Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Nuria Montes proposa un pacte per a “aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana” impulsant el lideratge de renovables

- La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme impulsarà un acord per l’hidrogen verd amb els principals sectors productius de la Comunitat
- Ha explicat que “este Consell posarà la catifa roja a tot aquell que vullga muntar el seu negoci, sense sectarismes ni imposicions”
- La Conselleria impulsarà “una legislació avançada que regule la compra pública innovadora, la Llei de startups, el mecenatge ampliat i una entitat digital valenciana”
- Turisme activarà un pla per a combatre l’allotjament il·legal, amb més control del registre i sancions
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha advocat este dijous per un “pacte per a aconseguir la sobirania energètica” de la Comunitat Valenciana “impulsant el lideratge en energies renovables”. Sobre este tema, Montes ha anunciat que el Consell “acordarà un pacte valencià de l’hidrogen verd amb els principals actors i sectors implicats en la generació i l’ús potencial d’esta font energètica”, una “actuació que tindrà com a referent el clúster de la ceràmica de Castelló”.
“Es crearà un consorci publicoprivat per al desenvolupament d’esta estratègia amb l’objectiu de liderar en el sud d’Europa la transició energètica de sectors tan rellevants com el ceràmic, el químic, la mobilitat o l’aviació comercial”, ha manifestat.
Durant la seua compareixença este dijous en el ple de les Corts, Montes ha explicat que el seu objectiu és impulsar un programa de govern que faça “de la nostra Comunitat una comunitat més pròspera, oberta i inclusiva, i en la qual cada individu que la integra siga lliure per a poder dur a terme el seu projecte vital”. “I esta és precisament la prioritat d’este Consell, liderar un projecte en el qual capiem tots, sense sectarismes ni imposicions, amb la finalitat que els ciutadans recuperen la confiança en les institucions que mai hagueren de perdre”, hi ha afegit.
La consellera ha matisat que la situació econòmica de la Comunitat Valenciana, “després dels més de tres anys transcorreguts en els quals hem estat immersos en la crisi, mostra uns certs símptomes esperançadors de recuperació”, però és necessari “donar suport a les empreses, especialment les pimes, la qual cosa constituirà un eix transversal de l’actuació d’esta Conselleria”.
“Ens correspon garantir un marc regulador que facilite el desenvolupament del conjunt d’activitats productives i garantisca seguretat jurídica per a totes les empreses”, hi ha afegit. Per a Montes, “l’Administració serà com un far constant, no una àncora. Per a fer-ho, constituïx un repte estratègic ineludible la reducció de la burocràcia en tots els àmbits, mitjançant una simplificació significativa dels tràmits administratius que han d’atendre les empreses per al desenvolupament de la seua activitat. Això és part del Pla Simplifica, que el president Carlos Mazón hi porta com una de les banderes d’este Govern”.
Montes també ha anunciat un paquet de mesures per a reactivar les inversions a la Comunitat i transformar-la en un pol d’atracció d’empreses: “En matèria d’innovació, impulsarem una legislació avançada que regule la compra pública innovadora, la Llei de startups i el mecenatge ampliat”, a més de la creació d’una “identitat digital valenciana sobre la base de la privacitat i la interoperabilitat en un sistema segur per a la ciutadania”.
Es promourà “el desenvolupament de hubs tecnologicodigitals als ports de Castelló, València i Alacant, que hi atraguen empreses, institucions d’investigació i startups que treballen en tecnologies i innovacions avançades i negocis digitals”, així com la reactivació dels estudis de cinema de Ciutat de la Llum a Alacant, “a través de la seua explotació per part d’una operadora de primer nivell mundial”.
Suport a l’emprenedoria
Dins d’esta aposta per l’atracció d’empreses, la consellera ha destacat també la importància del suport a l’emprenedoria: “Els assegure que amb este Consell posarem la catifa roja a tot aquell que vullga muntar el seu negoci. Com un imant d’oportunitats, la Comunitat Valenciana farà costat als emprenedors, que trobaran en l’Administració un suport constant en lloc d’un obstacle”.
Així, ha recordat que la bonificació del 99 % sobre l’Impost de Successions i Donacions permetrà que “els jóvens emprenedors puguen rebre donacions pràcticament lliures de tributació que els permetran posar en marxa un nou negoci o un projecte empresarial”. També ha apostat per “millorar la captació de fons europeus” amb l’objectiu de “crear les condicions òptimes perquè qui tinga una idea empresarial puga desenvolupar-la amb tota la llibertat i les facilitats possibles”.
La indústria serà “un altre dels pilars del desenvolupament de la Comunitat”, i “el compromís d’este Consell és mostrar el seu suport a les empreses mitjançant mesures i iniciatives concretes, com ara el desenvolupament de sòl logístic i l’impuls i la modernització de les àrees industrials”. L’objectiu és que la indústria siga “un dels motors del creixement econòmic” i que augmente el pes en el PIB valencià cinc punts (actualment representa el 15 %).
Així, s’impulsarà una “nova política de clústers” aprofitant “un marc jurídic segur”, incidint en “projectes estratègics” per al territori com a generadors de riquesa i, fins i tot, mitjançant suports internacionals, “com ha suposat l’entrada de la Comunitat en l’Aliança Europea de Semiconductors, de la qual ja formen part 27 regions europees”.
Quant al comerç exterior, la Conselleria elaborarà “un pla d’internacionalització” i potenciarà el pla de promoció exterior, “dinamitzant el Consell d’Acció Exterior, reforçant la Xarxa Exterior de l’IVACE i augmentant accions per a més sectors en més països”. L’objectiu final és “liderar i impulsar la captació d’inversió estrangera, amb la finalitat de situar la Comunitat Valenciana com a territori clau en l’atracció d’inversió estrangera”.
Derogació de la taxa turística i plans de promoció
En matèria turística, Montes ha reivindicat la derogació de la taxa turística com una de les primeres mesures de la Conselleria, “un impost que és la màxima expressió de la imposició sectària d’una minoria” i que exemplifica la “falta de consensos amb el sector, amb els ajuntaments i fins i tot en el si de l’anterior Consell”.
També ha recordat que este impost “era de caràcter obligatori, no municipal i voluntari, i hauria bastat amb l’eliminació de la bonificació del tram autonòmic per a obligar els turistes, que enguany aportaran més de 4.000 milions d’euros en impostos a les arques valencianes, a pagar-lo”.
Així mateix, la consellera ha apostat per incidir en mesures de desestacionalització, com ara el Bo Viatge, la promoció de les festes locals i la petició al Govern d’Espanya d’un nou marc econòmic per al Programa de viatges a majors. També es potenciarà el turisme de congressos, el de creuers i es reposicionarà la Comunitat Valenciana “en el circuit internacional de grans esdeveniments”, mentre es treballa a atraure-hi noves connexions aèries, per exemple amb els Estats Units.
Finalment, Montes ha alertat que “els allotjaments turístics il·legals són una amenaça per a la nostra Comunitat de diverses maneres”, perquè “soscaven la igualtat de condicions en el mercat, causen molèsties als veïns” i provoquen “la pèrdua de l’oferta d’habitatges disponibles per a residents amb la proliferació de l’economia submergida”.
“Per a evitar-ne la proliferació, des d’este Consell primer actualitzarem el registre d’habitatge regularitzat tenint en compte la referència cadastral”, ha anunciat la consellera; “després, disposarem els inspectors a detectar esta classe d’allotjaments que es comercialitzen en Internet principalment, i ja estem estudiant quins models d’intel·ligència artificial podem utilitzar, amb bots que estiguen revisant 24 hores al dia què es comercialitza amb caràcter il·legal per a posteriorment implementar-ho”. Això permetrà detectar l’oferta il·legal, de tal manera que “qualsevol desfasament siga sancionat, tancat i eliminat”.