Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVCR+i Arqueologia

L’IVCR+i restaura nou cranis d’èquids trobats a la vila romana de Casas de Campo a Villena

01/10/2023
L’IVCR+i restaura nou cranis d’èquids trobats a la vila romana de Casas de Campo a Villena
  • Els treballs permetran conéixer les accions simbòliques i els comportaments rituals practicats en esta vila romana
  • Els resultats es presentaran en la II Reunió sobre Conservació i Restauració d’Os, del 14 al 17 de novembre a Tarragona

El Departament d’Arqueologia de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i), dependent de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, està treballant en la restauració i l’estudi faunístic d’un conjunt ossi procedent de la vila romana de Casas de Campo, al terme municipal de Villena, del qual destaquen nou cranis d’èquids.

Estes restes van ser trobades durant les excavacions que va fer el Departament d’Arqueologia de l’Ajuntament de Villena amb el finançament de Cultura, i han permés conéixer esta vila, localitza en la depressió Villena-Caudete, a la partida del Campo, que s’integra en una àrea centuriada al sud de la Via Augusta.

Al llarg de les campanyes que hi ha hagut s’han pogut identificar diversos espais de la vila: un bany (balneum), un pou datat entre el segle I aC i el segle II dC, una estança domèstica i una fossa del segle VI, on es trobaven les restes equines.

El cavall, en època romana, era utilitzat per a diverses finalitats: transport, conflictes bèl·lics, símbol de poder i prestigi social, i també ocasionalment com a font d’alimentació. Les fonts clàssiques i el registre fòssil ens informen de sacrificis de cavalls com una pràctica realitzada en determinades cerimònies funeràries i en algunes festivitats.

Escaneig en 3D

L’IVCR+i s’ha encarregat de conservar i restaurar les restes recuperades per a facilitar-ne la manipulació i la posterior investigació. Tot això s’ha completat amb un escaneig 3D d’alta resolució amb dos objectius fonamentals: assegurar la preservació del conjunt ossi i facilitar futures investigacions i anàlisis sense necessitat de manipular físicament les restes, la qual cosa contribuïx a afavorir-ne la conservació a llarg termini.

D’altra banda, i després de la restauració del material ossi, l’estudi arqueozoològic permetrà establir les causes de mort d’este conjunt d’èquids presents al pou i a la fossa, i d’esta manera acostar-nos a les accions simbòliques i els comportaments rituals practicats a la vila romana de Casas de Campo, a Villena.

Els resultats d’estos treballs de restauració es presentaran en la II Reunió sobre Conservació i Restauració d’Os, que tindrà lloc els dies 14,15 i 16 de novembre a Tarragona.

Galeria d'imatges