Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Persones amb Alzheimer

Susana Camarero defén respostes sociosanitàries “coordinades i eficaces” per a les persones amb Alzheimer i les seues famílies

22/09/2023
  • La vicepresidenta segona ha visitat el centre de dia de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València
  • En la setmana del Dia Mundial de l’Alzheimer, Camarero ha fet un reconeixement especial a les persones cuidadores

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha assenyalat que les persones que patixen la malaltia d’Alzheimer i les seues famílies necessiten “respostes sociosanitàries coordinades i eficaces” de les administracions públiques.

En la setmana del Dia Mundial de l’Alzheimer, la vicepresidenta segona, acompanyada del secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande, ha visitat el centre de dia de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València (AFAV), per a conéixer les seues instal·lacions i poder escoltar les necessitats i les propostes de l’equip directiu i professional de l’entitat.

Durant la visita, Susana Camarero ha subratllat la importància de treballar de manera “conjunta” amb les associacions per a “visibilitzar i fer front” a una malaltia que cada vegada afecta més persones, que té “un gran impacte tant en la persona que la patix com en el seu entorn”.

En este sentit, ha destacat la labor “imprescindible” d’estes entitats, que oferixen suport i serveis a les persones afectades per l’Alzheimer i les seues famílies i exercixen un treball d’“acompanyament essencial en tot el procés de la malaltia”.

La vicepresidenta segona ha volgut fer un “reconeixement especial a totes les cuidadores i cuidadors que atenen les persones amb Alzheimer cada dia amb dedicació i afecte, i als i les professionals que els acompanyen en esta dura tasca”.

Tres àrees d’actuació

Susana Camarero ha explicat que des del departament que dirigix s’oferixen respostes sociosanitàries sobre tres àrees. En primer lloc, es treballa la prevenció a través dels 34 centres especialitzats d’atenció a majors distribuïts al llarg de tota la Comunitat Valenciana.

En segon lloc, la Conselleria finança els programes especialitzats de promoció de la salut i l’autonomia personal i de prevenció de la deterioració de persones majors afectades per Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives, que desenvolupen i gestionen les entitats i les associacions. Finalment, com a tercer eix, s’oferix atenció sociosanitària en centres residencials, centres de dia i unitats de respir específics d’Alzheimer.

Al voltant de 50.000 persones amb Alzheimer

Es calcula que actualment hi ha al voltant de 50.000 persones amb Alzheimer diagnosticades a la Comunitat Valenciana i 100.000 familiars afectats. A Espanya es calcula que esta xifra arriba a les 600.000 persones.

La demència senil s’ha convertit en el tercer problema de salut als països desenvolupats darrere dels accidents vasculars i el càncer. La principal causa de demència és la malaltia d’Alzheimer, que constituïx un 50-70 % de totes les demències.

Galeria d'imatges