Conselleria de Educació, Cultura, Universitats i Ocupació

Educació anuncia un portal del consentiment a través de la identitat digital i el llançament d’un catàleg d’aplicacions per a usar-les a les aules

28/10/2023
Educació anuncia un portal del consentiment a través de la identitat digital i el llançament d’un catàleg d’aplicacions per a usar-les a les aules
  • La competència digital de l’alumnat és prioritària perquè aprenguen a protegir les dades personals i gestionar-les èticament
  • La identitat digital permet la integració d’aplicacions i plataformes per a tota la comunitat educativa

La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació incorporarà un portal del consentiment a través de la identitat digital, així com el llançament d’un catàleg d’aplicacions susceptibles d’ús en l’àmbit educatiu.

Este portal de consentiment facilitarà l’autorització de l’ús d’aplicacions amb tercers i la transferència de dades de caràcter personal dins de les exigències del Reglament general de protecció de dades.

Este és un dels anuncis que ha fet Educació durant la celebració del I Congrés de Protecció de Dades en la Comunitat Educativa que ha tingut lloc esta setmana a València. José Salvador Mira Gregori, integrant de la Unitat i Suport al Servei d’Informàtica per als centres educatius de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, va explicar que el catàleg d’aplicacions corporatives es farà públic prompte i suposarà un marc d’actuació real i segur per als docents en esta matèria.

Mira Gregori va al·ludir a la idoneïtat de la utilització de les ferramentes tecnològiques en l’entorn educatiu sense perdre de vista la necessitat d’usar-les des d’una perspectiva corporativa, normativa i ètica. Així, va subratllar que en el camp de la docència no s’ha de confondre la innovació tecnològica sense cap mena de filtre amb la presència digital de qualitat a les nostres aules.

En l’anàlisi i els estudis que els experts de la Generalitat estan realitzant per a la inclusió en este catàleg de diverses aplicacions, amb finalitats exclusivament educatives, es prioritzaran, per a incorporar-los, aspectes relatius als permisos que requerisquen cada una de les aplicacions analitzades, l’impacte en matèria de seguretat de dades dels nostres menors i la transparència en les condicions d’ús d’estes aplicacions. Els principis de necessitat, idoneïtat i proporcionalitat també estaran molt presents en esta selecció, i no s’ha d’oblidar que la protecció del menor prevaldrà en tot moment. La incorporació al catàleg de les aplicacions que hagen passat estos filtres és responsabilitat de la Direcció General d’Infraestructures Educatives.

La identitat digital, que ha sigut generada i gestionada des del sistema ITACA, ja permet la integració d’aplicacions i plataformes com ara LliureX (el sistema operatiu lliure basat en Linux de la Conselleria d’Educació en funcionament des del 2005), ITACA, PortalEdu, la Xarxa Valenciana de Biblioteques Escolars en Línia, Aules, Web Família, l’accés a la xarxa sense fil als centres educatius (Escoles Connectades i Wifi IES), a més del paquet de ferramentes en núvol M365.

Galeria d'imatges