Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Biblioteca Valenciana

Cultura realitza un procés de revisió d’arxius en la Biblioteca Valenciana per a descartar que el manuscrit de Blasco Ibáñez estiga extraviat en altres depòsits bibliotecaris

31/10/2023
  • La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura recorda que la Policia manté oberta una investigació que situa la desaparició del text de Flor de mayo entre 2001 i 2008
  • L’actual equip de Cultura ha tingut notícia de la falta del manuscrit de la Biblioteca Valenciana esta mateixa setmana

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport està realitzant un procés sistemàtic de revisió d’arxius de la Biblioteca Valenciana (BV) per a descartar que el ‘Manuscrit original de Flor de mayo, novel·la cinematogràfica’, de Vicente Blasco Ibáñez, estiga extraviat en altres depòsits bibliotecaris del mateix període.

La Vicepresidència Primera ha recordat que la Biblioteca Valenciana va ser coneixedora per primera vegada de l’absència del manuscrit a la fi de gener de 2022, arran de la consulta d’un usuari, i que, de manera immediata, ho va posar en coneixement de la directora general de Cultura i Patrimoni d’aquell moment i pocs dies després, l’1 de febrer, es va interposar denúncia de la desaparició del document davant de la Unitat de Patrimoni de la Policia Autonòmica.

Així mateix, ha recordat que l’actual equip de la Vicepresidència Primera ha tingut esta mateixa setmana la primera notícia de l’absència del ‘Manuscrit original de Flor de mayo, novel·la cinematogràfica’, fet lamentable que considera una negligència de l’equip anterior, i que es posiciona del costat de les denúncies corresponents i secunda la investigació policial. 

L’obra manuscrita desapareguda del gran novel·lista valencià està inclosa en el fons Francisco Sempere Masià i va ser depositada a la Biblioteca Valenciana en 2001, en virtut del comodat entre la Generalitat i els hereus de Francisco Sempere Masià.

En concret, el 13 de desembre de 2001 es va subscriure el contracte civil de comodat entre la Generalitat i els hereus de Francisco Sempere Masià per a l’ús i la custòdia de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu d’un fons relatiu a Vicente Blasco Ibáñez, signat per Miguel Herráez Serra en representació dels hereus de Francisco Sempere Masià.

Investigació policial

Després de la denúncia dels fets, l’exhaustiva investigació policial que es va dur a terme va concloure sense que s’haguera pogut recuperar el manuscrit i en situa la desaparició entre el període comprés entre 2001-2008, i no s’ha aconseguit establir responsables, la qual cosa va conduir al posterior arxivament de les diligències per part de la Fiscalia.

No hi ha denúncia prèvia ni informe sobre la desaparició del document entre la documentació interna de la Biblioteca. No obstant això, sí que se sap que en 2004, quan es realitza la descripció informatitzada dels documents del comodat, ja no s’inclou el manuscrit entre els documents catalogats.

El manuscrit, per tant, no apareix visible en el catàleg i no es produïx cap petició de consulta fins a l’any 2022, quan un usuari coneixedor de la seua existència pel mateix responsable del comodat, Miguel Herráez, el sol·licita.

Segons es deriva de les investigacions, la direcció actual de la Biblioteca Valenciana i la Direcció General de Cultura i Patrimoni no eren coneixedores fins a l’any passat d’esta circumstància.

Passos per a recuperar el text

Una vegada coneguts els fets, des de la Direcció General i la Biblioteca s’ha intentat en tot moment fer els passos correctes: en primer lloc, per a intentar recuperar el document, si això és possible, i per a facilitar la millor reparació davant d’un fet tan dolorós per al comodant i per als hereus, per això s’ha elevat consulta jurídica a l’Advocacia de la Generalitat sobre les actuacions administratives que els afectats poden exercir per a ser rescabalats pel perjuí ocasionat.

Quant a les possibilitats de recuperació del document, la Unitat de la Policia Nacional Adscrita a la Generalitat Valenciana ha incorporat les dades i la descripció del manuscrit en bases de dades internacionals, manté la investigació oberta i continuarà alerta davant de possibles indicis.

Pel que fa als protocols de seguretat i circulació interna dels fons patrimonials, estos estan en contínua revisió i actualització, i passada més d’una dècada, la situació és molt diferent de la del moment en què van succeir els fets.

La Biblioteca Valenciana ha estat en contacte en tot moment amb el comodant del manuscrit i li ha transmés l’estat de les investigacions i els procediments desenvolupats per a localitzar el document.

En l’última reunió amb Miguel Herráez es va tractar sobre els treballs de revisió que la Biblioteca Valenciana continua desenvolupant, i també sobre els drets dels hereus a recuperar el fons depositat i a sol·licitar una indemnització.

Per la seua banda, Herráez va indicar que parlaria amb els hereus i traslladaria les decisions d’estos sobre les mesures plantejades.

Fins ara la institució no ha rebut comunicació del comodant sobre la retirada del fons o qualsevol altra de les qüestions.