Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

Ivace Energia destina 3 milions d’euros per a proporcionar suport a 30 projectes de mobilitat sostenible en empreses i municipis de la Comunitat Valenciana

04/11/2023
  • Proporciona suport econòmicament per a carrils bici, camins escolars, adquisició de vehicles elèctrics i sistemes intel·ligents de transport públic, entre altres
  • El sector transport, la majoria dependent dels combustibles fòssils, és el de més consum energètic de la Comunitat Valenciana, amb prop del 40 % del total d'energia consumida 

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, proporcionarà suport, amb 2,96 milions d’euros, a un total de 30 projectes de mobilitat sostenible en empreses i municipis de la Comunitat Valenciana.

Cal destacar que el transport és el consumidor d’energia més gran a la Comunitat Valenciana. Tal com ha explicat el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, concentra prop del 40 % de tota l’energia que es consumix al nostre territori, “amb l’agreujament que, en la gran majoria de casos, utilitza com a font d’energia els derivats del petroli, causant de la majoria dels gasos contaminants”.

Per això, per a Argüelles és “fonamental i prioritari” avançar en la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible “en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no dependents dels derivats del petroli”.

Les ajudes, que en alguns casos arriben al 60 % del cost subvencionable, pretenen, en paraules del titular d’Energia, “fomentar les iniciatives que donen prioritat a les formes de transport més netes i eficients i a una utilització més racional de l’automòbil, afavorint els vehicles nets i amb baix consum d’energia provinent de combustibles alternatius o renovables, i potenciant una xarxa de transports públics de qualitat”.

D’esta manera, es donarà suport a iniciatives presentades pels ajuntaments de Novelda, Ontinyent, Alcoi, Almassora, Onda, Villar del Arzobispo, Moixent, Los Montesinos, l’Olleria, San Antonio de Benagéber, Ondara, Aielo de Malferit i Onil. A més, la Conselleria d’Innovació, a través d’Ivace, donarà suport a projectes en un total d’11 empreses del territori valencià.

30 projectes sostenibles secundats

Gràcies a esta línia d’acció, es podran dur a terme 9 projectes de mobilitat urbana sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l’aire de les nostres ciutats. Entre les iniciatives que se secundaran destaquen la creació de camins escolars, la recuperació d’espais per al vianant mitjançant la conversió de carrers en zona de vianants o la implantació de sistemes de cotxe compartit, entre altres, per als quals l’Ivace destinarà prop d’1 milió d’euros.

Per a la promoció del transport urbà amb bicicleta, Ivace Energia aportarà un poc més de 272.000 euros per a 5 projectes, que permetran implantar nous serveis de préstecs de bicicletes i posar en servei noves vies ciclistes i estacionaments de bicicletes, amb l’objectiu d’afavorir i impulsar esta classe de mobilitat com a mode de desplaçament.

Ivace Energia també donarà suport a 9 projectes d’empreses i ajuntaments per a l’adquisició d’autobusos d’ús públic elèctrics, amb 1,2 milions d’euros. També sufragarà un projecte d’implantació d’una ‘hidrogenera’, és a dir una estació de recàrrega d’hidrogen, amb 308.700 euros, que permetrà donar subministrament a camions i autobusos.

Finalment, destinarà 184.400 euros per a desenvolupar 6 iniciatives dirigides a implantar sistemes intel·ligents en el transport públic urbà, com ara pals intel·ligents d’informació als usuaris del transport públic, gestió de flotes i priorització semafòrica, amb l’objectiu de millorar les xarxes de transport públic i afavorir-ne l’ús enfront dels vehicles privats.

Les ajudes previstes en esta convocatòria compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), a través del Programa operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l’objectiu polític 2 ‘Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient’, i en el marc de l’objectiu específic 2.8. ‘Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economia amb nivell zero d’emissions netes de carboni’.