Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Filmoteca Valenciana i la Mostra de València organitzen un cicle sobre Paolo Sorrentino, Palmera d’Honor del festival en 2023
- El cicle s’inicia el divendres 20 d’octubre, a les 17.00 hores, en la Filmoteca Valenciana, amb una classe magistral impartida per Sorrentino
- La sèrie se celebra amb motiu de la concessió de la Palmera d’Honor de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani al cineasta italià
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de la Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura, i la Mostra de València-Cinema del Mediterrani han organitzat en la Filmoteca Valenciana un cicle integral conformat per nou pel·lícules de Paolo Sorrentino (Nàpols, 1970).
El cicle, que es prolongarà fins al 4 de novembre, una vegada acabada la Mostra, es projecta a la sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana i està organitzat amb motiu de la concessió de la Palmera d’Honor de la Mostra de València al director italià.
El cicle ha sigut presentat este matí en roda de premsa pel director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, Francesc Felipe, i pel director artístic de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, Eduardo Guillot, amb la participació de Paolo Sorrentino.
Francesc Felipe ha assenyalat que “la Filmoteca Valenciana té el privilegi de comptar hui amb la presència Paolo Sorrentino, uns dels grans cineastes europeus dels últims vint anys, al qual la Mostra de València va entregar anit, al Palau de la Música, el premi d’honor del festival com a reconeixement de la seua trajectòria cinematogràfica”.
Paolo Sorrentino és “un dels directors més importants del cinema actual, un hereu de la millor tradició històrica del cinema italià que ha sabut construir un univers propi i és, a més, un renovador del llenguatge cinematogràfic que no té por del risc i l’experimentació narrativa o fílmica”, ha assegurat Francesc Felipe.
Així mateix, Felipe ha indicat que “Paolo Sorrentino també és un àcid cronista de la història i la realitat social i política del seu país. Ha tingut la valentia d’acostar-se de manera molt original a la figura de personatges polítics tan controvertits com Giulio Andreotti o Silvio Berlusconi”. “Ens ha oferit uns magnífics retrats de la geografia urbana i de les singularitats dels seus habitants de dos ciutats com Roma, en ‘La gran belleza’, i Nàpols, en ‘È stata la mano di Dio’”.
Per la seua banda, el director de la Mostra, Eduardo Guillot, ha agraït la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura per a poder portar Sorrentino a València, i especialment la dedicació i l’esforç de l’equip de la Filmoteca Valenciana en l’organització d’esta completa retrospectiva.
Paolo Sorrentino ha agraït a l’organització del festival la concessió de la Palmera d’Honor, “la qual cosa m’obliga, a partir d’ara, a dirigir pel·lícules que estiguen a l’altura d’este reconeixement”.
Sobre el compromís polític en les seues pel·lícules, Sorrentino ha assenyalat que “els meus personatges no estan compromesos socialment o políticament, tan sols estan convençuts que el temps passa i algun dia moriran. No m’interessa la política i menys encara la política actual. El que m’interessa és observar la realitat, i el que veig no m’agrada”.
Quant a l’esperit mediterrani i la influència napolitana en les seues pel·lícules, Sorrentino ha indicat que “no crec representar el cinema mediterrani, les meues pel·lícules s’interessen més prompte per les emocions humanes. El component napolità en el meu cinema és la ironia”.
Pel que fa a la possibilitat d’abordar al seu cinema la figura de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, el director italià ha assenyalat que “m’he interessat per personatges poderosos com Andreotti, Berlusconi o el Papa perquè formen part de la història, però Meloni està encara molt poc de temps governant i no és un referent històric, sinó més prompte de la crònica periodística, una cosa vulgar que no m’interessa”.
Quant a les seues influències cinematogràfiques, Sorrentino ha indicat que “no he volgut mai inspirar-me en cap director en concret, perquè seria una mala còpia seua, però sí que he de reconéixer la influència de Federico Fellini, a qui admire profundament”.
Sobre el pas de Maradona per Nàpols en els anys huitanta, Sorrentino ha recordat que em “va causar un gran impacte conéixer-lo de prop i veure’l jugar amb el Nàpols, quan no era més que un adolescent. Quan eres jove les emocions són més fortes i per això eixe record ha deixat una empremta profunda en mi. El futbol, el cinema i la religió crec que són tres formes fascinants d’espectacle”.
Classe magistral i nou pel·lícules
El cicle s’inicia el divendres 20 d’octubre, a les 17.00 hores, en la Filmoteca Valenciana, amb una classe magistral impartida pel cineasta napolità. Les entrades en línia estan esgotades. Les entrades físiques es podran adquirir en la taquilla de la Filmoteca Valenciana 30 minuts abans de l’inici de la classe magistral.
El divendres 20 d’octubre, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘El hombre de más’ (‘L’uomo in più’, 2001), òpera prima de Paolo Sorrentino i primera mostra dels seus temes predilectes: la vellesa i el fracàs, entrellaçats en una exuberant comèdia negra, ambientada a Nàpols en la dècada dels huitanta, sobre dos perdedors, un futbolista i un cantant amb el mateix nom. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dilluns 23 d’octubre, a les 18.00 hores.
La programació del divendres 20 es tanca, a les 22.30 hores, amb la projecció d’‘El amigo de la familia’ (‘L’amico di famiglia’, 2006), una de les pel·lícules menys conegudes del cineasta italià sobre un sastre ancià i tacany que també exercix d’usurer i que s’enamora d’una jove a la qual presta diners per a casar-se. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dimecres 25 d’octubre, a les 18.00 hores.
El dissabte 21, a les 18.00 hores, i el dissabte 28 d’octubre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘Las consecuencias del amor’ (‘Le consequenze dell’amore’, 2004), la misteriosa història d’un home de cinquanta anys que fa huit anys que viu a l’habitació d’un hotel suís.
El dissabte 21, a les 20.30 hores, i el dijous 26 d’octubre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘La gran belleza’ (‘La grande bellezza’, 2013), amb la qual Sorrentino va obtindre l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera. Protagonitzada per Toni Servillo, actor fetitxe del director napolità, la pel·lícula se centra en la vida diària del veterà escriptor i periodista Jep Gambardella, que viu amb intensitat la nit romana.
El diumenge 22, a les 18.00 hores, i el divendres 27 d’octubre, a les 22.30 hores, es projecta ‘Il divo’ (2008), sobre les presumptes relacions del polític democratacristià Giulio Andreotti, cap del Govern italià en set ocasions, amb la màfia siciliana.
El diumenge 22, a les 20.15 hores, i el dimarts 31 d’octubre, a les 18.00 hores, ‘Un lugar donde quedarse’ (‘Questo deve essere il posto’, 2011), una tragicòmica road movie rodada als Estats Units i protagonitzada per Sean Penn en el paper d’una decadent estrela de rock.
El dilluns 23, a les 20.15 hores, i el dissabte 28 d’octubre, a les 22.30 hores, es projecta ‘La juventud’ (‘La giovinezza’, 2015), una sofisticada producció ambientada en un luxós hotel dels Alps i protagonitzada per Michael Caine i Harvey Keitel, interpretant dos amics octogenaris rics i famosos, un director d’orquestra ja retirat i un director de cinema encara en actiu, que reflexionen sobre el pas del temps i les conseqüències de la vellesa.
El dimarts 24, a les 18.00 hores, es projecta en sessió única la primera part de ‘Loro’ (104 minuts, 2018), i a continuació, a les 20.00 hores, es projecta la segona part de ‘Loro’ (100 minuts, 2018), singular díptic biogràfic sobre Silvio Berlusconi, que se centra en la figura del poderós empresari i ex primer ministre italià a partir de l’any 2000, quan s’aguditzen els seus problemes judicials. A causa de l’extensa duració, ‘Loro’ es va estrenar com a dos pel·lícules a les sales italianes.
El divendres 3 de novembre, a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘Silvio (i los otros)’ (2018), que és la versió internacional i reduïda a 150 minuts del díptic ‘Loro’, la duració total de la qual és de 204 minuts.
El diumenge 29 d’octubre, a les 20.00 hores, i el dissabte 4 de novembre, a les 20.00 hores, es projecta ‘Fue la mano de Dios’ (‘É stata la mano di Dio, 2021), una pel·lícula amb ressons autobiogràfics sobre un jove de dèsset anys la vida del qual canvia per l’arribada de Maradona a Nàpols en 1984 i un greu accident que interromp la felicitat familiar. La pel·lícula va obtindre el gran premi del jurat en la Mostra de Venècia.