Presidència
Transparència internacional

La Comunitat Valenciana participa a Alcalá de Henares en el Congrés Internacional de Transparència

29/09/2023
La Comunitat Valenciana participa a Alcalá de Henares en el Congrés Internacional de Transparència
  • El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, assistix a les sessions plenàries del congrés
  • La Generalitat hi trasllada la seua proposta en matèria de dret d’accés a la informació pública i avaluació de la transparència en l’àmbit local

El director general de Transparència i Participació de la Conselleria de Presidència, José Tárrega, participa en el VIII Congrés Internacional de Transparència que se celebra entre el 27 i 29 de setembre a Alcalá de Henares.

El director general ha assistit a les sessions plenàries del congrés ‘Problemática de la transparencia en derecho comparado’ i ‘El papel de la justicia en la defensa de la transparencia’.

En la jornada del 28 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació, s’ha celebrat la Comissió Sectorial de Govern Obert, en la qual s’ha marcat el full de ruta per a elaborar el V Pla de govern d’Espanya.

Dret d’accés i transparència en l’àmbit local

Al seu torn, la Comunitat Valenciana ha traslladat la seua proposta, amb la participació en dos grups de treball, en matèria de dret d’accés a la informació pública i avaluació de la transparència en l’àmbit local.

En este sentit, i quant a dret d’accés a la informació, des de la Direcció General de Transparència s’han explicat les claus per a un accés eficaç a la informació pública en el marc de la nova llei de transparència valenciana, d’acord amb el principi de màxima transparència i una interpretació restrictiva dels possibles límits.

Quant a l’avaluació de la transparència en l’àmbit local, des de la Comunitat Valenciana s’ha posat el focus en el Mapa Local de Governs Oberts, una ferramenta que conté les dades d’identificació i localització de cada ajuntament amb l’enllaç als instruments de transparència i participació que tinga en actiu el municipi.

A més, es pot consultar la informació en taules i en el portal de Dades Obertes en format reutilitzable. Este recurs afavorix la consulta de la informació de totes les entitats locals de la Comunitat Valenciana de manera unificada, tant per a la ciutadania com per als òrgans competents de l’avaluació de la transparència en l’àmbit local.

Congrés Internacional de Transparència

El Congrés Internacional de Transparència té lloc, en esta octava edició, a la localitat madrilenya d’Alcalá de Henares, punt de trobada que s’ha transformat en un referent en la transparència pública i el govern obert. A este eix temàtic s’han unit altres temes, com ara el paper dels grups d’interés, els denunciants de corrupció, la responsabilitat social en transparència d’empreses i subjectes privats, entre altres. Al seu torn, s’hi han desenvolupat reunions d’institucions, grups d’investigació i acadèmics.

En l’última edició, que va tindre lloc a Cartagena, es van reunir participants de 23 nacions diferents, amb més de 700 persones inscrites, 200 ponències i comunicacions a través de 24 grups de treball.

Galeria d'imatges