Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Carlos Mazón destaca que el model que proposa la Comunitat Valenciana és “la llibertat, la sensatesa, l’equilibri i la igualtat, dins de la llei”
- El president de la Generalitat ha advocat per la unitat d’Espanya “des de la pluralitat”, però “sempre des de la igualtat”, en la conferència que ha pronunciat en el Foro ABC
- Qualifica el seu govern de “fort i amb principis” i fa una defensa de la llibertat enfront de la imposició ideològica
- Destaca l’inici de la reforma fiscal amb la supressió de l’Impost de Successions i Donacions, deduccions en l’IRPF per a les rendes més baixes i la reducció de l’impost a l’habitatge per a persones de menys de 35 anys i col·lectius més vulnerables
- En matèria educativa, mostra el seu compromís per a acabar amb un “procés a la valenciana” i potenciar la “llibertat” i la “cultura de l’esforç”
- Assenyala com a prioritats la descongestió en l’Atenció Primària, la posada en marxa d’un pla de salut mental o la reducció de les llistes d’espera, especialment les diagnòstiques
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat durant la seua intervenció en el Foro ABC que el model que proposa per a la Comunitat Valenciana és “la llibertat, la sensatesa, l’equilibri i la igualtat, dins de la llei”.
Així s’ha pronunciat Carlos Mazón en la conferència organitzada pel diari ABC, en què ha explicat les primeres mesures adoptades pel seu govern i la qual ha sigut presentada pel director d’ABC, Julián Quirós, i el president de la Fundació Conexus Madrid-Comunitat Valenciana, Manuel Broseta.
El cap del Consell ha assegurat que “l’espanyolitat forma part de la més profunda valenciania” i per això ha insistit en la compatibilitat de la defensa de tots dos interessos. El president també s’ha referit al seu govern com a “fort i amb principis”, i ha fet una defensa de la llibertat i “dels principis i les conviccions” enfront de la imposició ideològica.
Així mateix, ha defés que cada comunitat autònoma “puga proposar la seua pròpia espanyolitat”, però ha insistit que s’ha de “construir la unitat des de la pluralitat i la igualtat” i en la necessitat de reciprocitat perquè la igualtat siga efectiva. A este últim aspecte també s’ha referit assegurant que els canvis que es realitzen sense respectar la llei són “xantatge i vassallatge”.
Disminució de despesa política, pressió fiscal i burocràcia
En el transcurs de l’acte, el president ha explicat els canvis realitzats pel “govern del canvi”, quan es complixen 78 dies des que va arribar a la presidència de la Generalitat, recordant les mesures en matèria de disminució de la despesa política, reducció de la pressió fiscal, simplificació administrativa, llibertat educativa, descongestió de l’atenció primària i l’obertura de la Comunitat Valenciana a les inversions.
En este sentit, ha manifestat que, este dimarts, el Ple del Consell ha aprovat el projecte de llei per a suprimir l’Impost de Successions i Donacions, que s’ha remés a les Corts per a la tramitació parlamentària, així com l’avantprojecte de la Llei de mesures fiscals, per a fer efectiva una rebaixa fiscal que beneficiarà el 87 % dels contribuents.
En concret, entre les principals mesures de reforma de l’IRPF destaquen deduccions per a les rendes amb una base liquidable individual, que pot arribar a 32.000 euros, i conjunta, d’un màxim de 48.000 euros, que arribaran al 30 % de la despesa relacionada amb la salut i la pràctica esportiva, com ara el que té a veure amb salut bucodental, adquisició de vidres graduats o despeses relacionades amb malalties rares, salut mental o dany cerebral adquirit, per esmentar alguns exemples.
D’altra banda, el president s’ha referit a la rebaixa del 25 % de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) per compra d’habitatge habitual per part de jóvens de menys de 35 anys i altres col·lectius vulnerables, com ara famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat, dones objecte de violència de gènere o famílies amb baixos recursos que accedixen a l’habitatge protegit.
Optimització i millora de la gestió
D’altra banda, s’ha referit al fet que la Comunitat Valenciana té el deute més gran d’Espanya, junt amb Catalunya, que arriba als 58.000 milions d’euros, i un dèficit superior als 3.800 milions d’euros. Per al president, esta xifra es deu, d’una banda, a l’infrafinançament que ha tingut la Comunitat Valenciana, la qual ha considerat com a “la pitjor finançada d’Espanya”, però també a la deficient gestió dels recursos públics. En este sentit, Mazón ha assegurat que “l’optimització i la millora de la gestió constituïx un objectiu irrenunciable” per al Consell que presidix.
El cap del Consell ha assenyalat que la Comunitat Valenciana “obri les portes” a noves inversions, tant externes com internes, i per a fer-ho s’ha proposat dur a terme un pla que permetrà la simplificació administrativa perquè noves inversions puguen arribar a materialitzar-se. En este sentit, ha insistit que el Govern Valencià donarà la seua “benvinguda a la inversió i l’activitat econòmica”, sense oblidar reptes fonamentals com ara “l’aigua, la ceràmica i l’ampliació del port de València”.
Llibertat educativa i descongestió sanitària
En un altre moment de la conferència, Carlos Mazón ha destacat que la seua aposta per la llibertat també s’està plasmant en l’àmbit educatiu, on a partir del curs que ve s’aplicarà la llibertat d’elecció de centre amb la posada en marxa del districte únic.
“Hem vingut a posar llibertat on hi havia imposició i hem començat per l’educació”, ha assegurat el president, que també ha assenyalat l’eliminació de l’obligatorietat de la vehiculació de determinades matèries en valencià en aquelles zones castellanoparlants exemptes d’impartir valencià. Mazón ha criticat que el plurilingüisme aprovat per l’anterior Consell es tractava d’un “procés a la valenciana” per a imposar el valencià.
Així mateix, s’ha referit a altres mesures en l’àmbit educatiu, com ara apostar per la “cultura de l’esforç”, especialment en l’Educació Secundària Obligatòria, amb iniciatives com la recuperació de les qualificacions numèriques; l’educació gratuïta de 0 a 3 anys, que afavorirà la conciliació de la vida familiar i professional, o la prevenció de la salut mental als centres educatius, ja que, per primera vegada, es comptarà amb l’atenció de psicòlegs.
En matèria de sanitat, el president també ha assenyalat que un dels principals reptes és solucionar el “col·lapse sanitari heretat”, i aconseguir la descongestió en l’atenció primària, la posada en marxa d’un pla de salut mental o la reducció de les llistes d’espera, especialment les diagnòstiques. Així doncs, ha explicat que ja s’han fet els primers passos per a dur-ho a terme, creant per primera vegada una direcció general d’Atenció Primària amb pressupostos propis, la reobertura dels centres CICU o la dotació de centres hospitalaris com ara el d’Ontinyent, que va ser inaugurat sense disposar de quiròfans.