Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
V Ecoforum

La Generalitat defén una “transició reeixida” de la indústria valenciana cap al desenvolupament sostenible

19/10/2023
La Generalitat defén una “transició reeixida” de la indústria valenciana cap al desenvolupament sostenible
  • Pradas apel·la a una estratègia contra el canvi climàtic que no supose la pèrdua d’empreses o llocs de treball
  • La consellera aposta per un model productiu i logístic que disminuïsca la petjada de carboni i una ordenació del territori més eficient que genere oportunitats
Castelló.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha defés que la Generalitat aposta per una “transició reeixida” de la indústria valenciana cap al desenvolupament sostenible. Pradas, que ha impartit una conferència en el V Ecoforum organitzat pel periòdic Mediterrani, ha assenyalat que “hem de caminar cap a un model productiu més sostenible amb intel·ligència, sentit comú i consens”.

La responsable de Medi Ambient ha indicat que el canvi climàtic “és un fenomen l’impacte del qual hem d’avaluar i minimitzar en la mesura de les nostres possibilitats i al qual hem de fer front mitjançant una adaptació activa perquè la nostra terra continue creixent, sempre des del respecte al medi ambient i al nostre entorn”. En este context ha recalcat que l’estratègia del Consell és “transversal” i implica “avançar cap a un model productiu i logístic que disminuïsca la petjada de carboni i afavorisca una ordenació del territori eficient que genere competitivitat i oportunitats”.

La consellera ha manifestat que la Generalitat impulsarà la creació de pols logístics i parcs empresarials. “Actuarem des del punt de vista territorial i urbanístic, per a poder disposar de sòl de qualitat que siga atractiu per a la implantació d’empreses que aposten per la inversió en transició energètica”, ha apuntat.

En esta línia, ha oferit l’ajuda “a les empreses que aposten per la nostra terra i que ajuden a generar riquesa i ocupació, però que, a més, impulsen la sostenibilitat, com ara la gigafactoria de PowerCo de Volkswagen a Sagunt, que fabricarà bateries per a vehicles elèctrics i es proveirà d’energia amb un màxim del 30 % d’autoconsum procedent dels parcs fotovoltaics que s’instal·laran en els terrenys de la factoria”.

Millorar les infraestructures per a ser sostenibles

Salomé Pradas ha afirmat que la millora de les infraestructures i la creació de noves és clau per a avançar en mobilitat sostenible. “A Castelló ho farem amb la prolongació de l’actual línia 1 del TRAM, des del Grau fins a les platges, i la creació de la nova línia 2 entre Castelló, Almassora i Vila-real, a través del Bulevard de la Plana”.

La mobilitat sostenible és un altre dels “eixos prioritaris” als quals ha al·ludit Pradas. “Posarem en marxa infraestructures per a millorar el trànsit a les nostres ciutats i fer-les així més sostenibles, més modernes i saludables, amb actuacions oblidades durant els últims huit anys, com ara la culminació de la ronda de Castelló, la de Carlet o la d’Elx; o la millora dels accessos a ciutats turístiques com Peníscola, Xàbia o Torrevieja”.

La consellera també s’ha referit a la inversió de 400 milions d’euros per a l’adquisició de 600 autobusos nous a la Comunitat Valenciana, 100 dels quals per a la província de Castelló, la majoria elèctrics i híbrids.

Ocupació verda, energies renovables i aigua

Durant la seua intervenció, Pradas ha recordat que el seu departament treballa en la reforma de la normativa forestal de la Comunitat Valenciana “a fi de fer possible una gestió forestal sostenible, fonamental per a lluitar contra el despoblament i crear ocupació verda”.

Sobre l’ús d’energies renovables, ha explicat que la Generalitat “posarà en marxa un pla de xoc per a desembossar les més de 33.000 sol·licituds per a la instal·lació de plaques solars i bateries en habitatges que ens hem trobat sense resoldre, així com els expedients de gestió de residus per tramitar o les autoritzacions ambientals integrades”.

En matèria d’aigua, ha avançat “una estratègia integral d’adaptació al canvi climàtic, davant de les situacions d’escassetat d’aigua i la ferocitat dels fenòmens que ja estem patint, perquè l’aigua no siga un element de destrucció, sinó de riquesa”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas