Presidència
Transparència i participació

El director general de Transparència defén que les societats que invertixen en transparència, participació i bon govern “són capaces d'aconseguir una adequada qualitat democràtica”

02/10/2023
El director general de Transparència defén que les societats que invertixen en transparència, participació i bon govern “són capaces d'aconseguir ...
  • José Tárrega inaugura el congrés 'Mitjans comunitaris i tecnologies digitals per a la transparència democràtica i la transformació social'

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha afirmat que les societats que invertixen en transparència, participació i bon govern “són capaces d'aconseguir una adequada qualitat democràtica”.

Així s'ha pronunciat durant la inauguració del congrés ‘Mitjans comunitaris i tecnologies digitals per a la transparència democràtica i la transformació social’, en el qual ha estat acompanyat pel director de la Càtedra de Govern Obert, Participació i Dades Obertes (PAGODA) de la Universitat de València, Joaquín Martín Cubas.

Durant la seua intervenció, Tárrega ha destacat la importància que tenen per al Govern Valencià la transparència i la participació com a “elements nuclears de l'acció de govern” pel seu caràcter transversal a totes les polítiques públiques.

Al seu torn, el director general de Transparència i Participació s'ha referit al canvi de paradigma de la societat actual, en el qual la ciutadania “exigix una major transparència i participació” quan s'adopten decisions que afecten l'espai comú.

Per a José Tarrega “executar els fons públics amb eficàcia i eficiència és essencial en l'acció de govern”, a la qual cosa  ha afegit que “un dels nostres objectius és promoure la participació ciutadana i fomentar l'associacionisme en l'àmbit rural, pels seus efectes positius per a evitar el despoblament i enfortir el teixit social dels municipis d'interior”.

En este sentit, ha subratllat que la Generalitat “canalitzarà ajudes en matèria de participació als municipis de menys de 20.000 habitants”, i ha afegit que des del Govern Valencià “continuarem impulsant la Xarxa de Participació i Transparència; millorant la innovació en matèria de transparència i participació mitjançant la col·laboració amb les universitats públiques valencianes; fomentant la política de dades obertes i introduint millores en la web de transparència de la Generalitat”.

El congrés se celebra a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de València els dies 2, 3 i 4 d'octubre. Durant les diferents sessions es debatrà sobre el diàleg entre la tecnologia, la ciutadania i la transparència o la necessitat de crear tecnologies lliures que fomenten una comunicació democràtica. Compta amb la participació de persones expertes en mitjans del tercer sector i tecnologia digital, així com una nodrida representació de mitjans de comunicació comunitaris que compartiran les seues experiències.

La Generalitat col·labora amb la Universitat de València per al desenvolupament i funcionament de la Càtedra PAGODA que té com a objectiu impulsar actuacions en matèria de participació ciutadana des d'una mirada interdisciplinària. Per a fer-ho, es duen a terme activitats d'investigació, congressos, divulgació i sensibilització, a més d'accions formatives.

Galeria d'imatges