Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Política industrial

La Generalitat impulsarà polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, tecnologia i coneixement

31/10/2023
La Generalitat impulsarà polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, tecnologia i coneixement
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha participat hui en la taula de diàleg que s'ha organitzat en l'institut tecnològic AINIA de Paterna, en el marc del Fòrum de consellers de REDIT
  • Nuria Montes ha anunciat que la Generalitat “impulsarà la inversió en actius intangibles de les empreses mitjançant el finançament i a través de l'acompanyament i assessorament personalitzat durant el procés”

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha avançat que “una de les línies estratègiques de treball de la Generalitat per a estos pròxims 4 anys serà aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, tecnologia i coneixement, la qual cosa redundarà en una economia més competitiva”. 

Nuria Montes ha realitzat estes declaracions durant la participació en la taula de diàleg del Fòrum de consellers de REDIT que s'ha organitzat en l'institut tecnològic AINIA de Paterna. 

La consellera ha exposat també que “la Comunitat Valenciana -amb 2,3 milions i la xifra més elevada de persones ocupades de la sèrie històrica- ha liderat el creixement de l'ocupació a Espanya, i precisament el sector industrial (junt amb el comerç i l'hostaleria) és un dels que més ocupació ha creat”.

“No obstant això -ha continuat dient-, estes dades són paral·leles a la pèrdua de pes específic de la indústria en la nostra economia. Si l'any 2000 el valor afegit brut industrial fregava el 23 %, en estos moments no arriba al 19 %. La causa principal d'esta situació és l'escassa inversió de les empreses en actius intangibles com la digitalització, la innovació i l'aplicació de tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial, la Internet de les coses o el big data”.

“Per tot això, el Govern Valencià, impulsarà la inversió en actius intangibles de les empreses en una vessant doble: fomentant-les mitjançant finançament i a través de l'acompanyament i assessorament personalitzat durant el procés", ha assenyalat la consellera.

A més, -hi ha afegit Nuria Montes-, en un segon nivell, ens enfoquem en la creació de hubs tecnodigitals que procuren una transmissió de la innovació tecnològica per efecte arrossegament. Finalment, pretenem reforçar el Sistema d'Innovació de la Comunitat Valenciana, facilitant la transferència de tecnologia entre els centres d'investigació i les empreses”.

Nova política industrial impulsada per la Conselleria

Nuria Montes també ha anunciat que el seu departament dissenya una "nova" estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028. “Per a fer-ho, realitzarem una rigorosa anàlisi sectorial i territorial de la indústria valenciana, que acordarem amb els actors principals dels sectors industrials, tant pel que fa als diagnòstics com a les mesures i les actuacions que cal desenvolupar”.

Com ha manifestat la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, “el Govern Valencià vol evidenciar el paper fonamental que té la indústria en el creixement sostenible a mitjà i llarg termini, atés que és una peça irreemplaçable per a aconseguir una economia avançada i de progrés”. Paral·lelament, “una de les línies estratègiques de treball per a estos pròxims 4 anys serà aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, noves tecnologies i coneixement”, ha matisat.

En esta línia, ha continuat anunciant Nuria Montes, “donarem un fort impuls de l'R+D+I en les pimes industrials i l'accés d'estes al sistema valencià de coneixement i innovació. També estem desenvolupant una nova política de clústers com a eina de millora de la competitivitat territorial i sectorial. Esta política afavorirà les mesures que incrementen la cooperació i l'aprofitament de les sinergies entre empreses industrials, així com entre estes últimes i els centres de coneixement i tecnològics”.

La representant del Consell ha exposat també que “per a afavorir el creixement del nostre sector industrial és primordial obrir totalment la Comunitat Valenciana, adoptant mesures que ens permeten captar inversions directes en projectes industrials, tant nacionals com d'empreses estrangeres”.

Finalment, la consellera ha manifestat que des de la Generalitat “pretenem reforçar el Sistema d'Innovació de la Comunitat Valenciana facilitant la transferència de tecnologia entre els centres d'investigació i les empreses. En este sentit, considerem que l'altíssim nivell de qualitat de la Xarxa d'Instituts Tecnològics és clau per a contribuir a fer-ho. Per això aprofundirem en la col·laboració amb els instituts, millorant els processos de transferència de coneixement, en una simbiosi que beneficiarà l'ecosistema innovador i industrial valencià".

Galeria d'imatges