Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Indústria

La Generalitat impulsarà un pla de reindustrialització perquè la indústria represente el 20 % de l’economia de la Comunitat Valenciana

27/09/2023
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum clausura un esdeveniment amb la Delegació de Conselleries d’Indústria de les representacions permanents dels estats membres de la Unió Europea
  • Felipe Carrasco ha afirmat que “liderarem i fomentarem la captació d’inversió estrangera, amb la finalitat de situar la Comunitat com a territori clau en l’atracció d’esta inversió”

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha assistit este dimecres a un esdeveniment amb membres de la Delegació de Conselleries d’Indústria de les representacions permanents dels estats membres de la Unió Europea. Esta delegació l’han format els integrants del grup de treball sobre competitivitat i creixement, i sobre harmonització tècnica.

El secretari autonòmic els ha fet saber que “des de la Generalitat s’impulsarà un pla de reindustrialització amb l’objectiu que la indústria represente el 20 % de l’economia de la Comunitat Valenciana”. Per això, hi ha afegit, “liderarem i fomentarem la captació d’inversió estrangera, en total coordinació amb els altres organismes de l’Administració autonòmica i local, amb la finalitat de situar la Comunitat Valenciana com a territori clau en l’atracció d’esta inversió”.

Davant de més de 70 persones de més de 22 estats membres, així com personal funcionari de la Secretaria General del Consell de la Unió Europea i consellers de la REPER espanyola que ostenta l’actual Presidència del Consell, Felipe Carrasco ha exposat les línies estratègiques de política industrial del Govern Valencià. Estes línies coincidixen plenament amb el que es fomenta des de la Unió Europea en esta matèria. És a dir, una política que té per objecte reforçar la competitivitat de la seua indústria a escala mundial i promoure una economia més sostenible, resilient i digitalitzada que cree ocupació.

Una altra línia de treball estratègica per al Consell és aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses, en innovació, noves tecnologies i coneixement, la qual cosa redundarà en una economia més resilient i necessàriament més sostenible.

En este sentit, el secretari autonòmic ha assegurat que es garantirà “un marc regulador que facilite el desenvolupament del conjunt d’activitats productives i, per tant, de les empreses, especialment les pimes. I ho farem mitjançant una simplificació significativa dels tràmits administratius a realitzar per les empreses per al desenvolupament de la seua activitat, sobretot en la posada en marxa i el desenvolupament d’iniciatives emprenedores”, ha assenyalat Carrasco.

Creació de hubs tecnologicodigitals

“Per a aprofitar al màxim el potencial de creixement de la nostra indústria definirem com a marc d’actuació els clústers, com a formes tradicionals d’especialització territorial i focus d’innovació contrastats”, ha indicat Carrasco. Amb esta finalitat, hi ha afegit, “donarem suport a la creació de hubs tecnologicodigitals als ports de Castelló, València i Alacant, que hi atraguen empreses, institucions d’investigació, startups i emprenedors que treballen en tecnologies i innovacions avançades i negocis digitals”.

“L’adhesió de la Comunitat Valenciana, en qualitat de fundadora, a la nova Aliança Europea de Semiconductors, integrada per 27 regions de la Unió Europea, és un bon exemple d’esta nova estratègia”, ha puntualitzat Carrasco.

“Així mateix, considerem fonamental ajudar les empreses per a adaptar-se a l’economia circular i superar la transició energètica, que ja és imparable. Per a fer-ho, no només donarem suport a mecanismes d’impuls de l’energia elèctrica d’origen renovable, sinó que també a l’autoconsum, l’eficiència i l’estalvi energètic en els processos productius, així com l’aprofitament de residus o la simbiosi industrial”.

El secretari autonòmic d’Indústria ha deixat evident que “hem d’acompanyar les nostres indústries, especialment les pimes, en la descarbonització dels processos productius, amb mesures com l’electrificació amb energia de fonts renovables, l’aposta per l’hidrogen verd, els mecanismes de captació i aprofitament del CO₂ o altres noves opcions, sempre a mesura que vagen aconseguint maduresa tecnològica i viabilitat econòmica”.

Finalment, ha subratllat que “els últims esdeveniments, com ara el desenvolupament del parc empresarial de Parc Sagunt; el reforç de la cadena de valor en la indústria de l’automoció, amb la implantació de la gigafactoria de bateries del grup Volkswagen; l’impuls d’activitats aeronàutiques i industrials complementàries al voltant de l’aeroport de Castelló, i la competitivitat internacional de la indústria agroalimentària valenciana, són exemples que reflectixen un prometedor futur industrial”.