President
Fòrum Nueva Economía

Carlos Mazón defén el “rigor” dels nous pressupostos enfront de la “negligència i les inversions fictícies” dels últims anys

02/11/2023
Carlos Mazón defén el “rigor” dels nous pressupostos enfront de la “negligència i les inversions fictícies” dels últims anys
  • Assegura que el Govern del canvi “complix la seua paraula”, cosa que suposa “més accions i menys ficcions”
  • Acusa Pedro Sánchez d’estar perpetrant un “assalt a la Constitució” i advertix que els seus efectes seran una “Espanya a velocitats diferents”
  • Convoca a una lluita “amb rigor” i a liderar “sense complexos” la defensa del que correspon a la Comunitat Valenciana
  • Denuncia “les mentides” del Botànic, al qual acusa de construir “una enorme confusió interessada entre el deute i l’infrafinançament” per a ocultar inversions fictícies
  • Lamenta que Ximo Puig estiga “més preocupat en la seua carrera política i en el seu paper com a aconseguidor valencià del procés que a vigilar o defendre els comptes”
  • Assenyala que en els últims anys del Govern de Puig s’han generat 15.000 milions més de deute, i el dèficit de l’últim any ha arribat als 3.847 milions
  • Avança que s’analitzarà si l’anterior Consell ha incorregut en “irregularitats legals” en la gestió dels expedients que suposen haver destinat “450.000 euros al dia a dit en l’última legislatura”
  • Destaca que els pressupostos de la Generalitat per a 2024 són “realistes i creïbles”, preveuen “la despesa més important en sanitat de la història” i atenen les necessitats reals de les famílies
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha defés el rigor de la gestió i dels pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve enfront de la “negligència” i les inversions “fictícies” de l’anterior Consell.

En la seua intervenció en el Fòrum Nueva Economía, el cap de l’executiu valencià ha relatat la situació econòmica que ha rebut de l’anterior govern, i ha assegurat que els pressupostos que s’acaben d’aprovar “són realistes i creïbles, abandonen els increments ficticis, les falses comparatives, les inversions pressupostades fins i tot sabent que no es compliran”.

Carlos Mazón ha afirmat que en el Govern del canvi és important “complir amb la paraula donada. Això significa més accions i menys ficció i recuperar el vertader sentit del que és essencial per al benestar i el progrés de tots”.

Increment del deute en 15.000 milions

El cap del Consell ha indicat que en els huit anys del Botànic s’ha construït “una enorme confusió interessada entre el deute i l’infrafinançament” per a ocultar inversions fictícies. En este sentit, ha recordat que en els últims anys del Govern de Ximo Puig s’han generat 15.000 milions més de deute, que actualment se situa en 57.000 milions d’euros. A més, ha denunciat que en l’últim any s’ha produït un dèficit de 3.847 milions i els interessos del deute han arribat als 1.350 milions “per la irresponsabilitat del Botànic”.

El president ha explicat que en contraposició a la “gestió negligent i les mentides” de l’anterior govern, les mesures adoptades pel nou Consell durant els seus primers 100 dies es caracteritzen pel “rigor en els comptes públics, l’alleujament fiscal a les persones més vulnerables, la reducció del greix polític, la necessitat de resoldre el dèficit hídric, la urgència d’abordar el model de finançament, l’ampliació del port de València, el corredor mediterrani, la simplificació de l’Administració o el suport a sectors productius tan significatius com el de la ceràmica”.

Com a exemple de la gestió de l’anterior Consell, Carlos Mazón ha assegurat que en els últims quatre anys “s’han adjudicat a dit 800 milions d’euros”, la qual cosa suposa que s’han tramitat 270.000 expedients “amb irregularitats comptables de gestió”, i ha avançat que s’analitzarà si també s’ha incorregut en “irregularitats legals” en la gestió d’estos expedients que suposen haver destinat “450.000 euros al dia a dit en l’última legislatura”.

“Nosaltres preferim la senda de l’esforç, el rigor i el respecte que mereixen valencians, castellonencs i alacantins, hem pressupostat el que realment ens podem gastar. No unflem partides que després es queden en un 18 % d’execució, com feia el Botànic”, ha assegurat el president, que com a exemple ha esmentat el pla d’infraestructures educatives Edificant, l’execució del qual només ha sigut del 20 %.

Mazón ha assegurat que l’elaboració dels pressupostos per a l’any que ve s’ha fet sense conéixer les dades del Govern d’Espanya i en “un context nacional inaudit, quan es negocia la investidura en un procés suïcida que només té com a objectiu el poder”.

Hi ha afegit que “la realitat nacional ha condicionat de la pitjor manera la realitat autonòmica, i bé que ho sentim, perquè el president del Govern ha fet de la mentida una manera d’entendre la gestió dels interessos generals, i tenim a un expresident més preocupat en la seua carrera política i en el seu paper com a aconseguidor valencià del procés que a vigilar o defendre els comptes”.

Defensa dels interessos espanyols i valencians

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha acusat Pedro Sánchez d’estar perpetrant un “assalt a la Constitució” i ha advertit que els efectes seran una Espanya a velocitats diferents. “No se’ls podrà acusar, en este cas, ni de mentir ni de fer demagògia, perquè han estat telegrafiant això des del primer minut que van passar les eleccions generals”, ha assegurat.  

En este sentit, ha reiterat la seua oposició a esta situació i ha assegurat que “es trobaran una part d’Espanya, els més de 5 milions d’espanyols de la Comunitat Valenciana, que es nega a les dos, tres o quatre velocitats” i ha insistit a defendre la igualtat de tots els espanyols, per la qual cosa ha assegurat que “no en passarem ni una”.

El president ha assenyalat que “arribarem on faça falta, amb tots els que ens vullguen acompanyar, per la justícia que mereix la nostra terra, per la justícia que mereixen els espanyols”, per la qual cosa ha convocat la societat a una “lluita amb rigor, que no siga contra ningú, que siga amb braços oberts, que siga amb inclusió, amb els mateixos valors amb els quals es va posar en marxa la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, però, alhora, amb la gran determinació d’un poble que torna a voler ser líder”, un lideratge “sense complexos” i que “ha de començar per la reivindicació i per la bandera del que ens correspon”, ha conclòs.

Mesures adoptades pel nou Consell

En un altre moment de la seua intervenció, el president s’ha referit a les principals mesures adoptades pel Consell, entre les quals ha destacat la supressió de l’Impost de Successions i Donacions per a ascendents, descendents i cònjuges, mesura que beneficiarà unes 20.000 persones anualment; així com la reducció de la despesa política, mitjançant la disminució del nombre de conselleries, la reducció d’assessors al 50 % i d’alts càrrecs al 25 %, i la supressió de despesa política supèrflua, que suposarà un estalvi de 20 milions d’euros en esta legislatura.

Així mateix, ha destacat l’aprovació de l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals de 2024, que preveu beneficis fiscals per a les rendes mitjanes i baixes amb sis deduccions socials en l’IRPF i rebaixes de tipus per la compra d’habitatge per a persones de menys de 35 anys i col·lectius més vulnerables. També ha recordat que ha reduït les taxes i els preus públics de la Generalitat Valenciana un 10 %, a més de congelar-se les taxes universitàries, i s’ha aprovat l’exoneració del cànon de l’aigua del 50 % a les persones amb vulnerabilitat severa.

Mazón s’ha referit a la creació de la Mesa de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, “per a defendre l’aigua amb rigor”, i del Comité de Coordinació Autonòmica i Local de la Comunitat Valenciana, perquè, “per fi, s’asseguen en una mateixa taula” les diputacions i els ajuntaments de València, Castelló, Alacant i Elx juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

També ha subratllat la necessitat d’escometre una simplificació de la burocràcia administrativa a través del Pla Simplifica; ha assenyalat que el seu govern ha duplicat, i fins i tot triplicat, les ajudes a fons perdut per al sector de la ceràmica, i també ha subratllat que en l’últim mes s’han autoritzat 12 operacions, enfront de les 10 autoritzades en els anteriors 10 mesos.

Noves provisions pressupostàries i eficàcia en la gestió

El cap de l’executiu valencià ha insistit que el nou Consell ha hagut de destinar fons a línies pressupostàries que, encara que estaven compromeses, no comptaven amb fons. En este sentit, ha explicat que s’ha hagut de donar cobertura pressupostària a la renda valenciana d’inclusió, amb 36,5 milions d’euros, i a les ajudes a la dependència, amb 39,4 milions d’euros, i s’ha activat un pla de xoc per a pagar als centres socials que no estaven rebent els diners que devia la Generalitat.

Carlos Mazón també ha destacat l’aposta del seu govern per la llibertat educativa, la cultura de l’esforç i la promoció del valencià enfront de la imposició de l’anterior Consell, així com per la qualitat educativa i per la transparència amb les universitats públiques, que, per primera vegada, han pogut conéixer els seus pressupostos abans de ser aprovats pel Consell.

Finalment, entre altres qüestions, ha avançat que per primera vegada en huit anys l’Albufera tindrà un pla d’usos i protecció “amb consens i participació”, i ha reivindicat l’“eficàcia” com a la qüestió fonamental que ha de regir tant la gestió pública com la publicoprivada. En este sentit, s’ha referit a la reversió dels hospitals de Manises i Dénia, i al manteniment de l’actual gestió d’Elx, que ha qualificat d’“hospital d’excel·lència”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón