President

Mazón i Barrera es reunixen per a ultimar uns pressupostos "seriosos, rigorosos i que diuen la veritat" als ciutadans

29/10/2023
Imatge d’arxiu
  • Destaquen que suposaran una contraposició entre la "irresponsabilitat dels ingressos ficticis d’estos" anys enfront del "rigor pressupostari"
  • Recorden que ha sigut "molt difícil" elaborar-los, ja que no es coneixen ni les previsions ni les bestretes a compte del Govern d’Espanya, a més d’haver de pressupostar els 1.350 milions d’interessos de la campanya de l’anterior Consell
  • Recalquen que es destinarà el 30 % del total del pressupost a Sanitat i que recullen compromisos com ara la creació de la Direcció General d’Atenció Primària o la Direcció General de Pesca
  • Els "pressupostos del canvi" suposaran la consolidació de les polítiques socials, l’eliminació de la despesa política i les baixades d’impostos
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera, han mantingut este diumenge una reunió de treball per a perfilar els pressupostos de 2024. Estos pressupostos suposaran "una consolidació de les polítiques socials, l’eliminació de la despesa política i les baixades d’impostos d’este Consell". “Hem acabat amb el govern més car de la història reduint els alts càrrecs i assessors a dit a la meitat, la qual cosa suposarà un estalvi per a alacantins, valencians i castellonencs de 20 milions d’euros”, ha destacat Carlos Mazón.

“Uns pressupostos —ha continuat— que seran durs per als polítics, a causa de l’herència rebuda de l’anterior Consell", la campanya del qual “ens costarà hui 1.350 milions més en interessos”. El president ha afirmat que els primers pressupostos del "Govern del canvi" han reduït la despesa política innecessària, “però han reforçat els serveis públics”.

El president ha tornat a enlletgir l’actitud del Govern central en matèria pressupostària després que no hagen informat les autonomies ni de les previsions ni dels avançaments de les liquidacions a compte, per la qual cosa “hem hagut d’elaborar uns pressupostos completament a cegues per la desídia d’un govern que està més pendent de parlar amb els independentistes”.

Carlos Mazón ha destacat que el 30 % dels pressupostos anirà destinat a Sanitat i que recullen compromisos com ara crear la Direcció General d’Atenció Primària o la de Pesca. Mazón ha recordat que “l’Atenció Primària és l’eix vertebrador del nostre sistema de salut, per tant, cal dotar-la de recursos”.

El líder del Consell també ha destacat la supressió de l’Impost de Successions i Donacions per a ascendents, descendents i cònjuges, mesura que beneficiarà unes 20.000 persones anualment, i l’aprovació de l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals de 2024, que preveu beneficis fiscals per a les rendes mitjanes i baixes, cosa que suposarà un estalvi de 199 milions d’euros per a 2,1 milions de contribuents, és a dir el 87,5 % del total.

Entre les mesures incloses, tal i como ha explicat el president, destaquen sis deduccions socials en l’IRPF i rebaixes de tipus per la compra d’habitatge per a persones de menys de 35 anys i col·lectius més vulnerables. “Este alleujament fiscal, unit als pròxims pressupostos, suposarà per a les famílies valencianes un estalvi important. Hem de continuar apostant pels valencians i ho farem”, ha subratllat. 

D’altra banda, Mazón ha recordat que s'han reduït les taxes i els preus públics de la Generalitat Valenciana un 10 %, a més de congelar-se les taxes universitàries, i s’ha aprovat l’exoneració del cànon de l’aigua del 50 % a les persones amb vulnerabilitat severa.

Per part seua, Vicente Barrera ha afirmat que “com a socis d’este govern del canvi hem fet un exercici de responsabilitat i hem posat les prioritats en el centre, garantint els serveis i reduint la despesa supèrflua, sense paranys”.

A més el vicepresident hi ha afegit que en un context de màxima austeritat i emergència econòmica, "hem defés els interessos del camp, la sanitat i l’educació, la seguretat i els drets dels ciutadans”.

Galeria d'imatges