Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell inclourà per primera vegada una línia específica de suport al sector aeroespacial en els seus pressupostos de 2024

08/10/2023
  • El Govern Valencià oferirà també sòl del port d’Alacant a l’Agència Espacial Europea per a situar-hi la seua nova incubadora de projectes
  • La consellera Nuria Montes destaca la importància de donar suport a “una indústria amb un alt grau d’especialització i valor afegit”, capaç d’“atraure-hi inversions internacionals”

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme inclourà per primera vegada en els seus pressupostos de 2024 una línia específica per al desenvolupament de la innovació en el sector aeroespacial, amb l’objectiu de “consolidar l’aposta estratègica del Govern Valencià per una indústria amb un alt grau d’especialització i valor afegit”, segons ha explicat la consellera Nuria Montes.

Esta nova partida anirà destinada al foment d’un clúster aeroespacial valencià i a fomentar sinergies que permeten crear un ecosistema òptim per al desenvolupament i la internacionalització d’este sector a la Comunitat Valenciana, on diverses empreses estan desenvolupant projectes capaços d’atraure-hi un important volum d’inversions.

Es tracta de la primera vegada que el Govern Valencià reconeix en els seus pressupostos de manera específica la importància estratègica del sector aeroespacial regional, la rellevància del qual s’ha posat de manifest després que en la matinada d’este dissabte l’empresa amb seu a Elx, PLD Space, aconseguira completar amb èxit el llançament del primer coet espanyol a l’òrbita espacial.

“Estem davant d’una fita en la història d’Espanya i una mostra més que som una terra rica en emprenedoria, així com del potencial que tenen les nostres empreses per a trencar els límits i col·locar-nos en el punt de mira de tot el món”, ha manifestat Montes.

Viver d’empreses

Així mateix, i amb l’objectiu de consolidar el desenvolupament de la indústria aeroespacial valenciana, la Generalitat oferirà les futures instal·lacions del hub tecnològic del port d’Alacant a la nova incubadores de projectes que promou l’Agència Espacial Europea (ESA) a Espanya.

Es tracta del sòl on se situaven les naus de l’empresa Pescados Amaro González, una parcel·la de 5.000 metres quadrats que el Consell pretén transformar en un espai d’aprenentatge i foment de tecnologies disruptives, amb projectes com ara un centre de formació en intel·ligència artificial.

Montes ha considerat “idoni” este projecte dins de la línia estratègica del Govern Valencià de Carlos Mazón de transformar els tres ports de la Comunitat Valenciana en pols d’atracció d’empreses tecnològiques, “oferint espais d’oportunitat que permeten transferències de coneixement de tecnologies avançades”.

L’ESA compta actualment amb 16 vivers d’empreses a Europa, dos dels quals a Espanya (a Madrid i Barcelona). L’objectiu d’estes instal·lacions és “facilitar al màxim l’aprofitament de les tecnologies espacials per part de la indústria, amb la finalitat de millorar-ne la competitivitat i els serveis als ciutadans”.