Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Escolta València

Cultura, CaixaBank i la Federació de Societats Musicals celebren el VI Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana

03/11/2023
Cultura, CaixaBank i la Federació de Societats Musicals celebren el VI Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana
  • El certamen tindrà lloc el diumenge, 5 de novembre, a l'Auditori del Palau de les Arts de València
  • És una de les accions més importants del programa ‘CaixaBank escolta València’ per a impulsar i reconéixer l'activitat musical valenciana

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), celebra juntament amb CaixaBank i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) la sisena edició del Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana este pròxim diumenge, 5 de novembre, a l'Auditori de les Arts.

La celebració d'este certamen s'emmarca en el programa ‘CaixaBank escolta València’, que es desenvolupa per a impulsar i reconéixer l'activitat musical a la Comunitat Valenciana i que té en este certamen una de les seues accions més importants. En concret, consta de dos categories: Salvador Giner, per a orquestres d'entre 30 i 60 músics, i Martín i Soler, per a orquestres d'entre 61 i 85 músics.

A més, vinculat a este concurs i amb la finalitat d'estimular el moviment orquestral valencià, les dos orquestres guanyadores del concurs i les dos que hagen tingut la segona millor puntuació en cada categoria participaran en el VI Festival CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc a les capitals culturals 2023 de la Comunitat Valenciana.

La final del concurs s'iniciarà el diumenge al matí amb les actuacions dins de la categoria Salvador Giner. A les 10.30 hores actuarà l'Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia, sota la direcció Joan Antoni Bou Vayà, que interpretarà el Concert per a flauta núm. 1 en sol major k313 de Mozart i la Simfonia núm. 26 en re menor Lamentatione de Haydn.

A continuació, actuarà l'Orquestra Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna, sota la direcció de Manuel Godoy, amb la Simfonia núm. 7 en la major. Op. de Beethoven i Danzón núm. 7 d'Arturo Márquez.

A la vesprada, a partir de les 16.30 hores, tindran lloc les actuacions en la categoria Martín i Soler, que s'iniciaran amb la participació de l'Orquestra de la Societat Musical l'Artística Manisense, sota la direcció de Joan F. Miquel Zanón, que oferirà un programa format per la Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 97, de Schumann; i la Marxa eslava en si bemoll menor, Op. 31, de Txaikovski.

A continuació, serà el torn de l'Orquestra Simfònica de la Unió Musical de Torrent, sota la direcció de Rafael Ortí Martínez amb l'Obertura Rosamunda de Schubert i la Simfonia núm. 9 en mi menor, Op. 95, del Nou Món de Dvorák.

Tancarà la vesprada l'Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria, sota la direcció de Juan José Aguado Baena, amb la Simfonia núm. 4 en la major Italiana Op. 95 de Mendelssohn i la Sinfonía sevillana de Turina.

Premis

Es concedirà un únic premi per categoria, amb una dotació econòmica de 6.000 euros per a les orquestres guanyadores. Així mateix, les orquestres participants rebran una col·laboració de 2.000 euros en la categoria Salvador Giner i de 2.500 euros en la categoria Martín i Soler, juntament amb un diploma acreditatiu de la seua selecció per a participar en el VI Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana.

A més, el jurat concedirà un premi de 1.500 euros al millor director de les orquestres participants en cada una de les categories. Tots els premis seran entregats íntegrament per l'entitat financera.

El jurat d'esta edició del Concurs CaixaBank d'Orquestres està format per Virginia Martínez Fernández, Cristóbal Soler Almudéver i Javier Sapiña García. L'acte, conduït per la presentadora Laura Grande, conclourà amb el lliurament de premis i diplomes.

L'accés serà lliure per al públic fins que es complete l'aforament. Les entrades estaran disponibles, tant en la pàgina web com en la taquilla del Palau de les Arts fins al 5 de novembre.

CaixaBank escolta València

El programa 'CaixaBank escolta València' es va posar en marxa en 2014 per CaixaBank en col·laboració amb l'FSMCV i l'IVC, dirigit a donar suport a les societats musicals valencianes i a promoure l'activitat musical i educativa a la Comunitat Valenciana.

Entre les seues línies destaquen la convocatòria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; el concurs, el festival i el cicle de concerts d'orquestres de la Comunitat Valenciana; els Premis al Talent Musical; el projecte de recuperació de patrimoni Música a la Llum; i l'Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank i que allotja des de final de 2020 la seu de l'FSMCV.

Galeria d'imatges