Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Eines digitals

L’IVASS implanta programes de rehabilitació i estimulació cognitiva en centres i serveis

30/09/2023
  • Milloren la intervenció en persones amb discapacitat intel·lectual, persones majors, persones amb dany cerebral o amb malaltia mental
  • L’entitat ha format l’equip de professionals en l’ús de l’app Stimulus i la plataforma digital Neuron UP

L’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha implantat programes de rehabilitació i estimulació cognitiva per a millorar les capacitats i les funcions cognitives de les persones amb discapacitat usuàries dels seus centres i serveis.

L’entitat està treballant amb l’aplicació informàtica Stimulus i la plataforma digital Neuron UP, que afavorixen la intervenció individual i grupal de les persones usuàries a través de l’ús de productes i tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i la labor d’atenció directa i dels equips tècnics.

La directora general de l’IVASS, Maria Àngels Ramón Llin, ha assenyalat que estes eines s’han instal·lat en 18 recursos residencials i centres de dia de la Comunitat Valenciana, i ha explicat que “proporcionen el material necessari per a treballar les habilitats i les emocions de les persones amb dèficits a escala cognitiva per una lesió, una discapacitat o una malaltia neurodegenerativa”.

Ramón Llin ha insistit que les TIC constituïxen un “suport a l’equip de professionals que, mitjançant sessions terapèutiques amb activitats més atractives i lúdiques, aconseguixen millorar la resposta emocional i cognitiva de les persones usuàries”, i hi ha afegit que “s’han realitzat tallers en línia en els quals s’ha format el personal de l’IVASS per a l’ús d’estes aplicacions”.

L’Institut Valencià de Serveis Socials ha contractat 200 llicències, que, junt amb l’accés al portal web professional de l’app Stimulus, disposen de més de cinquanta activitats classificades en deu àrees funcionals: atenció, percepció, memòria de treball, memòria a llarg termini, càlcul, raonament, funcions executives, funcions visiomotores, llenguatge i velocitat.

Atenció integral

L’aplicació permet generar un registre complet d’activitat amb indicadors d’encerts, errors, temps de reacció o formulacions de resultats, la qual cosa facilita la intervenció en persones amb discapacitat intel·lectual, persones amb dany cerebral, persones majors i persones amb trastorn mental greu.

Per la seua banda, la plataforma Neuron UP oferix prestacions terapèutiques que busquen millorar la qualitat de vida i promoure al màxim l’autonomia i el funcionament en la vida diària de les persones ateses en l’IVASS.

L’Institut Valencià de Serveis Socials treballa amb l’app Stimulus en persones amb discapacitat intel·lectual de les residències Bennàger, a Aldaia; Praga, a Rocafort; Caixa Ontinyent, a Ontinyent i Xàtiva, i els centres de dia L’Almara, a Burjassot, i Mare de Déu del Castell, a Cullera.

També a l’habitatge tutelat de Rocafort; els centres ocupacionals Altabix, La Tramoia i Carrús, a Elx; Belcaire, a la Vall d’Uixó; Buris-Ana, a Borriana; Rafalafena, a Castelló, i Praga, a Rocafort, així com als centres de persones amb malaltia mental crònica Mossén Cirilio d’Alcoi i d’Albocàsser.

L’app s’està utilitzant als centres de dia de Carlet i de Torrefiel de persones majors dependents. En este últim, i al centre ocupacional El Maestrat de Benicarló i el CEEM d’Albocàsser, també es treballa amb la plataforma Neuron UP.