Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Formació i ocupació

El secretari autonòmic d'Ocupació avança que Labora "apostarà per les competències per a augmentar l'ocupabilitat de les persones i la productivitat de les empreses"

20/10/2023
  • El pressupost de Labora de 2024 dedicarà especial atenció a la formació per a l'ocupació
  • Les competències laborals o skills són els coneixements, habilitats i actituds necessàries per a portar una activitat laboral

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha avançat que el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, Labora apostarà per les competències per a augmentar ocupabilitat de les persones treballadores i, per tant, la productivitat de les empreses.
 
El secretari autonòmic ha fet estes declaracions en la conferència 'Les polítiques actives d'ocupació, Pilar de l'Any Europeu de les Competències', que s'ha celebrat a Barcelona i a la qual ha assistit la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, així com el director general d'Ocupació i Formació, Elías Amor. Esta trobada s'ha celebrat en el marc de l'Any Europeu de les Competències.
 
Segons Galvañ, "la formació, l'adquisició de competències per part de les persones treballadores i aquelles que necessiten incorporar-se al mercat laboral és la pedra angular de l'ocupabilitat”. Així, ha indicat que el pressupost de Labora de 2024 dedicarà especial atenció a la formació per a l'ocupació.
 
Competències professionals

En este sentit, ha recordat que les competències laborals o skills són els coneixements, habilitats i actituds necessàries per a portar una activitat laboral.
 
Així, les competències es poden classificar en competències dures i blanes. Les dures són més tècniques com ara el maneig d'idiomes, sistemes, programes o altres coneixements. En canvi, les blanes fan referència a qualitats de la personalitat que són necessàries per a exercir bé en un treball.
 
Així, el director general de Labora ha fet referència al fet que pròximament les persones podran formar-se en este tipus de competències blanes, com el treball en equip, el lideratge, el maneig d'estrés i altres en la mateixa aula virtual de Labora.
 
Antonio Galvañ ha afegit, a més, que les persones treballadores i les empreses han de canviar “el xip” i pensar que la formació ha de formar part de la seua vida laboral "per a adaptar-se a un context en continu canvi".
 
La principal premissa d'esta conferència ha sigut que les polítiques actives d'ocupació són l'eina fonamental per a aconseguir els objectius de l'Any Europeu de les Competències i del Pilar Europeu de Drets Socials.

Les persones participants han analitzat els canvis que s'estan produint en el mercat laboral i han debatut la seua incidència en les competències de les persones. També s'han centrat en les mesures que han d'adoptar les empreses, els interlocutors socials i els serveis públics d'ocupació per a millorar l'ocupabilitat de les persones treballadores i demandants d'ocupació.
 
Les intervencions han versat sobre les competències professionals que necessiten les empreses europees i sobre els reptes dels serveis públics d'ocupació davant les necessitats de competències de les persones, les empreses i els territoris.

S'ha prestat una especial atenció a les prestacions per desocupació, com una eina per a l'ocupació i la millora de les competències, així com al paper del diàleg social en la detecció i millora d'estes. A més, s'han definit quines competències i ocupacions es necessiten en un món global canviant com l'actual.