit— és la implantació de centrals elèctriques en règim d’autoconsum amb excedents, o d’injecció directa a la xarxa elèctrica, en els espais miners ja aprofitats quan estiga l’explotació minera en ple funcionament. Així poden conviure la central elèctrica amb l’activitat minera, o quan l’explotació minera estiga en la seua última fase d’aprofitament o esgotada”.

Un projecte normatiu orientat a generar valor

Felipe Carrasco ha traslladat als professionals del sector dels àrids la voluntat del Govern Valencià de reprendre l’esborrany d’Avantprojecte de llei de mineria sostenible de la Comunitat Valenciana. Per a elaborar este document —que va quedar parat a data 29 d’abril de 2022— es va donar participació al sector i, en general, a tots els implicats.

“Reflexionarem, escoltant de nou a tots, sobre el model que volem. Per descomptat, seria òptim que l’Estat actualitzara la vigent llei de mines de 1973, tenint en compte que el juliol passat va complir 50 anys, i que els retocs que s’hi han fet en este mig segle no han sigut ni suficients ni substantius”, ha anunciat Felipe Carrasco.

El secretari autonòmic també ha puntualitzat que tot projecte normatiu emanat del nou equip de govern ha d’estar orientat a generar valor, ocupació i a simplificar i agilitzar els procediments. És necessari “coordinar de manera eficient l’actuació dels diversos departaments del Consell que hi intervenen (medi natural, avaluació d’impacte ambiental, urbanisme, ordenació del territori i paisatge, i nosaltres, com a òrgan miner substantiu, etc.) per a agilitzar els tràmits. D’esta manera, a més es podran atraure inversions productives per a la Comunitat, salvaguardant, òbviament, els interessos generals afectats”.

Quant a la necessitat d’incorporar talent jove en el sector dels àrids, el secretari autonòmic ha manifestat que és conscient dels problemes de captació de personal en uns certs sectors primaris, com ara la mineria, i també en la indústria, per a tindre un relleu generacional amb el personal més qualificat possible, idealment sota el model de l’anomenada FP dual.

“Estem treballant amb la conselleria competent en ocupació i educació per a invertir esta situació i fer atractiu per als nostres joves el sector productiu, perquè realment ho és quan es coneix”, ha assenyalat.

En este sentit —hi ha afegit Felipe Carrasco—, “he de valorar i felicitar tots els promotors per haver participat en l’impuls de la detecció d’esta necessitat i facilitar que es puga posar en marxa la nova família professional d’Indústries Extractives, amb dos títols de grau mitjà: el de Pedra Natural, que es podrà estudiar a l’IES Enric Valor de Pego, i el d’Extraccions i Sondejos, que s’oferirà al Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) del complex educatiu de Cheste”.

Galeria d'imatges