Sanitat

Sanitat ha immunitzat contra el VRS més de 5.000 menors des de l'inici d'esta campanya a la Comunitat Valenciana

07/10/2023
Sanitat ha immunitzat contra el VRS més de 5.000 menors des de l'inici d'esta campanya a la Comunitat Valenciana
  • Per províncies, a València, han sigut immunitzats un total de 2.523 xiquets i xiquetes; a Alacant, 1.899 menors, i a Castelló, 653
  • Marciano Gómez: "Esta xifra demostra com era de necessària esta immunització, que afavorirà que els bebés puguen passar un millor hivern"

La Conselleria de Sanitat ha immunitzat ja més de 5.000 menors amb el monoclonal enfront del virus respiratori sincicial (VRS) des de l'inici d'esta primera campanya duta a terme a la Comunitat Valenciana per a augmentar-ne la protecció tant en les maternitats com en els centres de salut. En concret, i fins al 5 d'octubre, s'ha immunitzat un total de 5.075 xiquets i xiquetes.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat que "després de cinc dies de l'inici del procés d'immunització enfront del VRS als bebés de la Comunitat Valenciana, ja hem immunitzat més de cinc mil xiquets i xiquetes, per la qual cosa vull agrair extraordinàriament a tots els pares i mares i als professionals sanitaris la col·laboració en este procés i este programa".

"Esta xifra -ha continuat el titular de Sanitat- demostra com era de necessària esta immunització, que afavorirà que els nostres xiquets i xiquetes, els bebés de la Comunitat Valenciana, puguen passar un millor hivern, respirant millor i sense necessitat de posar-se malalts i sol·licitar assistència sanitària".

Per províncies, a València han sigut un total de 2.523 els xiquets i xiquetes immunitzats; a Alacant, 1.899 menors, i a Castelló, 653.

En els centres de salut s'han immunitzat 4.356 xiquets i xiquetes i 719 bebés.

Per grups de risc, s'ha immunitzat un total de 4.617 xiquets sans, és a dir, els nascuts des de l'1 d'abril de 2023. Quant als xiquets i xiquetes de fins a dos anys amb patologia de risc, han sigut 191 xiquets prematurs de menys de 35 setmanes, 75 xiquets amb cardiopaties congènites, 23 amb displàsies pulmonars i 169 amb altres patologies de base segons el protocol.

La campanya està dirigida, d'una banda, a xiquets i xiquetes de fins a dos anys, amb patologia de risc, que són prop de 1.000 menors. D'altra banda, als xiquets nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que s'estima que seran uns 35.000 menors.

Per províncies, es calcula que seran al voltant de 18.200 xiquets a València; 13.300, a Alacant, i 4.200, a Castelló, que seran immunitzats amb l'objectiu d'augmentar-ne la protecció i evitar, així, les principals patologies associades a este virus.

Centres de vacunació i població diana

En concret, els menors nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 30 de setembre de 2023 s'estan immunitzant en els centres d'Atenció Primària amb una citació prèvia o aprofitant les consultes programades a partir del 2 d'octubre. Així mateix, els nascuts entre l'1 d'octubre de 2023 i el 31 de març de 2024 les reben en les maternitats, abans de l'alta, des de l'1 d'octubre.

Per part seua, els menors inclosos en els grups de risc han sigut immunitzats en els centres sanitaris que atenen habitualment el xiquet, aprofitant especialment els controls sanitaris previstos per a estos mesos. I, si no està prevista cap cita, se citen específicament per a immunitzar-los o es remeten al centre de salut corresponent perquè se li administre.

La població infantil amb alt risc de malaltia greu per VRS inclou els prematurs de menys de 35 setmanes (incloent-hi els d'edat gestacional menor de 29 setmanes); pacients amb cardiopaties congènites amb afecció hemodinàmica significativa; pacients amb displàsia broncopulmorar i pacients amb altres patologies de base, que suposen un risc elevat per a patir bronquiolitis greu per VRS, com són aquells amb immunosupressió greu, errors congènits del metabolisme, malalties neuromusculars i pulmonars greus, síndromes genètiques amb problemes respiratoris rellevants, síndrome de Down, fibrosi quística i els que estan en cures pal·liatives.

Virus respiratori intersticial

El fàrmac que s'utilitzarà és un monoclonal aprovat per a usar-lo en lactants, que protegix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització dels bebés durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més, es pot administrar simultàniament amb les vacunes habituals en estes edats.

La infecció per virus respiratori sincicial és universal en la infància i és la causant de la majoria de casos de bronquiolitis en lactants, d'altres malalties com sibilàncies persistents o pneumònies, o d'afavorir la infecció per altres patògens. La circulació d'este virus es produïx habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

El VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets menors d'un any a la Comunitat Valenciana. A més, els centres d'Atenció Primària atenen, anualment, unes 20.000 consultes a causa d'esta infecció.

Galeria d'imatges