Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Les Arts és Òpera

Les Arts estrena ‘La dama de piques’, un drama de fantasmes, cobdícia i venjança amb la hipnòtica bellesa de la música de Txaikovski

25/09/2023
Les Arts estrena ‘La dama de piques’, un drama de fantasmes, cobdícia i venjança amb la hipnòtica bellesa de la música de Txaikovski
  • James Gaffigan dirigix un repartiment amb primeres figures del repertori: Arsen Soghomonyan, Elena Guseva, Doris Soffel i Nikolay Zemlianskikh
  • Les Arts estrena la premiada producció del britànic Richard Jones, que ha causat sensació en les seues representacions a Europa i els Estats Units

El Palau de les Arts estrena este diumenge, 1 d'octubre, ‘La dama de piques’, de Txaikovski, una de les obres mestres del repertori operístic, per a inaugurar la Temporada 2023-2024 a la Sala Principal.

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat en roda de premsa este títol, juntament amb el seu director musical, James Gaffigan, i Benjamin Davis, director d'escena de la reposició a València d'esta producció que firma Richard Jones.

Iglesias Noriega ha destacat que, amb ‘La dama de piques’, s'incorpora al repertori de Les Arts la que és considerada com l'obra mestra del compositor, a més d'una de les pàgines imprescindibles i més estimades pel públic de l'òpera russa.

Segons ha apuntat, la penúltima òpera de Txaikovski és “una tragèdia sobrenatural, sobre l'avarícia i l'obsessió, que absorbirà el públic per la seua altíssima tensió emocional, la hipnòtica bellesa de la seua música i l'excepcional talent per al drama del compositor rus”.

Per això, Iglesias Noriega ha convidat a descobrir una obra, que “és molt més romàntica que ‘Rigoletto’, amb una partitura igual de colpidora que les millors simfonies del compositor: per moments majestuosa, dramàtica, grandiosa i trista, així com el lirisme de les seues àries, com “Ya vas lyublyu” (‘L'estime’), que forma part dels grans èxits de la història de l'òpera”.

Basada en el conte homònim d'Alexander Puixkin, ‘La dama de piques’ retrata l'obcecació i, posterior caiguda en desgràcia, d'un jove oficial, Herman, per conéixer el secret del domini en els jocs de cartes de la Comtessa, i àvia de la seua promesa Lisa. Fantasmes, mort i venjança es creuen en una de les últimes obres de Txaikovski, que va morir tres anys després de la seua reeixida estrena al Teatre Mariinski de Sant Petersburg en 1890.

James Gaffigan assumix la direcció musical de l'obra. Després d'obrir la temporada simfònica, el mestre novaiorqués inaugura l'activitat a la Sala Principal, amb esta òpera, que segons ell mateix destaca, és la més fascinant de Txaikovski.

“Tot el món coneix ‘Eugeni Oneguin’, que es representa amb bastant més freqüència. Però és en ‘La dama de piques’, on Txaikovski ens deixa la seua orquestració més esplèndida: una partitura que ens permetrà celebrar el so i paleta de colors de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana”, ha subratllat Gaffigan en referència al repertori romàntic sobre el qual la formació titular de Les Arts ha consolidat el seu prestigi internacional.

Així mateix, el director musical de Les Arts ha enaltit un elenc, que ell mateix ha qualificat “d'excepcional”, encapçalat pel Herman del tenor armeni Arsen Soghomonyan, qui ha cantat recentment el paper amb la Filharmònica de Berlín a Baden-Baden a les ordres de Kirill Petrenko i, a més, ha sigut l'Otello de Gergiev i Mehta. 

L'acompanyen una Comtessa de luxe, la veterana Doris Soffel, recordada ea Les Arts per la seua commovedora Klytämnestra en ‘Elektra’, la soprano russa Elena Guseva en el paper de la protagonista femenina, Lisa, així com els barítons Andrei Kymach (El comte Tomski) i Nikolay Zemlianskikh (El príncep Ieletski).

Després de l'èxit d'‘Ariodante’, Les Arts estrena un altre dels muntatges imprescindibles del prestigiós director britànic Richard Jones. Guardonada en 2001 en els Premis del Teatre del Regne Unit, esta posada en escena de ‘La dama de piques’, amb escenografia i vestuari de John Macfarlane i il·luminació de Jennifer Tipton, és una de les produccions de referència en el circuit operístic internacional.

Segons ha explicat el director d'escena de la reposició, Benjamin Davis, la proposta de Richard Jones “ens endinsa en la ment cada vegada més obsessiva i el caràcter apassionat del seu protagonista; Herman, un antiheroi amb el qual el mateix compositor va empatitzar”.

Respecte al disseny de producció, decorats pictòrics i vestuari, fan referència tant a l'escenari de la història de Puixkin, els dies de glòria desapareguts de Catalina la Gran, com a un període feixista de la dècada de 1930. 

Una altra de les característiques, remarca Davis, és la inclusió de titelles com a vehicle per a escenificar els trastorns psicològics de Herman. D'una banda, en el pastitx mozartià, en el qual l'entranyable espectacle de titelles es transforma davant dels seus ulls en l'esborronadora història de la fortuna de la Comtessa, o en l'escena primera de l'acte III, després de la seua mort, quan la noble emergix de la ment de Hermann a manera d'al·lucinació esquelètica.

‘La dama de piques’ és una coproducció de la Welsh National Opera, la Norske Opera d'Oslo, el Teatre Comunale de Bolonya i la Canadian Opera Company.

Després de la preestrena per a menors de 29 anys d'este dijous, Les Arts estrenarà el diumenge, 1 d'octubre ‘La dama de piques’. Les restants representacions tindran lloc els dies 4, 7, 10 i 14 d'este mateix mes.

Galeria d'imatges