Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La directora general de Salut Pública destaca que la seguretat alimentària pretén garantir aliments segurs, sans i saludables
- La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha inaugurat la jornada organitzada amb motiu del 45é aniversari d'AVACU
- Segons dades de l'Enquesta de salut 2022, la meitat de les persones adultes no consumix verdures i 4 de cada 10 no consumixen fruita diàriament
- El 25 % dels valencians i valencianes presenta sobrepés o obesitat
La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha destacat hui que “les accions que es realitzen des de Seguretat Alimentària tenen com a objectiu garantir al consumidor aliments segurs, sans i saludables a través d’actuacions enfocades a eliminar o minimitzar aquells perills per a la salut prèviament identificats al llarg de la cadena alimentària”.
Així mateix, Ruth Usó ha recordat que, “entre les línies estratègiques del V Pla de salut de la Comunitat Valenciana (2022-2030) està la de desenvolupar intervencions i programes per a garantir la seguretat alimentària i avançar cap a un medi ambient més saludable”.
Ruth Usó ha fet estes declaracions en el transcurs de la inauguració de la jornada ‘Alimentació, sostenibilitat i alguna cosa més’, organitzada per l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU), amb motiu de la celebració del seu 45é aniversari per a abordar la relació entre l’alimentació i la salut.
En l’acte també han participat el president d’AVACU, Fernando Móner; la presidenta del Col·legi de Metges de València, Mercedes Hurtado, i el president del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES-CV), Arturo León.
La directora general també ha destacat que, precisament, AVACU representa les associacions de consumidors en la Comissió de Seguretat Alimentària de la Comunitat Valenciana i participa, junt amb empreses i Administració, en el Pla de seguretat alimentària de la Comunitat Valenciana.
En este sentit, per a Ruth Usó, “la salut pública no s’entén sense el treball intersectorial, coordinat i participatiu amb ajuntaments, associacions, pacients, col·legis professionals, empresa, associacions i ONG, per a crear sinergies que permeten implementar activitats tant de promoció de salut com de protecció de la salut”.
D’esta manera, “promoure un consum alimentari amb criteris d’equilibri, justícia i sostenibilitat és treballar per la salut de les persones i del nostre entorn i només és possible realitzar-ho des del treball intersectorial, és un treball de tots”, ha destacat la directora general de Salut Pública.
Així mateix, Ruth Usó ha recordat que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), “portar una dieta saludable i adequada i fer activitat física de manera habitual són els principals factors de promoció i manteniment d’una bona salut durant tota la vida”.
Sobrepés i obesitat
Segons Usó, “les dietes inapropiades actuen com un factor de risc per a patir obesitat i sobrepés i les malalties cròniques no transmissibles associades a estos estats, que són unes de les principals causes de morbiditat i mortalitat en el nostre entorn”.
En este sentit, la directora general ha destacat que “un de cada quatre valencians i valencianes presenta sobrepés o obesitat i que el 70 % de les defuncions a la Comunitat Valenciana es deuen a causes com la diabetis, les malalties cardiovasculars, la hipertensió, els accidents cerebrovasculars i, fins i tot, alguns tipus de càncer”.
Enquesta de salut 2022
La directora general ha detallat alguna de les dades que aporta l’Enquesta de salut de 2022 de la Comunitat Valenciana, que reflectixen que 4 de cada 10 persones adultes (37 %) no consumixen fruita diàriament, i estes xifres són més grans entre la població més jove. El consum de verdures diàriament és inferior al de fruita: la meitat de la població adulta valenciana no consumix diàriament verdures.
D’altra banda, per a mantindre un bon estat de salut és important evitar el consum freqüent d’aliments amb alt contingut energètic, com ho són les begudes ensucrades, la brioixeria industrial o els dolços. Així i tot, un 5,2 % de població de 15 i més anys consumix diàriament begudes ensucrades, i esta proporció és més gran en els grups més desfavorits.
Finalment, el consum de sodi (sal) és un important factor relacionat amb la hipertensió i algunes manifestacions cardiovasculars i es presenta en un 7,4 % de població adulta valenciana, i és més prevalent en homes que en dones.