Sanitat

Sanitat comença a immunitzar contra el virus respiratori sincicial els menors de menys de dos anys amb patologies de risc i els nascuts des d’abril de 2023

01/10/2023
  • S’estima que s’immunitzarà uns 36.000 menors. Per províncies, es calcula que seran al voltant de 18.200 a València, 13.300 a Alacant i 4.200 a Castelló
  • Marciano Gómez: “El virus respiratori sincicial és un dels principals virus que causen nombrosos ingressos hospitalaris de menors durant la tardor i l’hivern, per això és necessari immunitzar-los i augmentar-ne la protecció”

La Conselleria de Sanitat inicia este dilluns, 2 d’octubre, la primera campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) a la Comunitat Valenciana. Està dirigida, d’una banda, a xiquets i xiquetes que tinguen com a màxim dos anys, amb patologia de risc, que són prop de 1.000 menors. D’altra banda, els xiquets nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que s’estima que seran uns 35.000 menors.

Per províncies, es calcula que seran al voltant de 18.200 xiquets a València, 13.300 a Alacant i 4.200 a Castelló, els quals seran immunitzats amb l’objectiu d’augmentar la protecció i evitar així les principals patologies associades a este virus.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat que el VRS “és un dels principals virus que causen nombrosos ingressos hospitalaris i atencions mèdiques dels menors durant els mesos de tardor i hivern, per això és necessari immunitzar-los i augmentar-ne la protecció, ja que tindran millor qualitat de vida”. “És la primera vegada —hi ha afegit— que s’immunitza a la Comunitat Valenciana amb esta mena de fàrmac monoclonal, per a afavorir la salut dels xiquets”.

El titular de Sanitat ha recordat que al llarg de l’any passat el VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets menors d’un any a la Comunitat Valenciana. A més, els centres d’Atenció Primària atenen, anualment, unes 20.000 consultes a causa d’esta infecció.

La infecció per virus respiratori sincicial és universal en la infància i és la causant de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants; altres malalties, com ara sibilàncies persistents o pneumònies, o d’afavorir la infecció per altres patògens. La circulació d’este virus es produïx habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

Centres de vacunació i població diana

En concret, els menors nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 30 de setembre de 2023 s’immunitzaran als centres d’Atenció Primària amb la prèvia citació o aprofitant les consultes programades a partir d’este dilluns. Així mateix, aquells nascuts entre l’1 d’octubre de 2023 i el 31 de març de 2024 les rebran a les maternitats, abans de l’alta, des d’este diumenge.

Per la seua banda, els menors inclosos en els grups de risc seran immunitzats als centres sanitaris que atenen habitualment el xiquet, aprofitant especialment els controls sanitaris previstos per a estos mesos. I si no estiguera prevista cap cita, se l’haurà de citar específicament per a la immunització o bé remetre’l al centre de salut corresponent perquè se li administre.

La població infantil amb alt risc de malaltia greu per VRS inclou els prematurs de menys de 35 setmanes (incloent-hi els d’edat gestacional inferior a 29 setmanes); els pacients amb cardiopaties congènites amb afecció hemodinàmica significativa; els pacients amb displàsia broncopulmonar, i els pacients amb altres patologies de base que suposen un gran risc per a patir bronquiolitis greu per VRS, com ho són aquells amb immunosupressió greu, errors congènits del metabolisme, malalties neuromusculars i pulmonars greus, síndromes genètiques amb problemes respiratoris rellevants, síndrome de Down, fibrosi quística i aquells en cures pal·liatives.

El fàrmac que s’utilitzarà és un monoclonal aprovat per a ús en lactants, que protegix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització dels bebés durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més, es pot administrar simultàniament amb les vacunes habituals en estes edats.

Galeria d'imatges