President
Sessió de control

Mazón destaca la “serietat, certitud i certesa” del nou Consell, que ha fet que revertisca “el Govern més car, sectari, amb més apadrinats i amb més pressió fiscal de la història” que ha suposat el Botànic

26/10/2023
Mazón destaca la “serietat, certitud i certesa” del nou Consell, que ha fet que revertisca “el Govern més car, sectari, amb més apadrinats i amb ...
  • El president de la Generalitat ha assistit a la sessió de control de les Corts, on ha anunciat que el Consell “arribarà fins on faça falta, i si és necessari fins al Tribunal Constitucional, per a defendre els drets dels espanyols”, si s'aprova l'amnistia
  • Destaca les mesures fiscals posades en marxa en els seus primers 100 dies al capdavant del Consell per a ajudar especialment les rendes baixes
  • Assenyala la recuperació del consens entre Generalitat i administracions locals com una prioritat, i posa com a exemple la creació de la Mesa de l’Aigua o el Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana
  • Subratlla que la simplificació de la burocràcia administrativa a través del Pla Simplifica permetrà millorar la competitivitat de la Comunitat Valenciana i reitera el seu compromís de suport al sector ceràmic i turístic
  • Recorda que el Consell ha hagut d’aportar 37 milions d’euros per a solucionar el problema de la renda valenciana d’inclusió
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que el nou Consell és un “govern seriós” que oferix “certitud i certesa” i que continuarà “incrementant la velocitat” de les seues actuacions, “des del rigor, la serietat, absència de prejuís, absència de mentides, absència d’anuncis falsos”.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió de control celebrada este dijous en les Corts, en la qual ha fet un balanç dels seus 100 dies al capdavant del Govern Valencià, i on ha assegurat que “el nou Consell triat pels ciutadans ha fet que revertisca el Govern més car, més sectari, amb més apadrinats i amb més pressió fiscal de la història” de la Comunitat Valenciana.

En el transcurs de la sessió, Carlos Mazón ha criticat que l’anterior govern del Botànic no ha defés el finançament autonòmic, les inversions de l’Estat, el sector ceràmic o l’arribada d’aigua a la Comunitat Valenciana; en concret, s’ha referit a la seua abstenció respecte del transvasament Tajo Segura en el Consell Nacional de l’Aigua.

I en clau nacional, quant a la possible aprovació de l’amnistia que s’està negociant, ha avançat que el Govern Valencià “arribarà fins on faça falta, i si és necessari fins al Tribunal Constitucional, per a defendre els drets dels espanyols i de més de cinc milions d’espanyols que són de València, Alacant i Castelló”.

Rebaixa de la pressió fiscal

El president s’ha referit a les principals mesures adoptades pel Consell en estos primers cent dies, entre les quals ha destacat la supressió de l’Impost de Successions i Donacions per a ascendents, descendents i cònjuges, mesura que beneficiarà unes 20.000 persones anualment; així com la reducció de la despesa política, mitjançant la disminució del nombre de conselleries, la reducció d’assessors al 50 % i d’alts càrrecs un 25 %, i la supressió de despesa política supèrflua. En suma, ha assegurat que l’eliminació del “greix polític” suposarà un estalvi de 20 milions d’euros en esta legislatura.

Així mateix, s’ha referit a l’aprovació de l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals de 2024 que preveu beneficis fiscals per a les rendes mitjanes i baixes, que suposaran un estalvi de 199 milions d’euros per a 2,1 milions de contribuents, és a dir el 87,5 % del total. Entre les mesures incloses destaca sis deduccions socials en l’IRPF i rebaixes dels tipus per la compra d’habitatge per a persones de menys de 35 anys i col·lectius més vulnerables.

D’altra banda, Mazón ha recordat que ha reduït les taxes i els preus públics de la Generalitat Valenciana un 10 %, a més de congelar-se les taxes universitàries, i s’ha aprovat l’exoneració del cànon de l’aigua del 50 % a les persones amb vulnerabilitat severa.

Consens i simplificació administrativa

El cap del Consell també ha destacat les mesures adoptades per a recuperar el consens en àmbits d’especial importància com l’aigua, amb la creació de la Mesa de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, en la qual participen Generalitat, diputacions, ajuntaments i regants, i la creació del Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana, per a “asseure, per fi, en una mateixa taula” les diputacions i els ajuntaments de València, Castelló, Alacant i Elx juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Mazón també ha subratllat la necessitat d’escometre una simplificació de la burocràcia administrativa a través del Pla Simplifica, amb l’objectiu d’“aconseguir l’eficiència administrativa i atraure-hi inversions sense prejuís”, la qual cosa permetrà millorar la competitivitat de la Comunitat Valenciana.

Mesures socials, educatives i sanitàries

En el seu balanç, Mazón ha assegurat que el nou Consell “ha donat solució al problema de desenes de milers de persones beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió”, que no tenia cobertura pressupostària, per a la qual cosa s’ha realitzat una ampliació de crèdit de 37 milions d’euros.

Així mateix, ha assegurat que, “per fi, les mares i pares podran dir alguna cosa respecte a l’educació dels seus fills” i ha recordat el seu compromís de garantir la implantació del districte únic escolar, amb la previsió que puga entrar en vigor el pròxim curs. En este àmbit, també s’ha referit a la posada en marxa del Pla de salut mental per a la prevenció i detecció de possibles problemes en els estudiants, principalment d’ESO, Batxillerat i FP.

El president també ha destacat que s’ha creat l’Oficina de Salut Mental i Addiccions, encarregada de coordinar el Pla de salut mental de la Comunitat Valenciana, “que per primera vegada es posa en marxa a la Comunitat per a atendre el gran problema de la salut mental”, i una Oficina de Coordinació i Integració Sociosanitària, “descentralitzant la sanitat”. En l’àmbit sanitari, també s’ha decidit crear per primera vegada una direcció general d’Atenció Primària, s’ha descentralitzat el CICU i es continua amb la reversió dels hospitals de Manises i Dénia, “que per primera vegada es farà d’una manera seriosa, amb diàleg social i consensuada amb l’empresa”, adoptant mesures “des de l’eficàcia i l’eficiència”.

Suport als sectors productius i infraestructures

A més, ha explicat que, en el termini de temps que està al capdavant del Consell, s’ha duplicat el nombre d’operacions aprovades en les línies de crèdit bonificades de l’IVF dirigides al sector ceràmic, i s’han aprovat les ajudes a fons perdut per a este sector a la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció, també ha assegurat que el Consell derogarà la taxa turística amb la finalitat d’evitar que entre en vigor en 2024, per a complir amb els compromisos assumits. En matèria d’infraestructures i transport, ha recordat que s’han convalidat els dos decrets que regulen la gratuïtat del transport públic i s’han iniciat els treballs “que faran possible que Elx siga una ciutat amb tramvia”, entre molts altres que milloraran la mobilitat a la Comunitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón