Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural

Cultura celebra una primera reunió tècnica per a buscar solucions per a reparar les humitats de la coberta i restaurar els frescos de Palomino de la Basílica de la Mare de de Déu dels Desemparats

03/11/2023
Cultura celebra una primera reunió tècnica per a buscar solucions per a reparar les humitats de la coberta i restaurar els frescos de Palomino de ...
  • La directora general de Patrimoni Cultural es reunix amb personal especialitzat en conservació i restauració de la Generalitat, l'IVCR+i i la UPV 
  • S'ha presentat una primera proposta d'intervenció que es remetrà per registre a la Conselleria de Cultura per a ser estudiada en profunditat

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, ha mantingut una primera reunió amb personal tècnic especialitzat en conservació i restauració per a buscar solucions i reparar les humitats de la coberta i, posteriorment, restaurar els frescos d'Antonio Palomino de la Reial Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València.

Tébar ha explicat que en la trobada s'ha presentat una primera proposta d'intervenció que, en breu, es remetrà per registre oficial a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport “per a ser estudiada i analitzada en profunditat”.

Serà el punt de partida -ha assegurat Tébar- per a buscar solucions al deteriorat estat de les pintures a causa de les filtracions d'humitat que patix la coberta, “una situació que no és nova, perquè estem parlant d'un problema que ja es va detectar en 2015 i que, malgrat això, no s'ha fet res per solucionar per part de l'anterior govern des de 2017”.

La directora general ha indicat que esta primera reunió és fruit del compromís anunciat el passat 18 d'octubre per la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, en la seua visita a la basílica per a conéixer in situ la situació de les pintures.

En la reunió d'este divendres han participat professionals especialitzats en conservació i restauració de la Generalitat, l'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i) i la Universitat Politècnica de València, entre ells l'arquitecte Ignacio Bosch; la restauradora de frescos Pilar Roig i la directora de l'IVCR+i, Gemma Contreras, així com el rector de la basílica, Melchor Seguí.

El personal tècnic ha presentat material gràfic detallat dels danys de les pintures i una sèrie de propostes concretes sobre la intervenció més idònia i els terminis necessaris per a dur-la a terme.

Després de la seua anàlisi, hi haurà més trobades per a abordar com més prompte millor la restauració de les històriques pintures, “una prioritat per a la Vicepresidència Primera, tant pel seu valor patrimonial com pel seu valor simbòlic en la cultura valenciana”, ha subratllat Tébar.

Galeria d'imatges