Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Festival internacional

La Filmoteca Valenciana acollirà la inauguració i la clausura del festival Prime the Animation!

24/10/2023
  • L’11a edició del festival Prime the Animation! se celebra entre el dimecres que ve i el dissabte 28 d’octubre de 2023
  • La inauguració té lloc el dimecres 25 d’octubre, a les 20.00 hores, amb la projecció de la pel·lícula Unicorn Wars (2022) d’Alberto Vázquez 

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, acull en la Filmoteca Valenciana les sessions d’inauguració i de clausura de l’onzena edició del festival internacional d’animació Prime the Animation!, que en esta ocasió tindrà lloc del dimecres 25 al dissabte 28 d’octubre.

El festival compta amb un extens programa d’activitats que es desenvoluparan en tres seus principals: la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Filmoteca Valenciana i Las Naves.

El festival internacional de nous talents de l’animació, Prime the Animation!, està organitzat per la UPV en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana de l’IVC, la fundació Cañada Blanch i Las Naves, entre altres col·laboradors.

És l’únic festival d’Espanya dirigit a nous talents i òperes primes de l’animació internacional. Des de fa onze anys, reunix treballs d’estudiants de les millors escoles d’animació i professionals emergents del sector de l’animació procedents de tot el món.

L’edició de 2023 ha rebut 1.336 curtmetratges d’escoles i òperes primes de 90 països, d’entre els quals s’han seleccionat 75 curtmetratges de més de 30 països, que es podran veure agrupats en sis programes a l’auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de València, els dies 26 i 27 d’octubre.

El dissabte 4 i el diumenge 5 de novembre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projectarà un sèptim programa especial, titulat Prime the Animation! Júnior, dins del cicle mensual Menuda Filmo, dedicat al públic infantil.

Inauguració

El dimecres 25 d’octubre, a les 20.00 hores, la Filmoteca acull la sessió inaugural en la qual es projectarà Unicorn Wars (2022), escrita i dirigida per Alberto Vázquez, que serà a la sala Berlanga per a presentar al públic la seua pel·lícula.

Guanyadora del Premi Goya a millor llargmetratge d’animació en 2022, Unicorn Wars és una pel·lícula sorprenent, transgressora i original, en la qual una batalla entre ossos de peluix i unicorns es convertix en una profunda reflexió política i en una feroç diatriba antibel·licista.

Alberto Vázquez té quatre premis Goya en la seua trajectòria. En el marc del festival, oferirà una xarrada sobre direcció a l’alumnat del màster en Animació UPV.

Clausura

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Animació, el dissabte 28 d’octubre, a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana acollirà la clausura del festival, en la qual es donaran a conéixer els projectes i els curts premiats i es projectarà el palmarés. L’entrada és gratuïta, passant prèviament per taquilla per a retirar l’entrada o gestionar-la en línia.

La imatge gràfica del cartell i la cortineta animada són obra d’Ekin Koca, guanyador del premi internacional en la passada edició del festival i membre del jurat d’enguany. En el jurat també figuren el cineasta Alberto Vázquez i Elodie Mellado, editora i programadora en Filmin.

Més activitats

A més de les projeccions dels curtmetratges a concurs, l’auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de València acull també quatre xarrades professionals: ‘BSO para cortos de animación’, en col·laboració amb Berklee College; ‘El arte del storyboard’, per Raúl García; ‘Corrupción del cuerpo, alimento del alma’, per Saponiak, i ‘La madriguera. Caso de estudio’, per Paola Tejera.

El dissabte 28 d’octubre, en Las Naves, la jornada professional arrancarà amb reunions one to one, per a la qual cosa s’ha obert una convocatòria accessible en el web del festival. A més, s’obrirà l’espai per al networking, amb l’objectiu que les persones participants puguen conéixer-se i afavorir les col·laboracions en projectes en producció.

L’entrada a les activitats a la UPV i Las Naves és gratuïta fins a completar aforament.