Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Territoris Innovadors

La Generalitat implementa una aplicació per a millorar la vida de les persones majors en entorns rurals

25/10/2023
  • La iniciativa sorgix del conveni entre la Generalitat i la Fundació el Olmo i ha sigut desenvolupada per la UPV

La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme impulsa la posada en marxa d'una aplicació destinada a millorar la qualitat de vida, prolongar l'autonomia personal, i retardar la dependència de les persones majors en el medi rural de la Comunitat Valenciana.

El projecte RuralLife ha sigut finançat per la Generalitat i desenvolupat per la Universitat Politècnica de València (UPV) dins del conveni de col·laboració que la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme té amb la Fundació el Olmo per a l'impuls del programa Territoris Innovadors.

L'objectiu d'esta iniciativa és monitorar l'activitat diària de les persones majors que viuen soles, i d'esta manera aportar dades sobre la seua activitat física, relacions socials i exposició amb l'exterior, la qual cosa generarà informació sobre els seus hàbits, canvis en els comportaments i fins i tot servirà com a alerta davant de la reducció radical o la modificació sospitosa d'alguna de les seues activitats habituals.

La intenció és monitorar una mostra inicial d'unes 200 persones dels municipis de Benagéber, Casas Altas, Casas Bajas, Chelva, Titaguas, Tuéjar i Aras de los Olmos, per a poder extraure dades i aportar conclusions sobre l'activitat de les persones majors que viuen en estos entorns rurals.

En la posada en marxa també col·laboren els serveis socials de la Mancomunidad del Alto Turia y del Rincón de Ademuz, ja que els resultats obtinguts amb l'estudi aportaran informació específica que podrà ser utilitzada per estos professionals per a establir futures pautes d'actuació amb este col·lectiu.

L'aplicació, denominada Lalaby, va ser desenvolupada inicialment per la UPV per a monitorar l'activitat de malalts de càncer i ha sigut adaptada per a extraure dades de l'activitat física i social dels seus usuaris i usuàries a fi d'oferir ajuda i una atenció més personalitzada en entorns rurals.

A més, l'aplicació inclou un qüestionari que trasllada diferents preguntes que poden contestar-se de manera senzilla i que recullen informació sobre els canvis en l'estat de salut de les persones i un seguiment sobre el dia a dia.

La participació en este projecte aporta beneficis a les persones usuàries en un triple vessant. En primer lloc, la descàrrega de l'aplicació suposa una formació bàsica en l'ús del mòbil, que contribuïx a acurtar la bretxa digital en persones majors i d'entorns rurals, on l'ús de les noves tecnologies es veu més reduït.

En segon lloc, l'aplicació és una ferramenta d'alerta, ja que en cas que es detecte alguna anomalia en les pautes de comportament, es podrà actuar amb immediatesa.

I finalment, és un instrument que servix per a avaluar i documentar possibles actuacions per part dels serveis socials dels ajuntaments i incorporació de les persones a programes concrets.