Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L'Albufera comptabilitza més de 120.000 aus en la hivernada 2023, el millor registre de l'última dècada
- Pradas subratlla que l'aiguamoll “recull el 67 % dels exemplars hivernants de tota la Comunitat Valenciana, un dels majors censos en la seua història”
- La Conselleria de Medi Ambient celebra este mes d'octubre el Dia Mundial de les Aus Migratòries, amb activitats de divulgació als parcs naturals
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que "la Comunitat Valenciana compta amb una xarxa d'aiguamolls sans i ben conservats que són capaços d'acollir milers d'aus, com és el cas de l'Albufera, que en la hivernada de 2023 ha registrat el millor resultat obtingut en esta última dècada". Només en este parc s'han comptabilitzat 121.341 exemplars, entorn del 67 % dels efectius hivernants de tota la Comunitat Valenciana, un dels majors censos en la seua història.
La responsable de Medi Ambient ha explicat que, per a aconseguir estes xifres, ha influït l'existència d'una àmplia superfície de perellonada o inundació hivernal de la marjal que oferix hàbitat i aliment a les aus. Així, ha augmentat el nombre d'espècies com els sirlots, el flamenc comú o l'ànec blanc, amb nombres que contribuïxen a un nou màxim històric d'hivernada en la Comunitat Valenciana.
La majoria de les aus migratòries depenen, durant els seus cicles vitals, d'ecosistemes aquàtics com el Parc Natural de l’Albufera per a alimentar-se, beure, niar, descansar i repostar durant els llargs viatges que realitzen.
En 2023, el parc natural ha albergat al voltant de 20.000 parelles de 39 espècies diferents d'aus aquàtiques nidificants. La consellera de Medi Ambient ha explicat que "esta xifra constata la importància que té en el context peninsular i europeu, com a aiguamoll Ramsar d'importància internacional i espai de la Xarxa Natura 2000".
En la Comunitat Valenciana existix una xarxa de 55 zones humides entre marjals, salines, desembocadures o llacunes costaneres. Estos aiguamolls exercixen múltiples funcions imprescindibles per a la naturalesa, són grans reservoris de biodiversitat i les aus són la fauna més destacada.
Salomé Pradas ha destacat que "la Generalitat vol fer valdre la necessitat de conservar les aus migratòries i els seus hàbitats". Per això, ha continuat, “s'han organitzat diferents activitats de divulgació en els centres d'interpretació dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana durant este mes d'octubre, unes accions que s'emmarquen en el mes que se celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries".
En concret, el Parc Natural de l’Albufera ha organitzat les xarrades titulades 'Aiguamolls sans, migració segura', que ha acollit el Centre d'Interpretació Racó de l’Olla sobre la importància d'estos espais naturals per a la pervivència de les aus migratòries.
Activitats als parcs naturals
Este cap de setmana, la Conselleria de Medi Ambient du a terme més activitats per a fomentar el coneixement dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana entre els amants de la naturalesa. Així, al Parc Natural del Túria se celebrarà el taller 'Contribuïx a l'equilibri del bosc', jornada per a netejar i col·locar caixes niu en la muntanya de la Vallesa a Riba-roja de Túria.
Mentrestant, al Parc Natural de Serra d’Irta s'ha preparat 'Un viatge d'anada i tornada', una jornada per a aprendre a identificar algunes de les espècies de l'entorn natural de la desembocadura del riu Sant Miquel, així com el comportament d'estes aus viatgeres.