Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana és finalista per a la XVI Edició dels Premis Nacionals

30/10/2023
El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana és finalista per a la XVI Edició dels Premis Nacionals
  • El Centre competix en la categoria 'Promociona' per a entitats públiques 
  • També han quedat finalistes les empreses de la Comunitat Valenciana: Artesanía en Vidrio J. Sorribes, Garín 1820 i Regina DeJiménez

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha sigut seleccionat com a finalista en la XVI Edició dels Premis Nacionals d’Artesania pel projecte ‘Retorn del sentiment, RDS’. El Centre competix en la categoria 'Promociona' per a entitats públiques.

Els Premis Nacionals d’Artesania són convocats anualment pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través de l’Escola d’Organització Industrial (EOI) i la seua àrea de promoció de l’artesania, Fundesarte, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament i la competitivitat de les pimes del sector artesà i d’incentivar la innovació, el disseny i la seua capacitat d’adaptació al mercat. Estos premis nacionals han rebut un total de 66 candidatures per a cinc categories.

El projecte seleccionat del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, després de 12 edicions, és una iniciativa consolidada que s’ha dut a terme amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València. La finalitat d’este projecte és promoure la participació de l’alumnat de diverses especialitats de disseny i de les empreses artesanes per a destacar el poder de l’artesania com a valor afegit per al desenvolupament d’altres sectors. A més, es contribuïx a fer valdre l’artesania contemporània, en un ambient de cocreació enriquidor i amb grans perspectives de futur.

La directora general de Comerç, Artesania i Consum, María Isabel Sáez, ha destacat “el gran treball que desenvolupa el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana en la promoció, la divulgació i el suport al sector. Rebre un reconeixement per ‘Retorn del sentiment, RDS’ és especialment satisfactori, ja que este projecte demostra que és possible implicar talents jóvens del disseny en propostes artesanals, amb un resultat prometedor. Pot ser un primer pas perquè hi haja qui decidisca desenvolupar la seua carrera en el món de l’artesania, perquè ha descobert el seu valor, la seua aportació com a sector productiu i el seu potencial”.

Tres empreses de la Comunitat Valenciana, finalistes

A més del Centre d’Artesania, tres empreses de la Comunitat Valenciana han sigut nominades, dos de les quals per al Premi Nacional, que reconeix el conjunt d’una obra consolidada, i una altra que opta al Premi de l’Emprenedoria.

Una de les seleccionades al Premi Nacional és Artesanía en Vidrio J. Sorribes de València. Es tracta d’una empresa centenària d’artesania del bufat i la manipulació del vidre  que ha sabut adaptar-se canviant el model de negoci i personalitzant la seua producció en funció de les necessitats de la seua clientela. Amb una gran qualitat tècnica i formal, ha sigut capaç de transmetre el valor de l’artesania a través de les seues peces, apostant, al seu torn, per la innovació, per augmentar la seua capacitat de comercialització i desenvolupar projectes singulars i col·laboratius en diversos sectors, com ara decoració, joieria, moda i complements.

L’altra empresa seleccionada és Garín 1820, també de València. Esta firma manté el teixit manual dels espolins valencians des de fa més de 200 anys. Els seus dissenys tradicionals van començar en el segle XIX i estaven en principi lligats a ornaments religiosos i més tard als vestits tradicionals de valenciana, que continuen teixint-se amb les mateixes ferramentes, matèries i processos. A més, han incorporat tecnologia robòtica i d’intel·ligència artificial, que els ha permés innovar en alguns aspectes del procés, com ara l’elaboració dels cartonatges, base del disseny de les teles.

Finalment, l’empresa Regina DeJiménez d’Alacant ha sigut seleccionada per al Premi de l’Emprenedoria per la qualitat tècnica i formal de les seues creacions, fetes a mà, adaptant tècniques tradicionals tèxtils a un disseny actual personalitzat per a la seua clientela.

Galeria d'imatges