Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Ferrocarrils de la Generalitat col·labora en el projecte europeu nPETS que analitza la qualitat de l’aire en el sector del transport
- Este estudi té com a objectiu investigar la quantitat i la toxicitat de partícules ultrafines derivades del trànsit rodat, l'aeronàutic, l'aviació i el ferrocarril
- Juntament amb València, participen en este estudi les ciutats d'Estocolm, Milà, Tessalònica i Barcelona
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) col·labora en el projecte nPETS, finançat per la Comissió Europea, que té com a objectiu principal investigar la quantitat i la toxicitat de partícules ultrafines (<100 newton metres, Nm) emeses pel trànsit rodat, aeronàutic, ferroviari i marítim.
L’estudi el du a terme el Grup d’Investigació en Geoquímica Ambiental i Atmosfèrica, que forma part de l’Institut d’Avaluació Ambiental i Investigacions de l’Aigua (Idaea), dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). València és una de les ciutats que participa en este estudi juntament amb Estocolm, Milà, Tessalònica i Barcelona.
El director gerent d’FGV, Alfonso Novo, ha mostrat la seua satisfacció per la possibilitat de col·laborar en este projecte i ha assenyalat que “s’ha triat l’estació Colón per a obtindre dades, ja que és una de les instal·lacions més transitades de la xarxa”.
Al seu torn ha explicat que “els mesuraments que s’obtinguen a l’estació de Colón al llarg de les pròximes setmanes es podran comparar amb els que s’obtinguen en altres ciutats i dissenyar, posteriorment, mesures més eficaces per a reduir l’impacte sobre la salut pública d’estes partícules ultrafines que es deriven dels diversos mitjans de transport”.
Estudi nPETS
El projecte nPETS té com a objectiu estudiar la vida de les emissions inferiors a 100 newton metres des que es creen fins a la seua ruta potencial cap als éssers humans i els animals.
Al seu torn, es desenvolupen mètodes innovadors per a la quantificació de la toxicitat en tots els modes de transport. Hui dia no hi ha mètodes per a mesurar estes emissions de partícules inferiors a 100 newton metres procedents de diverses fonts individuals.
L’equip d’investigació de l’Idaea-CSIC ha desenvolupat noves estratègies de caracterització química i seguiment de la contaminació atmosfèrica centrant-se en els aerosols, però també incloent-hi espècies orgàniques semivolàtils com ara contaminants orgànics persistents, drogues d’abús i contaminants gasosos.