Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Nuria Montes fa valdre els municipis turístics i les festes d’interés turístic autonòmic de la província d’Alacant en un acte de reconeixement
- La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme entrega els distintius acreditatius obtinguts en 2023 a 8 municipis turístics i 5 festes d’interés turístic de la província
- Assenyala que “són factors determinants que ens porten, com a destinació, a ser més competitius i generar més oportunitats econòmiques”
- La Comunitat Valenciana té 62 municipis turístics concordes al nou estatut, 21 dels quals són de la província d’Alacant
- Destaca el “ple rendiment del pont pel que fa a ocupació”, així com l’“èxit de participació de la Mostra de Turisme, per la qual van passar més de 15.000 persones”
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha entregat este dilluns a Alacant els distintius que acrediten la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana a huit ajuntaments de la província d’Alacant, així com les plaques que reconeixen la distinció de festa d’interés turístic autonòmic a cinc festes alacantines.
Es tracta de reconeixements atorgats per Turisme Comunitat Valenciana, a través de la Direcció General de Turisme, i que s’han obtingut en els últims mesos. En concret, han recollit el guardó de Municipi Turístic els ajuntaments d’Alcoi, Crevillent, Orihuela, Rojales, San Fulgencio, Teulada, Torrevieja i Villena. I pel que fa a les festes d’interés turístic, les noves celebracions alacantines guardonades amb esta distinció són les Festes de Moros i Cristians d’Alacant i Onil, la Setmana Santa d’Elx i Novelda, i les Festes i Romeria del Pilar de Benejúzar.
Durant la seua intervenció, Nuria Montes ha volgut valorar el treball que realitzen els ajuntaments de la província d’Alacant per a aconseguir ser reconeguts com a municipis turístics de la Comunitat Valenciana, així com l’esforç de les diverses associacions i federacions que impulsen el desenvolupament i el manteniment de les festes alacantines. “Sense les quals, la nostra cultura i les tradicions no seguirien tan vives, ni serien focus d’atracció de visitants que queden fascinats per la nostra llum, música i folklore, entre moltes altres virtuts”, ha manifestat.
Així mateix, la responsable de la política turística del Consell ha agraït als municipis turístics reconeguts “el seu treball, la seua implicació social, la planificació i la gestió de la seua oferta turística, així com l’esforç que fan per procurar que les polítiques turístiques s’organitzen de manera que contribuïsquen al desenvolupament econòmic sostenible i equitatiu de la població”, ha subratllat.
“Tots estos elements són factors determinants –ha continuat Montes– que ens han portat com a destinació a ser més competitius i a generar més oportunitats econòmiques”. Per això, “estos reconeixements també són, i així heu de considerar-los els guardonats, una mostra d’agraïment per la vostra contribució a eixos components de progrés del turisme”, ha reiterat.
En esta línia, la consellera ha animat els ajuntaments i les associacions i federacions de festes a continuar treballant, “amb esperança i amb la confiança posada en la fortalesa que aporteu al conjunt de la nostra societat”, hi ha afegit.
La Comunitat Valenciana té 62 destinacions amb el distintiu de Municipi Turístic, concorde a l’Estatut del Municipi Turístic, regulat pel decret 5/2020 de regulació de l’Estatut i modificat pel Decret 203/2021, de 17 de desembre. En concret, la província d’Alacant té 21 destinacions reconegudes com a municipi turístic, 8 de les quals ho han aconseguit al llarg d’este últim any, 2023.
Ocupació pont i visitants de la V Mostra de Turisme
Després d’este acte, la consellera de Turisme també s’ha pronunciat sobre el balanç d’ocupació a la Comunitat Valenciana respecte als dos ponts passats, referents al 9 d’Octubre i al pont del Pilar, i ha assenyalat que “totes les previsions s’han complit, o fins i tot s’han millorat”.
Montes ha afirmat que “molts establiments han penjat el cartell de complet durant este cap de setmana”. A més, ha subratllat que “tot ha estat funcionant a ple rendiment” i ha recordat que “l’ocupació hotelera ha estat de mitjana per damunt del 90 %, ha superat en alguns municipis este percentatge i ha arribat el ple tècnic”.
A més, Nuria Montes ha manifestat que “els efectes positius del turisme no només es noten en l’allotjament, sinó també en la indústria auxiliar, en l’hostaleria i en l’oci”, que, segons ha detallat, “també ha funcionat de manera molt important”.
De la mateixa manera, hi ha afegit que “el temps ha acompanyat les reserves d’última hora també. El mercat internacional està fort, així que la Comunitat Valenciana compta amb tots els elements a favor, per a registrar durant la primera quinzena d’octubre dades prepandèmia, fins i tot superiors”.
Finalment, Nuria Montes ha subratllat l’èxit de participació de la quinta edició de la Mostra de Turisme, que ha acollit la Ciutat de les Arts i les Ciències els dies 13 i 14 d’octubre, i per la qual van passar més de 15.000 persones, amb 120 empreses expositores.
“Es tracta de xifres més altes que en l’edició passada, tant en nombre de visitants com d’empreses”, ha assenyalat Montes. “La coincidència de la fira amb el pont del Pilar ens ha obert més oportunitat per a rebre no només turisme valencià, sinó també de la resta d’Espanya”, ha assegurat.
La titular de Turisme ha agraït el treball de tots els professionals, que han fet possible “este gran acolliment” de la quinta edició del certamen. “Gràcies a empreses, cuiners, sommeliers, artesans, informadors turístics, tècnics de turisme; en definitiva, professionals que han donat a conéixer la millor versió de l’oferta turística de la Comunitat Valenciana estos dies”.