Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Jornada Turisme Sostenible

Nuria Montes: “El turisme sostenible no és una tendència passatgera, sinó una necessitat”

18/10/2023
Nuria Montes en la inauguració de la I Jornada sobre Turisme Sostenible liderada pel Grup Intur i per l’UJI
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha inaugurat la I Jornada sobre Turisme Sostenible liderada pel Grup Intur i per la Universitat Jaume I (UJI)
  • Destaca els projectes que s'impulsen des de Turisme per a fomentar la sostenibilitat, com ara el desenvolupament de productes turístics, els plans de sostenibilitat turística en destinació o les ajudes a empreses i productes
     

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha inaugurat este dimecres, juntament amb la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la presidenta del Grup Intur, Myriam Gimeno, la I Jornada sobre Turisme Sostenible liderada pel Grup Intur i per l’UJI.

En eixe context, la titular de Turisme ha destacat que “el turisme sostenible no és una necessitat passatgera, sinó una necessitat que ha vingut per a quedar-se” i com a Administració “ens enfrontem a un repte, que és planificar tota l’activitat turística sota el principi de la sostenibilitat, tal com recull la nostra pròpia llei”.

Durant la inauguració de la jornada, on s’han alineat estratègies en matèria de sostenibilitat, tant des del punt de vista empresarial com des del punt de vista de les administracions públiques, la consellera ha resumit els projectes que s’estan impulsant des del seu departament per a fomentar el turisme sostenible de la Comunitat Valenciana.

A més, ha recalcat que “el turisme treballa des de fa anys en la sostenibilitat”, però ara es treballa més intensament per a “millorar les ràtios, mesurar la petjada de carboni dels turistes o en la cura dels recursos naturals”, i ha subratllat que “la sostenibilitat no només té a veure amb criteris mediambientals, sinó també amb criteris econòmics i socials”, que són les estratègies en les quals s’alineen les polítiques turístiques i empresarials en esta matèria.

Així, Montes ha explicat que des de la Conselleria “estem orientant les nostres accions cap al desenvolupament d’una oferta turística centrada en el territori, amb productes específics i amb la participació de la població local”, amb l’objectiu d’“aportar valor als nostres paisatges i evitar la saturació d’espais”, al mateix temps que ha apostat per impulsar també “models de qualitat certificats que ens dirigisquen cap a l’excel·lència turística”.

Per això, segons ha assenyalat Nuria Montes, “des de la Conselleria de Turisme comptem amb diferents programes que contribuïxen a l’adaptació de les destinacions a noves estratègies que garantisquen la sostenibilitat”.

Així, ha explicat que, d’una banda, la mateixa consideració de Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana atorga el dret a accedir a vies de finançament específiques per a compensar l’esforç financer motivat per l’activitat turística, suposa el compliment d’obligacions referents a la sostenibilitat.

A més, ha remarcat que, d’altra banda, a la Comunitat Valenciana “tenim en marxa 54 plans de sostenibilitat en destinació que compten amb un finançament de 154 milions d’euros”, finançats amb fons europeus, en els camps de millora energètica, accessibilitat o sostenibilitat. D’esta manera, i a través de les entitats locals, “estan impulsant estratègies centrades en el turisme sostenible”, ha assenyalat.

Montes ha recalcat que tant la Generalitat com el sector turístic compartixen la necessitat d’“orientar les estratègies cap al compliment de l’Agenda 2030” i ha recordat que des de Turisme s’han elaborat dos guies concretes dirigides a destinacions i a empreses turístiques amb accions concretes i pràctiques per a alinear les accions amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Un altre dels projectes que es duen a terme des de Turisme Comunitat Valenciana per a fomentar el turisme sostenible, i que ha destacat Nuria Montes en la jornada, són les ajudes de concurrència competitiva a empreses i productes turístics que s’impulsen des de Turisme Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha explicat que la dotació pressupostària d’estes ajudes en 2023 és de 6.810.000 euros, i que estan enfocades “cap a la transformació digital, la transició cap a un model turístic més sostenible, l’accessibilitat integral i la promoció de serveis turístics”.

Finalment, i quant al turisme sostenible i responsable, la consellera ha apuntat que des del seu departament també s’incentiven les energies renovables, la millora de l’eficiència hídrica o la reducció de l’impacte de l’activitat turística sobre l’entorn.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats