Presidència
Dret a saber

La Generalitat se suma al Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació

28/09/2023
La Generalitat se suma al Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació
  • El secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras, convida els ciutadans i ciutadanes “a exercir el seu dret a saber” a través de GVA Oberta
  • GVA Oberta és el portal de transparència més visitat a Espanya, amb quasi 1 milió de visites en 2022

La Generalitat se suma al Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació o Dia Internacional del Dret a Saber, “un dret clau en les relacions entre la ciutadania i l’Administració pública”, ha afirmat el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras.

En este sentit, Santiago Lumbreras ha animat els ciutadans i ciutadanes “a exercir el seu dret a saber” a través de les diverses ferramentes que oferix el portal de transparència de la Generalitat GVA Oberta.

La Generalitat s’unix a esta commemoració internacional que se celebra hui, 28 de setembre, i que va ser aprovada mitjançant resolució de l’Assemblea General de l’ONU l’octubre de 2019 i proclamada per la UNESCO en 2015; anteriorment coneguda com al Dia del Dret a Saber.

El secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència ha assenyalat que des del Govern Valencià “volem que la ciutadania puga fer efectiu el seu dret a saber i participar en els assumptes públics i en les decisions que prenen els seus governs”.

“Som un govern obert, pròxim, compromés amb el dret d’accés a la informació pública”, ha assegurat Lumbreras.

“Des de la Comunitat Valenciana —ha assenyalat Lumbreras—, com a membre de l’Aliança de Govern Obert, xarxa de referència mundial en matèria de transparència i participació, volem reforçar el nostre compromís amb totes aquelles polítiques que aposten per l’obertura cap a la ciutadania, un govern obert que genera confiança en la democràcia”.

La Comunitat Valenciana es va incorporar el maig de 2022 a l’Aliança de Govern Obert, una xarxa mundial que inclou més de 150 governs estatals, regionals i locals, a més de 3.000 organitzacions de la societat civil de tot el món.

GVA Oberta i Dades Obertes

En este sentit, el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència s’ha referit als dos portals de la Generalitat que permeten als ciutadans i ciutadanes exercir el seu dret d’accés a la informació pública.

El Govern Valencià s’obri a la ciutadania a través de dos ferramentes fonamentals. D’una banda, el portal de transparència de la Generalitat GVA Oberta, que garantix un accés real a la informació pública, un portal en constant creixement i actualització des de la seua creació en 2015, que se situa com al portal de transparència més visitat en el conjunt d’Espanya, amb quasi 1 milió de visites en 2022.

Des de la Generalitat es garantix un accés a la informació senzill i àgil mitjançant un tràmit específic d’accés a la informació pública i un sistema de gestió electrònica integral de les sol·licituds a través de la ferramenta GVAGIP, que permet tramitar de manera electrònica els expedients des de la presentació de la sol·licitud fins a la notificació de la resolució. A més, es pot fer el seguiment de les sol·licituds i consultar la informació estadística en GVA Oberta, aspecte fonamental per a la rendició de comptes a la ciutadania. En 2022 s’han tramitat un total de 608 sol·licituds d’informació pública en l’àmbit de la Generalitat.

Accedix a GVA Oberta ací.

El Govern Valencià aposta, al seu torn, per l’obertura i la reutilització de les dades. Per a fer-ho, el portal de Dades Obertes permet la consulta i la descàrrega de conjunts de dades obertes en temes com ara salut, educació, ocupació, medi ambient, infraestructures o demografia. L’objectiu d’este portal és facilitar a la ciutadania l’accés lliure i gratuït a les dades públiques perquè les puga utilitzar i reutilitzar, aprofitant així el seu potencial econòmic i social. Al mateix temps, contribuïx a millorar i reforçar la transparència i la rendició de comptes de la Generalitat.

Accedix a Dades Obertes ací.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras