Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

L’Ivace dona suport a 41 projectes municipals d’autoconsum elèctric amb energies renovables

21/10/2023
  • Donarà suport al 100 % del cost mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut
  • Castelló, amb 18 projectes, és la província on més iniciatives es preveu desenvolupar

L’Institut  Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, destinarà prop de 4 milions d’euros per a donar suport a 41 projectes presentats per ajuntaments per a dur a terme instal·lacions d’autoconsum de generació d’energia elèctrica mitjançant energies renovables.

Gràcies a esta línia d’ajuda, Ivace Energia sufraga el 100 % del cost dels projectes mitjançant una fórmula combinada de subvenció a fons perdut (el 50 % del projecte) i un préstec a interés 0 (el 50 % restant del projecte), la qual cosa, per al director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, “facilita als ajuntaments apostar per l’autoconsum elèctric”, cosa que és “necessària per a intensificar al màxim la implantació d’esta forma de generació elèctrica als nostres municipis, enviant un missatge exemplaritzant que redunda, així mateix, en l’optimització de la despesa pública”.

En total destinarà 3,9 milions d’euros, 2,48 milions d’euros dels quals es destinaran a la concessió de préstecs bonificats i 1,42 milions d’euros seran per a subvencions a fons perdut. Els projectes previstos aportaran 1.900 quilowatts de potència elèctrica d’origen renovable.   

Com ha explicat Argüelles, de totes les instal·lacions que rebran suport, en corresponen 21 a autoconsum de caràcter individual i les 20 restants corresponen a instal·lacions d’autoconsum  col·lectiu, cosa que permetrà proveir un total de 85 edificis municipals.

La major part de les instal·lacions que rebran suport se situen a la província de Castelló. Concretament, són 18 iniciatives presentades pels ajuntaments d’Almassora (6 projectes), Vila-real (4 projectes), Sot de Ferrer, la Mata, Morella, Todolella, Vilafranca, Cinctorres, la Jana i la Torre d’en Besora.

L’Ivace destinarà 1,8 milions d’euros, 1,42 dels quals corresponen a préstecs al 0 % d’interés i 680.000 euros a subvencions a fons perdut. La realització de les instal·lacions projectades aportarà una potència elèctrica de 870 quilowatts.

A la província d’Alacant, rebran suport 12 sol·licituds procedents dels ajuntaments de la Nucia (3 projectes), Sax (2 projectes), l’Alqueria d’Asnar, Daya Nueva, la Vall de la Gallinera, Novelda, Rojales i Algorfa. Aportaran una potència renovable de 532 quilowatts i per a realitzar-les l’Ivace aportarà 650.000 euros en préstecs i 362.000 en subvencions.

Finalment, a València se’n destinaran 688.000 per a préstecs i 392.000 euros a subvencions per a un total d’11 projectes procedents de Turís (2 iniciatives), Barxeta, Sueca, Loriguilla, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Villar del Arzobispo. La potència que aportaran estes iniciatives s’estima que serà de 503 quilowatts.

Cal destacar que el pressupost màxim que Ivace Energia proporciona per projecte ascendix a 100.000 euros, i concedix un màxim de 300.000 euros per entitat beneficiària.

El termini d’amortització per a retornar el préstec és de 96 mesos i les quotes d’amortització seran semestrals, és a dir, 16 quotes d’amortització. No obstant això, les 8 últimes quotes no seran girades al beneficiari, ja que es compensen amb la subvenció a fons perdut.

Cal destacar que es dona suport a les instal·lacions d’autoconsum basades en qualsevol font energètica renovable, com ara la fotovoltaica, l’eòlica o la de biomassa/biogàs; així mateix, hi tenen cabuda tant les instal·lacions sense emmagatzematge com les que compten amb sistemes d’emmagatzematge energètic (bateries).